Ötkarikás sportolók II.
2012/07/16 08:00
3075 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Folytatjuk híres olimpikonok rovatunkat, melyben a legjobbakról adunk rövid bemutatást. 

Öttusa

ottusa_520

1960, Róma, 1968, Mexikóváros, 1972, München – ezekben az években szerzett Balczó András híres magyar öttusázó arany-, illetve ezüstérmeket a nyári olimpiákon. A Nemzet Sportolójaként is számon tartott Balczó egyéniben és csapatban is sok győzelmet szerzett Magyarországnak. Az olimpiák mellett több Világbajnokságot és számos Magyar Bajnokságot is megnyert, sportteljesítménye elismerésre méltó. 1966-ban, 1969-ben és 1970-ben is az év sportolójának választották. Az olimpiai bajnok 1973-ban vonult vissza.

Fábián László öttusázó 1988-ban, Szöulban szerezte meg olimpiai aranyérmét. Pályafutását 1971-ben a Budapesti Honvéd úszójaként kezdte, majd öttusázóként, később pedig vívóként igazolta az egyesület. Csapatban, váltóként és egyéniben is rengeteg eredményt ért el, különösen a Magyar bajnokságokon.
1996-ban vonult vissza a versenyzéstől.

Úszás

uszas_520

Guttmann Arnold, vagy, ahogy sportkarrierje révén mindenki megismerte Hajós Alfréd az egyik leghíresebb olimpikonunk, ma az egyik budapesti uszoda is az ő nevét viseli. AZ építészmérnöki végzettségű Hajós labdarúgókén, újságíróként, sőt, szövetségi kapitányként is dolgozott. A magyar sportsajtó adta neki a „magyar delfin” becenevet. 1896-ban az első újkori olimpián megdöbbentő körülmények között, a mindössze 11 fokos tengervízben sikerült két olimpiai ezüstérmet szereznie (ekkor még ezüstéremmel díjazták a győzteseket). Először a 100 méteres úszásban, majd az 1200 méteres hajóról partra úszásban is remekelt és megnyerte mindkét gyorsúszó számot. 1895-ben 100 méter gyorson Hajós Alfréd az örökös magyar bajnok.

Székely Éva kétszer szerepelt olimpián dobogósként: első alkalommal az 1952-ben, Helsinkiben szerzett aranyérmet, majd négy év múlva 1956-ban Melbourne-ben a második helyen végzett- mindkét alkalommal 200 méteren, mellúszásban sikerült dobogóra állnia. Emellett összesen 117 alkalommal döntött világ-, Európa-, és magyar csúcsot. 33 egyéni bajnokságot nyert, 36 országos és 10 világrekordot állított fel.

Lánya, Gyarmati Andrea szintén úszó lett, az 1972. évi nyári olimpiai játékokon nyert két érmet Münchenben. Székely Éva volt férje Gyarmati Dezső vízilabdázó. 2004 óta a Nemzet Sportolója.

Darnyi Tamás négyszeres olimpiai bajnok úszónk az  1988. évi szöuli és az 1992. évi barcelonai olimpián is olimpiai aranyat szerzett kétszáz illetve négyszáz méteren is, vegyes úszásban. A mai napig ő a legeredményesebb magyar férfi úszónk. Négy alkalommal lett világbajnok, nyolcszoros Európa-bajnok, ezen kívül pedig ő volt az első úszó, aki 200 méteres vegyes úszásban két percen belüli időt ért el az egész világon. Ötször volt az év sportolója. Jelenleg is aktív, ő a Magyar Úszó Szövetség alelnöke.

A legnépszerűbb és legeredményesebb magyar úszónő kétség kívül a mai napig Egerszegi Krisztina. Az ötszörös olimpiai bajnok első sikerét 1985-ben, a szöuli olimpián érte el, ahol a magyar csapat legfiatalabb versenyzőjeként 100 méter háton, országos csúccsal lett olimpiai második, majd 200 méteren olimpiai és Európa-csúccsal lett bajnok. 1992-ben, Barcelonában három aranyat sikerült szereznie, úgy, hogy közben felállította olimpiai rekordját. 1996-ban, Atlantában sajnos már csak 400 méteren lett dobogós, bronzérmet nyert. Többször választották az év sportolójának.

Karrierjével részletesen egy korábbi cikkünk, a Mindenki Egérkéje foglalkozik.

Az amerikai Mark Spitz is egyike a legeredményesebb úszóknak, 1972-ben a müncheni olimpián összesen hét aranyérmet nyert: 100 és 200 méteres gyorsúszásban, 100 és 200 méteres pillangóúszásban, valamint csapatban négyszer száz- és kétszáz méteres gyorsváltóban, illetve négyszer száz méteres vegyes váltóban. Ezen kívül mind a hét teljesítményével egyéni- és világrekordot állított föl. Még ezt megelőzően 1968-ban Mexikóvárosban érte el első sikereit. 

Szintén amerikai származású Michael Fred Phelps egyidős a magyar Cseh Lászlóval és nem csak ez a hasonlóság kettejük között. Cseh Laci legnagyobb ellenfele az amerikai bajnok, aki miatt a hátúszás helyett újabban a pillangóúszás számában indul. Eddig csupán ezüst- és bronzérmeket sikerült szereznie: 2004-ben Athénben 400 méteren vegyes számban, négy évvel később Pekingben pedig 200 méteren vegyes- és pillangóúszásban, valamin 400 méter vegyes úszásban is ezüstérmes lett. Phelps ezzel szemben még Athénban nyolc érmet nyert, ebből hat volt arany. 2008-ban nyolc érmet szerzett, így összesen 14 aranyérme és két bronzérme van. Nemzetközi címei és rekordjai miatt "az év úszója díjat" eddig hat alkalommal kapta meg, az "év amerikai úszójának díját" pedig nyolc alkalommal. Összesen 59 érmet nyert nemzetközi versenyeken, ebből ötven aranyat, hét ezüstöt és két bronzot az olimpiai, világbajnoki és Pan Pacific bajnoksági versenyeken. A 2008-ban a "Sports Illustrated" magazin "Az év férfi sportolója" címmel jutalmazta.

Folytatjuksorozatunkat! Az ötkarikás sportolók III. részét itt olvashatjátok!