Ősi ínségeledelek - A csalán
2007/12/16 08:00
442 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Ínséges időkben - háborúk, járványok, válságok idején a szegény nép a Természet Anyához fordult segítségért, hogy ő enyhítse szörnyű éhségüket. És a Természet nem hagyta cserben gyermekeit. Gyökerekkel, bogyókkal, rügyekkel és még ki tudja mi mindennel táplálta a rászorulókat...

csalan Legutóbb az ínségek étkeiről olvashattál, most pedig eljött az idő, hogy te is belekóstolj a Természet eddig ismeretlen ízeibe. Pedig bizony ezek a zamatok egyáltalán nem voltak ismeretlenek még nagyanyáink korában sem, hiszen nagyszüleink gyermekként részesei voltak a világháborúnak, s így egészen bizonyos, hogy nem volt számukra ismeretlen a nélkülözés. Ilyenkor nem egyszer a Természet sietett a szenvedők megsegítésére, s tárta eléjük éléstárát.

Bár gyomnak tartjuk, és sok vesződséget okoz, ha kertünkben felüti fejét, mégis egyike legsokoldalúbb növényeinknek a csalán. A nagylevelű csalán persze nem ismeretlen a természetes gyógymódok kedvelői előtt, hiszen a belőle készült teát tisztítókúrák fontos főzetének tartják. Méregtelenítő hatása gyógyászatilag is megerősített. Azt azonban talán kevesebben tudják, hogy a csalánból leves, főzelék, töltelék, sőt még turmix is készíthető.

A csalán zsenge leveleit műanyag kesztyűben szedjük le. Ezzel jó néhány égető kiütéstől kíméljük meg végtagjainkat. A leveleket méh mindig kesztyűben jól mossuk meg legalább 2-3-szor, majd forró vízben néhány percig puhítsuk. Mindig forrázzuk le íly módon a csalánleveleket, mielőtt felvágnánk őket. Ha levesbe akarjuk tenni, úgy kell kezelnünk, mintha sóska lenne; amennyiben főzeléket készítünk belőle, a spenót példáját kövessük!

Vegyük tehát a levest előbb! Aprítsunk fel egy fej vöröshagymát, majd öntsük hozzá az összevágott csalánleveleket. Fonnyasszuk egy kicsit össze őket, majd vegyük le a tűzről és törjük át egy szitán a párolt csalánleveleket. Áttörés helyett darálhatjuk is őket. Ezután tegyük vissza a tűzre a pépet, majd engedd fel csontlével. A levest sűrítheted liszttel és be is habarhatod tejföllel.

A csalánfőzelékhez a kezdő lépések hasonlóak, annyi különbséggel, hogy miután átpasszíroztuk a csalánleveleket, kicsit félrerakjuk a pépet, míg kevés olajon lisztet pirítunk. A rántást hozzákeverjük a péphez, majd tejjel felengedjük a főzeléket. Fokhagymával, sóval ízesítjük.

Végül lássuk a csalánturmix receptjét! A turmixot készíthetjük tejjel vagy vízzel is. Tegyük bele a jól megmosott csalánleveleket a turmixgépbe és öntsünk hozzá tejet. Turmixoljuk össze, majd ízlés szerint ízesítsük mézzel a levet. Természetesen vízzel is készíthetjük, ilyenkor könnyen le is szűrhetjük a pépet belőle, esetleg le is kanalazhatjuk a tetejéről a levelek maradékát. Így a teához hasonlóan tiszta italt kaphatunk.

Jó ét- és ítvágyat!