Ősi ínségeledelek - A pitypang
2007/12/16 08:00
614 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Ínséges időkben - háborúk, járványok, válságok idején a szegény nép a Természet Anyához fordult segítségért, hogy ő enyhítse szörnyű éhségüket. És a Természet nem hagyta cserben gyermekeit. Gyökerekkel, bogyókkal, rügyekkel és még ki tudja mi mindennel táplálta a rászorulókat...

pitypang A csalánhoz hasonlóan a gyermekláncfű vagy pitypang is igen ősi táplálékunk. A pitypangot általában sípnak, nyakláncnak vagy koszorú alapanyagának használják a gyerekek. Pedig nemcsak jópofa játéknak, hanem reformételnek, sőt gyógyszer alapanyagnak is beválhat a gyermekláncfű.

Amennyiben salátát készítünk belőle, zsenge, világoszöld leveleit keressük és szedjük le, mert a sötétebb levelek bizony meglehetősen keserűek. (Nem hiszem, hogy lenne gyerek, aki ne kóstolta volna meg kiskorában a pitypang szárát, vagy tejszerű levét, ami azért egész komolyan összefacsarhatja az ízlelőbimbóinkat...) A zsenge leveleket mossuk jól át, majd hagyjuk lecsöpögni.

Közben készítsük el a salátaöntetet! Vegyünk hozzá 2-3 evőkanál zöld (salátákhoz való) olívaolajat, s keverjünk el benne néhány csepp balzsamecetet vagy citromlevet. Adjunk hozzá fokozatosan annyi mustárt, hogy az öntet krémes legyen. Jó keverjük el, majd ízesítsük egy kevés mézzel és sóval. Öntsük rá az ízletes keveréket a salátára, majd falatozzunk belőle jóízűen!

A pitypangból finom főzelék is készíthető. Fontos, hogy a jól átmosott pitypangleveleket legkevesebb fél órán át főzzük lobogó vízben. A kiszedett leveleket apróra vágjuk, majd csontlével felengedjük. A pitypang "levest" berántjuk, tejföllel is sűríthetjük. Sóval, borssal ízesítsük.

A pitypangból egyébként egészen extra étkek és italok is készíthetők. Lássunk erre is néhány példát! A gyermekláncfű sárga virágából tudjuk, hogy nemcsak bájos koszorúk készíthetők, de szörp, sőt még bor is! Kezdjük előbb a kisebbek italával! Néhány marék virágot tegyünk bele 1,5 l rotyogó vízbe. Mikor a virágok már teljesen megpuhultak, szűrjük le a levüket, majd a lébe tegyünk 1-1,5 citrom levét és 1 kg cukrot. Addig kell rotyogtatnunk, míg egészen szirupos nem lesz. Nagyon kellemes ízű illat nyerhető belőle.

A pitypangból készíthetünk bort is. 2 liternyi virághoz ugyanennyi vizet öntünk, majd ázni hagyjuk kb. 3 napra. A pitypang levét finom szűrőn átszűrjük, a virágokat kicsavarjuk. Az így nyert levet felfőzzük, s a forró levet citromhéjjal esetleg gyömbérrel ízesíthetjük. Kb. negyedórán keresztül főzzük, majd cserépedényben hűlni hagyjuk. Még langyos kell legyen, mikor a tetejére teszünk egy szelet kenyeret. A kenyérre tehetünk egy kis élesztőt is. Lefedjük egy kendővel a cserépedény száját, majd kb. 5-6 napig állni hagyjuk. Fontos, hogy ne "fázzon" meg a bor, vagyis, meleg helyen tartsuk. Szűrjük le, majd újra hagyjuk állni a bort 3 hétig - ezúttal arra ügyelve, hogy sötétben legyen. Már csak a palackozás van hátra, s még egy kis türelem, ugyanis a bort érdemes 3-4 hónapig "pihentetni", mielőtt megkóstolnánk.