Sportok az olimpián
2012/06/04 08:00
6686 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Az Olimpia nem csak az országok és sportolóik erőpróbája, de fontos, határokon átívelő rendezvénysorozat. 2012-ben Londonban lesz a következő nyári olimpia, addig is nézzük, milyen versenyszámok várhatók és mi is az az olimpiai mozgalom!

uszas_520

Sportok, szakágak, versenyszámok az olimpián

Az olimpia rendezvényei sportokból, szakágakból és versenyszámokból állnak. A nyári olimpiákon többnyire 28 sport 38 szakágán, 300 versenyszámban mérik össze tudásukat a versenyzők. A versenyszámok olimpiánként változnak, ahogy maguk a sportok is, idén például csak 26 sport kerül megrendezésre Londonban.
A vízilabda, az úszás, vagy a műugrás különálló versenyszámok, de mind a vízi sportok alá tartoznak.

A versenyszámok évről évre sokat változnak: vannak már törölt versenyszámok, vagy olyanok, amik bár elfogadott olimpiai játékok, mégsem kerülnek versenybe. Ugyanígy az is előfordul, hogy egy versenyszám csak bemutató játékként szerepel a versenyben.

Törölt játék például a krikett, vagy a krokett (a kriketthez hasonló ütős labdajáték) a golf, a jégkorong, a műkorcsolya, a rögbi. a lovaspóló, a motorcsónakozás vagy a kötélhúzás, hogy csak néhányat említsünk a teljesség igénye nélkül. Egy sport törlésére azért kerül sor, mert nem volt népszerű, vagy nem volt megfelelő intézményes háttere, amely a sportolókat felkészítette volna az olimpiára.

A bemutató sportok során az érdeklődést mérik, illetve népszerűsítik az adott sportot. Ahhoz, hogy egy sportág állandó számmá válhasson, szükséges, hogy legalább 4 kontinens 50 országából legyenek résztvevő sportolók, aki kvalifikálhatóak az olimpiára. Az amerikai futball, a bowling, a léghajózás, a motorsport, a siklórepülés, a vízisí, vagy a szörfös életmentés olyan sportok, melyek már bemutatásra kerültek, de nem tartoznak a hivatalos olimpiai játékok közé. (A siklórepülés 1940-ben már hivatalos játékként szerepelt volna az olimpián, de az II. világháború miatt elmaradtak a játékok.)

A NOB1992 után megszüntette a bemutató játékokat, ám Pekingben szerepelhetett a wushu, egy kínai harcművészet.

A NOB által elfogadott, de az olimpiai programba be nem került sportok például a rögbi, a sakk vagy a squash.

A sportokról a NOB (Nemzetközi Olimpiai Bizottság) dönt, az egyes sportokért pedig nemzetközi szövetségek felelnek.

Olimpiai mozgalom

Az olimpiai mozgalom tagja mindenki, aki részt vesz az olimpia szervezésében vagy magán a versenyen, így a különböző szövetségek, klubok, de természetesen a sportolók is. Bár a nyári olimpia csak négy évenként kerül megrendezésre, az előkészületek és a rendezvény is rengeteg szervezést igényel, amit komoly szakmai stáb irányít.

A szervezeti felépítés a következő: a legfőbb szervezet természetesen a NOB, mely felügyeli a többi szervezet munkáját, figyelemmel kíséri a résztvevő országok munkáját, kiválasztja az olimpia helyszínét, így dönt az otthont adó városról, valamint összeállítja az olimpiai programot. (Idén például csak 26 sport lesz az olimpián, a NOB ugyanis kivette a baseballt és a softballt, ám mivel a két sport továbbra is olimpiai sportág maradt, így azok később még visszavehetők.) A NOB enöke Jacques Rogge.

A NOB mellett nemzetközi szövetségek (angolul IFS) dolgoznak, ilyen például a FIFA.

A Nemzeti Olimpiai Bizottságok (NOCs) országonként szabályozzák az olimpiai mozgalmat. Magyarországon ez a MOB.ű

Minden olimpiára megalakul az Olimpiai Játékok Rendezőbizottsága (OCOG), mely a játékok lebonyolításáért felelős. Az olimpiák végén a bizottság feloszlik.

Az olimpiai mozgalomhoz tartoznak a sportolók, a sportolói szervezetek és a szponzorok is.

Létezik egy úgynevezett Olimpiai Oklevél, mely az olimpia szabályait és irányelveit tartalmazza.

Összesen 205 nemzetközi bizottság és 35 nemzetközi szövetség tevékenykedik az olimpia körül.

2012, London

2012-ben Londonban kerül megrendezésre a nyári olimpia. Az alábbi versenyszámok kerülnek megrendezésre: asztalitenisz, atlétika, birkózás, cselgáncs, evezés, gyeplabda, íjászat, kajak-kenu, kerékpározás, kézilabda, kosárlabda, labdarúgás. lovas sportok (ló ugratás, díjugratás számokkal), sportlövészet, ökölvívás, öttusa, röplabda, súlyemelés, taekwondo. tenisz, tollas, torna, triatlon, vitorlázás, vívás, vízi sportok (műugrás, úszás, szinkronúszás, vízilabda).

Az olimpiával egy időben a London Sevens rögbi uniós bajnokság zajlik majd.

A londoni olimpia újdonsága, hogy először szerepel majd a női ökölvívás, öt súlycsoportban. Miután Pekingben szerepelt a női ökölvívás bemutató sportként, 2008-ban a NOB úgy döntött, hogy felveszi az olimpiai sportok közé és versenyre tűzi.

Neked melyik a kedvenc sportágad az olimpiai sportok közül? Válaszolj kommentben!