Pünkösd? - Király!
Szendrei Judit
2003/06/06 15:31
2529 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Pünkösd napját ezer éve virággal köszöntik Európa számos országában; a hozzá kapcsolódó szokások révén sok helyütt a "rózsák húsvétjának" is nevezik. Bár hazánkban - negyvenévnyi "száműzetés" múltán - ismét piros betűs napként találkozhatunk vele a naptárban: kialakulásának története, hagyományai nagyrészt feledésbe merültek.

A tavaszi időszak végét, a nyár beköszöntét jelentő, a húsvét utáni ötvenedik napra eső pünkösd a keresztény egyház egyik legbecsesebb ünnepe; az egyetemes egyház alapítását kötik ehhez az időponthoz. (Elnevezése a görög pentekosztész, azaz "ötvenedik" szóból származik). Hazánkban már a Szent István előtti időkben is ismert volt, ám akkor még mint a nyárnak, a termőerőnek az ünnepét tisztelték e napokban: a földeken dolgozók pihenhettek-vigadhattak ilyenkor egy utolsót a nagy nyári munkák, az aratás megkezdése előtt. Később a meglévő pogány hagyományokra épültek rá az ünnep keresztény elemei.

A tavasz búcsúztatásához számos népszokás kapcsolódik: ám mind közül a pünkösdi király választása az egyik legismertebb. A falu legényei közül ilyenkor különböző erő- és ügyességpróbák során választották ki a legrátermettebbet, akit virágkoszorúval végül "megkoronáztak", s különleges jogokkal ruházták fel. A pünkösdi királlyá választott legény egy évig ingyen ihatott a kocsmában, állatait ingyen őrizték, apróbb vétségeit elnézték, s a következő pünkösdig ő volt a legények vezetője, a lányok kedvence.

A kedves népszokást ma már igen kevés helyen elevenítik fel az országban, ám pünkösdi mulatságokat, bálokat, nagyszabású összejöveteleket számos helyütt rendeznek:

A világ magyarságának legnagyobb tömegeket megmozgató ünnepe évszázadok óta a csíksomlyói búcsú, ahová az anyaországból is sokan elzarándokolnak. A székelyföld legnevesebb Mária-kegyhelyénél rendezendő pünkösdi búcsú földrajzi helyzeténél és történelmi szerepénél fogva a nemzeti összetartozás szimbólumává vált. Kialakulása a hitújítás idejére, 1567-re tehető, amikor János Zsigmond fegyverrel akarta unitárius vallásra kényszeríteni Csík, és Gyergyó megye katolikus népét. Hitük védelmében egy gyergyóalfalusi plébános vezetésével fegyvert fogtak, és győzelem arattak a katolikusok, majd nyírfaágakkal díszített lobogókkal vonultak a csíksomlyói templomba, hogy hálát adjanak szerencséjükért.

Az ötszáz éves hagyományokkal bíró, óriási tömegeket megmozgató ünnepet második alkalommal Budapesten is figyelemmel kísérik az érdeklődők: péntek este 10 órától veszi kezdetét az Uránia Nemzeti Filmszínházban a Duna Televízió pünkösdi filmfesztiválja, amely az ünnep előestéjén az igényes filmek szeretetét a virrasztás hagyományával köti össze.

Az Uránia három termében zajló, csaknem száz filmet felvonultató előadás-sorozat pontos programját nehéz lenne felsorolni, de helyet kap köztük a nemrégiben díjjal kitüntetett Iskola a Gyimesekben c. alkotás, Ordass Lajos püspökről készült portréfilm, vagy a jelentős visszhangot kiváltott Visszaemlékezés Romzsa Tódorra, a görög katolikusok vértanú-halált halt püspökére.

A tizennégy órás vetítés másnap délelőtt június 7-én a 11 óra 30 perckor kezdődő hagyományos pünkösdi búcsú közvetítése zárja be. A Filmfesztivál díszvendége Mádl Dalma köztársasági elnökné asszony lesz, a rendezvényére a belépés díjtalan.

Június 8-án és 9-én a piros ünnephez kötődő szokások elevenednek meg a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeumban. A Pünkösdi Sokadalomban néptánc- és népdalbemutatók, báb- és meseelőadások, koncertek, kézműves foglalkozások mellett számos népi játék, harci bemutató ügyességi verseny és erőpróba, leány- és legényvásár várja a legfiatalabb korosztályt, de nem marad el természetesen a pünkösdi király-választás sem.

A június 7-9-e között megrendezendő Solti Pünkösdi Napok programsorozata minden korosztály számára kínál tartalmas szórakozást: a népi iparművészek bemutatóján és a nagyszabású kirakodóvásáron kívül népzene, térzene, néptánc, népi ügyességi játékok, mazsorett-bemutató és lovaskocsizás várja az érdeklődőket. A hagyományőrző ételek bemutatója mellett birkafőző és borversenyen áldozhatnak a vendégek a gasztronómia oltárán, s számos látványos esemény: díjugrató verseny, kutya kiállítás és vásár, pásztorkutya bemutató és táncbemutató szórakoztatja majd a közönséget. A gyerekek a vidámparkban és gyerekjátszótéren találhatnak elfoglaltságot: kézműves foglalkozásokon vehetnek részt, bohócokkal találkozhatnak, és pünkösdi királyt választhatnak maguk közül.

