Siklós- Mohács - Múlt a jelenben
2011/05/30 08:00
1766 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Siklós méltán lehet híres műemlékeiről, borairól, történelmi belvárosáról és a nemrégiben felújított váráról. Az „új” Siklósi Vár 2011. május 26-án nyitotta meg ismét kapuit. A majdnem másfél évig tartó rekonstrukció után új köntösben, mégis a rég idők emlékét őrző múlttal, tárt kapukkal várja a látogatókat. Az ide érkezőket számtalan történelmi, képzőművészeti és festészeti, állandó és időszakos kiállítás várja. A zenekedvelők is találnak maguknak programot, hiszen a várban komoly- és könnyűzenei koncertek is várják őket.

A vár tövében kapott helyet a Látogatóközpont, mely a XXI. század építéaszeti stílusjegyeit hordozza magán. Az épületben működik a térségi turisztikai információs pont, ahol a turisták és a helyi lakosok is tájékoztatást kaphatnak a térség turisztikai és kulturális szolgáltatásairól, programjairól. A központban különböző kiállítások, kávézó valamint a jegypénztár is található.Aktív kikapcsolódás - Siklós Thermal Spa

Egyedülálló természeti, történeti környezetben, a Siklósi Vár szomszédságában található Siklós új termálfürdője. A fürdő belsőépítészete rendkívül impozáns, a medencéket körülvevő színes bástyák pedig különleges hangulatvilágukkal a vár biztonságos falait jelképezik.

Az élményút során érdemes meglátogatni a híres Tenkes Csárdát mely Siklóstól pár km-re fekszik. A hely igazi magyaros ételeivel, különleges atmoszférájával csábítja az ide látogatókat. Családoknak külön ajánljuk figyelmébe - a hely híres a csárda mellett elhelyezkedő mini vadasparkjáról is! Különböző rendezvényekkel, huszártalálkozókkal, szüreti rendezvénnyel várja vendégeit!

Új fogadóépület a Mohácsi Történelmi Emlékhelyen - Mohács - Sátorhely

A Mohácsi Történelmi Emlékhelyen felépített új fogadóépület és a benne található interaktív kiállítás részletesen szemlélteti a mohácsi csata eseményeit, méltó emléket állítva a harcban elesett magyar hősöknek. Az épület legalsó, „nulladik” szintjén, a kiállítótérben a csatával kapcsolatos bemutató tekinthető meg. A látogatók a legkorszerűbb, interaktív módszerek alkalmazásával ismerhetik meg a csatához vezető folyamatot, a csata mozzanatait és a csatát követő tragikus eseményeket. Az ismeretanyagot három különböző, HD-minőségben vetítésre kerülő film mutatja be, melyek igazodnak a látogatók életkorához, szakmai felkészültségéhez: külön film készült az óvodás korosztálynak, az iskolásoknak és a felnőtteknek, valamint a történelemmel foglalkozó szakembereknek. A kiállítási tér egyik fő attrakciója az a kiterjesztett valóságot (augmented reality) alkalmazó megjelenítő, melyben a látogató egy olyan vizualizált csatatérbe kerül, ahol ő maga filmszerűen mozgó háttérfelületen jelenik meg korhű öltözetben. A vetített filmekhez, kiállítási tárgyakhoz kapcsolódó hanganyagot a vendégek fejhallgatón hallgathatják meg. A kiállítótérben elhelyezett fekvő LCD kijelzőn egy közismert 3D-videójáték alapján készült bemutatón lehet megszemlélni a mohácsi csata történéseit.

Az erdőben egy tematikus sétaút kanyarog, amely elsősorban csoportok, de akár egyéni látogatók számára is izgalmas feladatokkal segíti a téma jobb megismerését, az ismeretek játékos elsajátítását. Az új kiállítás minden bizonnyal hazánk kulturális életének szenzációja lesz, az alkalmazott bemutatási módszerei révén a megújuló múzeumi tendenciák élenjáró példája.

Az élményút során még számos múzeum és híres épület meglátogathat, hiszen a térség turisztikai és kulturális paradicsommá nőtte ki magát az évek során. Az újítások elősegítik azt, hogy a történelem is felvegye a lépést a XXI. századi modern technikával.