Pécs
2012/08/08 08:00
640 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Rejtélyes római kori sírkamrák, kupolás török dzsámik és karcsú minaret, finom művű Zsolnay-kerámiák, nagystílű Csontváry-festmények, dekoratív Vasarely-minták, kora tavasszal virágzó mandulafák, kellemes hangulatú éttermek és kávézók- ez Pécs, a Mecsek-hegység déli lábánál meghúzódó, 2000 éves, mediterrán klímájú- és hangulatú város, 1009 óta püspöki székhely. A hegytetőre vezető utat a régi Pécs, a Tettye meredek utcái, hangulatos házai szegélyezik, az 525 méter magas MISINA-TETŐről gyönyörű a körpanoráma, a MECSEKI PARKERDŐ jelzett turistaútjain kirándulók esti programja lehet egy borkóstoló a hegy híres boraiból. A Vásártéren minden hónap első péntekjén régiségvásárt, minden szombat-vasárnap kirakodó-, és autóvásárt, vasárnap állatvásárt is tartanak.

Látnivalók  

A római kori Pécs, SOPIANAE, a korakereszténység jelentős központja volt: a IV. század páratlan műemlék-együttese az a 16 sírépítményből álló "nekropolisz" amelynek egyedülálló értékét a 2000. évben az UNESCO VILÁGÖRÖKSÉGként ismerte el.

Hét építmény áll régészeti feltárás alatt, jelenleg kettő látogatható: legjelentősebb ókeresztény emlékünk a kétszintes ÓKERESZTÉNY MAUZÓLEUM /Szent István tér / alsó sírkamrájában falfestmények, Krisztus-monogram és három szarkofág maradványai.

A Dóm térről megközelíthető hétkaréjos kápolna, az úgy nevezett KORSÓS SÍRKAMRA /Dóm tér/ falát díszítő festmények egyike korsót ábrázol.

A Dóm téren magasodó, négytornyú PÜSPÖKI SZÉKESEGYHÁZ, 1993 óta basilica minor, altemploma az ország egyik első keresztény temploma a XI. századból. Oldalkápolnáiban és sekrestyéiben értékes műkincsek, Székely Bertalan és Lotz Károly freskói. A többször átépített templom magas fokú művészetről tanúskodó középkori kőfaragványai a DÓM KŐTÁRban /Dóm tér/ láthatók.

A PÜSPÖKI PALOTA /Dóm tér/ neoreneszánsz épületének erkélyén Liszt Ferenc szobra tekint a térre. A közeli vaskos körbástya, a XV. században épült BARBAKÁN /Esze Tamás u.2./. püspökvár védelmét szolgálta.

A 150 éves török uralom legjelentősebb magyarországi emlékei találhatók a városban: GÁZI KÁSZIM PASA DZSÁMIJA /Széchenyi tér/ városképet meghatározó, zöld kupolával, mohamedán ülőfülkével, szamárhátíves ablakokkal, ma katolikus templom.

JAKOVÁLI HASSZÁN PASA DZSÁMIJA /Rákóczi u.2./ -az ország legépebben megmaradt mohamedán építészeti remeke, ma imahely, múzeumában török történeti-, és művészeti tárgyak. A mellette magasodó MINARET 23 méteres tornyába 83 fokú csigalépcső vezet. IDRISZ BABA TÜRBÉJE /Nyár u.8./ török zarándokhely a Rókus-dombon.

MEMI PASA FÜRDŐJE /Ferencesek u.33./ a feltárt maradványaiban fürdőmúzeum tekinthető meg.

Jelentősek a barokk kori emlékek is: FERENCES TEMPLOM ÉS KOLOSTOR /Ferencesek utcája 35-./ barokk berendezése ferences szerzetes munkája.

LÍCEUM TEMPLOM ÉS VOLT PÁLOS RENDHÁZ /Király u.44./ a város egyik legjelentősebb barokk műemléke.

MINDENSZENTEK TEMPLOMA /Tettye u./ mellette a volt karmelita kolostor.

HAVIHEGYI BOLDOGASSZONY-KÁPOLNA: 1691-ben építették a pestisjárvány túlélői.

SZENT ÁGOSTON TEMPLOM /Ágoston tér/ érdekessége a török mecsetből származó szamárhátíves ablak.

IRGALMASRENDIEK TEMPLOMA /Széchenyi tér 5./ eklektikus homlokzattal, egyediek intarziás oltárai.

A város egyik különlegessége a szecessziós, eozin-mázas ZSOLNAY-KÚT /Széchenyi-tér/ a város főterén.

A KÁPTALAN UTCA szinte minden háza múzeum.

A 2. sz. házban a ZSOLNAY KERÁMIA KIÁLLÍTÁS mutatja be a világhírű Zsolnay-porcelán jellegzetes korszakait, az 1878-as Párizsi Világkiállításon aranyérmet nyert eozinmázas dísztárgyakat és az alapító, Zsolnay Vilmos emlékszobáját.

A földszinten AMERIGO TOT magyar származású szobrász teljes életműve, a ház másik felében Pécs és környéke reneszánsz-kori kőemlékeit őrző RENESZÁNSZ KŐTÁR látható.

A 3. sz. házban született Victor Vasarely, az op-art, az absztrakt geometria világhírű úttörője. Főművei mellett XX. századi külföldi művészek alkotásai is helyet kaptak a VASARELY MÚZEUMban.

A ház alatti pincerendszerben a MECSEKI BÁNYÁSZATI MÚZEUM különleges élménnyel szolgáló kiállítása.

A XIX-XX. századi magyar képzőművészet egyik leggazdagabb gyűjteménye a 4. sz. házban berendezett MODERN MAGYAR KÉPTÁR.

Három, XX. századi művész külön gyűjteménnyel jelenik meg: az 5. sz. házban: NEMES ENDRE 250, absztrakt-, és szürrealista műve és SCHAÁR ERZSÉBET szobrászművésznő utolsó műve, a különleges hangulatú "Utca" c. szoborcsoport- kompozíció, a 6-os számú házban a nonfiguratív irányzat első magyar képviselője, MARTYN FERENC festményei, grafikái, szobrai.

A magyar festészet egyedülálló egyénisége, a romantikát, szimbolizmust és expresszionizmust ötvöző Csontváry Kosztka Tivadar életmű-kiállítása, a CSONTVÁRY MÚZEUM /Janus Pannonius u.11./ egy neoreneszánsz palotában lelt otthonra.

A JANUS PANNONIUS MÚZEUM kiállításai a soknemzetiségű Baranya megye gazdag tárgyi emlékeit tárják a látogató elé: a NÉPRAJZI KIÁLLÍTÁS /Rákóczi u.15./ a nemzetiségek -németek, délszlávok- változatos népművészetét, használati tárgyait és egy Ormánsági házbelsőt, a RÉGÉSZETI KIÁLLÍTÁS /Széchenyi tér 12./ a táj őskorba visszanyúló történetét a népvándorlásig, a TERMÉSZETTUDOMÁNYI KIÁLLÍTÁS /Rákóczi u.64./ ./ a Mecsek és környéke növény-, és állatvilágát, míg Pécs két évezredes történetét a VÁROSTÖRTÉNETI MÚZEUM /Felsőmalom u.9./ hozza könnyen áttekinthető közelségbe.