Ötzi utolsó vacsorája
2002/09/24 00:00
649 megtekintés
A cikk lejárt! Valószínű, hogy már nem aktuális információkat tartalmaz!
Ötzi szarvashúst evett az utolsó vacsoráján. Hogy ez miért érdekes? Mert mindezt 5350 évvel ezelőtt tette a mindössze 159 centiméter magas, 40 kg súlyra becsült történelem előtti ember. Ötzit két német turista talált meg 1991 nyarán az Ötzal-hegység (Tirol) egyik olvadó gleccserén, jelenleg a bolzanói múzeum speciális mélyhűtőjében konzerválják és vizsgálják.

A mindössze 159 centiméter magas, 40 kg súlyra becsült történelem előtti ember a paleoantropológusok számára valóságos kincs, mivel a 3200 méter magasban teste szinte épen maradt, nem mumifikálódott és nem ásványosodott el, így megőrzött sok szerves anyagot. Időnként mintákat vesznek belőlük és ezek a minták mindig adnak valami új információt.

A legújabbat most a camerinói egyetem kutatói, Franco Rollo és csapata szolgáltatta: ők felfedezték, hogy utolsó étkezésében még maradtak DNS-nyomok és miután engedélyezték nekik, hogy 0,3 milliméternyi anyagot kivegyenek a beleiből, egy új módszerrel, a DNS amplifikációjával kimutatták, hogy halála előtt szarvashúst evett, nem sokkal korábban pedig vadkecskehúst és magvakat. 2000-ben a biológusok már találtak emésztő rendszerében izomrostokat, de akkor még nem tudták megállapítani, hogy a megemésztett húsdarabok milyen állattól származtak.

A hír ugyan önmagában nem tűnik túl érdekesnek, de a kutatók jelentősnek találják olyan szempontból, hogy újra igazolódott: a DNS még kövület formájában is értékes információk hordozója lehet.

Az új felfedezésnek olyan szempontból is van jelentősége, hogy cáfolja azt a feltételezést, mi szerint Ötzi rituális áldozatként halt meg. Azokat ugyanis megölésük előtt kiéheztették. Az az elképzelés sem állja meg a helyét, hogy Ötzi az éhségtől, vagy a kimerültségtől halt meg.

Egyre valószínűbbnek látszik, hogy vadász volt, akit riválisa támadott meg. 2001-ben az osztrák kutatók sebhelyet találtak a vállán, amit valószínűleg egy kovakőből készült nyílhegy okozott. Amikor 1991-ben rátaláltak, bőrruha volt rajta, és mellette volt a baltája, az íja, a nyílai.

Hogy valóban vadász volt-e, vagy pásztor, esetleg sámán, kovakőkereskedő, lehet, hogy a későbbiekben pontosabban megállapítható lesz. Jelenleg 64 laboratórium foglalkozik vele világszerte. Felfedezték már, hogy bolhái voltak, hogy izületi gyulladásban szenvedett, hogy valószínűleg hitt az akupunktúrában, mivel testén 57 kis szúráshelye találtak.

(gluck)