Pontemberek térképen
2013/10/16 12:08
2078 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Képzeljünk el egy olyan térképet, ahol más-más színnel jelölik azt, hogy melyik rasszhoz, embercsoporthoz tartozik az adott egyed és egy kis színes pötty éppen egy embert jellemez. Ezt a térképet az Amerikai Egyesült Államokban elkészítették. Jól kezelhető és jól használható - földrajz órán is.

Pontemberek az USA térképen

308 millió pont, 5 szín, s az Amerikai Egyesült Államok térképe.

A kék a fehér (a fehér bőrű lakosságot szimbolizáló szín). A zöld a fekete (a fekete bőrű lakosságot szimbolizáló szín). A piros az ázsiai származásúakat jelöli, a narancssárga pedig a latin-amerikai ősökkel rendelkező (többségében spanyol ajkú) embereket. A barna pöttyök pedig a korábbiakhoz nem sorolható amerikai indiánokat vagy a rasszkeveredés által semelyik csoporthoz sem sorolható embereket jelöli.

Természetesen az otthoni személyi számítógép nem fog 308 millió pontot elkülöníteni a képernyőn. A térképet azonban valóban úgy készítették, hogy egy pont egy embert jelent, de a képernyő és szemünk felbontóképessége ennek korlátot szab. Tehát ne gondoljuk azt, hogy egy pont egy embert szimbolizál, miközben a monitoron böngésszük térképünket. Ettől függetlenül egy igen részletes, jól zoomolható és izgalmas térkép tárul a szemünk elé.

USA-rasszok-térképen

A rassztérkép nem rasszista térkép?

Nem rasszizmus ez? Európában nem szokás a rasszhoz való tartozást listázni. A második világháború borzalmai óta az európai országok és az európai jogrend valóban érzékeny erre, ezért nem szokás az állampolgárok származását dokumentálni és effajta részletes statisztikákkal dolgozni (inkább becslésekre, felmérésekre hagyatkoznak a szociológusok). Az európai történelmi hagyományok másfajta érzékenységet alakítottak ki az itt élőkben, hiszen a világégés alatt a származás alapján listáztak és gyilkoltak embereket.

Az USA-ban azonban mindenki bevándorló és a legkülönfélébb emberfajták élnek egymás mellett - ez így természetes már igen régóta. Jóllehet ott is létezik faji diszkrimináció, mégis egészen más a rasszokhoz, emberfajtákhoz való viszony, mint Európában. Amerikában ezért egyáltalán nem probléma az, hogy statisztikákat vezetnek az ott élő emberfajtákról, ráadásul származásukat legtöbbször már a külső, fizikai paraméterek alapján is lehet tudni. Így az USA-ban régóta nem titok az, hogy a lakosság pontosan hány százaléka fekete, fehér vagy ázsiai - a személyi adatokhoz ez is hozzátartozik.

Chicago-rasszok-térképen

Szembetűnő színelkülönülés

A térkép rendkívül kidolgozott és bármelyik részlete megérdemelne egy elemzést. Ha például az USA északi és déli körzetét vizsgáljuk, akkor igen szembetűnő a fehérek dominanciája az északi területeken, különösen vidéken. Délen azonban a fekete többségű területek is szépen kirajzolódnak még akkor is, ha kis felbontású rátekintést alkalmazunk. Ha azonban elkezdünk közelíteni egy-egy városhoz, máris szembetűnő, hogy északon is keverednek a különféle származású emberek.

Kérdés persze, hogy a keveredés alatt mit értünk? Chicago példája szépen mutatja, hogy a feketék, a spanyol ajkúak, a fehérek és az ázsiaiak mennyire elkülönülten élnek egymástól. Valódi keveredés inkább csak a belvárosban, a Michigan-tó partján figyelhető meg.

Érdekes ebből a szempontból New Yorkot is megvizsgálni. Manhattanben elég nagy a keveredés, nincsenek jól elkülöníthető csoportok, nem számít, hogy ki milyen rasszhoz, csoporthoz tartozik. New York egyéb kerületeiben azonban már más a helyzet.

Manhattan-rasszok-térképen

Seattle többek között arról híres, hogy ott a legjellemzőbb a rasszkeveredés, ott található a legtöbb olyan ember az USA-ban, melynek szülei egyik illetve másik rasszhoz tartoznak. Ebből talán arra is lehetne gondolni, hogy az ott élő rasszok nem egymástól elkülönült negyedekben élnek. Térképünkön leellenőrizhetjük hipotézisünk helyességét! Jól látható, hogy feltételezésünk többnyire igaznak bizonyul.

Érdemes kitalálni hasonló feltételezéseket és a ponttérképen leellenőrizni azokat.

Seattle-rasszok-térképen

További érdekes oldalak

Barta Géza cikke