Zenés ünnepi vigasságba és vásári forgatagba csöppenhetnek hétvégén a Gyulára látogatók: a várnál rendezendő Végvári pünkösd programjában a középkori életképek, évszázados népszokások keverednek majd napjaink modern pop- és rock-együtteseinek koncertjeivel.

A nemes borok kedvelői feltétlen iktassák be hétvégi programjukba az egri Pünkösdi Bortúra állomásait: június 7-10-e között az Egri Borút Egyesület által szervezett Pünkösdi Nyitott Pincék program keretében borkirály- és borkirálynő-választással egybekötött vidám, szabad pincejárásra várják a borbarátokat. A városba látogató vendégek megismerhetik-végigkóstolhatják a vidék leghíresebb nedűit: a rendezvény ideje alatt 24 pincébe várják az érdeklődőket, az Egri Várban pedig borvásár lesz.

Pünkösd három napja során egyébként Magyarország 22 borvidékén csaknem száz pince nyitja meg kapuját, hogy a látogatók a gazdák kalauzolásával, közvetlen ismereteket szerezhessenek a borospincék féltve őrzött titkairól, s megízlelhessék, végigkóstolhassák a vidénkenkénti felhozatalt. A bortúrát záró gálaebéden értékes díjakat adnak át a legvidámabb túrázó csapatnak: a megválasztott Pünkösdi Borkirály jutalmul egy teljes évre megkapja a villányi Polgár Pince kulcsát, míg a Pünkösdi Királynő a testsúlyával azonos mennyiségű bort vihet haza.

Pünkösdi fesztivállal várja a városba látogatókat Hévíz vezetése is: a háromnapos esemény során hagyományőrző programok, felelevenített népszokások, kézműves- és néptáncbemutatók, mazsorett- és fúvós-felvonulás, valamint amatőr művészeti együttesek előadása várja a látogatókat.

Pásztorok ünnepe elnevezéssel, pusztán játszódó színes jelmezes történetekkel, elfeledett népszokások felelevenítésével pünkösdölnek a hétvégén Hortobágyon. A híres Lovasnapok keretében országos csikósbajnokság és -bemutató, népi mesterségek és kézművesek vására, ökörsütés várja a látogatókat. A csikósok, gulyások és fogathajtók mellett a hazai lótenyésztő egyesületek is bemutatkoznak.

A Borsod megyei Szomolyán Cseresznye-fesztiválal köszöntik a pünkösdöt, ám a ropogós gyümölcs mellett a falu egyéb ételkülönlegességeibe is belekóstolhatnak a látogatók. Szombaton kora délután a szomolyai ételek versenyén kiderül, melyik a legízletesebb helyi specialitás, de népszerű része lesz az eseménynek a rétes- és ökörsütés, valamint a helyi borok vására is. A programot hagyományőrző együttesek előadásai, koncertek, karate- és táncbemutató, kirakodóvásár, játszóház és kézműves foglalkozások kísérik majd. Vasárnap cseresznye-napi bál és a Princess-együtres fellépése színesíti majd a programot, hétfőn pedig tűzijátékkal zárul a fesztivál.

Három napos családi fesztivállal várja a városba látogatókat a komáromi Monostori Erőd: az immár hagyományosnak tekinthető pünkösdi Erő(d)-próbák elnevezésű rendezvényen a sportesemények, játékok és családi vetélkedők mellett számos kulturális program is várja a "militária" kultúrköre iránt érdeklődőket. A három nap során hagyományőrző huszár-bandériumot avatnak majd, lesz hadieszköz-, katonai modell- és makett-bemutató, de számos egyéb honvédelmi és hagyományőrző témájú programra is sor kerül.

A gyerekek a felfújható gumivilág mintegy 30-féle játszóeszközén, valamint különböző játékos ügyességi vetélkedőkőn vezethetik le energiájukat gondos sporttanárok felügyelete mellett. A család felnőtt tagjait vízi- és mezei foci-, kosárlabda-, tollaslabda-, csocsó-bajnokság, szögbeverő, rönkhajító és falmászó-vetélkedők, valamint számos ritka- és különleges sportok versenyei várják. Esténként különböző színházi produkciók, komolyzenei koncertek, táncestek szórakoztatják a résztvevőket, az esemény végén pedig egy fergeteges záró-bulira kerül sor.

Csongrád megyében egyhetes Pünkösdölő Megyefesztivál veszi kezdetét a hétvégén, amelynek első állomásaként látványos lovasversenyt rendeznek az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban. A rendezvény keretében a szegedi Móra Ferenc Múzeumban a legújabb régészeti emlékeket tekinthetik meg az érdeklődők, a Kass Galériában Kiss Ilona grafikusművész kiállítása, a Várban pedig a 111 éves Belvárosi Napfényműterem kiállítása várja a műkedvelőket. A fesztivál keretében 12-én a Régiók napja és Turizmus napja, 13-án Vadászok napja, 14-én pedig Hungaricumok napja lesz, melyet este lampionos tiszai vízi karnevál zár majd.

Képek

  • www.atti.info
  • www.bbkvtar.hu/helyiertek