Sportos Unió - Elhízás kontra testnevelés
2007/12/07 08:00
445 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Úgy tűnik az elhízás napjainkra olyan komoly problémává vált, hogy még az Európai Uniós is fontosnak tartja, hogy megbeszéléseket folytasson a témában. Az ok egyértelmű, hiszen az Unió felnövekvőben lévő generációját olyannyira veszélyezteti az elhízás és az ezzel járó egészségügyi problémák és következmények, hogy egyetlen eszköz az egészséges táplálkozásra történő felhívások mellett még a sportolás.

elhizas1 Az Európai Bizottság már korábban is foglalkozott a sport témakörével, akkor azonban nem az egészséges életmód egyik szükséges és elengedhetetlen elemeként került napirendre a mozgás, hanem a sporttal kapcsolatosan felmerülő vitás kérdések rendezése miatt foglalkozott a témával az Európai Bizottság. Ez év nyarán megszületett Fehér könyv ugyanis az első olyan politikai dokumentum az Unió életében, amely uniós szintű vitát kezdeményezett a sportot érintő társadalmi, gazdasági és szervezeti kérdésekben. Az Európai Unió tagállamaiban jelenleg ezen kérdések mentén döntéseket hozni a tagállamoknak, a nemzetközi szervezeteknek illetve sportegyesületeknek van módjuk és lehetőségük. S úgy tűnik, hogy ez a helyzet és a tagállamok autonómiája a sport terén az új EU- szerződés elfogadása és aláírása után sem fog változni. Bár a lehetőség tálcán kínálja magát az Unió vezetői számára, hiszen sokak szerint a vitás pontok tisztázására az egyetlen megoldást az jelentené, ha az EU végrehajtó szerve közvetlen beleszólást kapna különböző sporttal kapcsolatos kérdésekbe.

Az Európai Unió vezetői és szakértő által összefoglalt Fehér könyv tehát olyan kérdéseket feszeget, amelyek segíthetnek megteremteni az Unió sporttal kapcsolatos jövőbeni intézkedéseinek alapjait és legfontosabb szegmenseit. A könyvben megfogalmazott cselekvési terv azonban sok esetben homályosan fogalmaz, s kerüli a határozott állásfoglalásokat a kérdések tisztázásában és megválaszolásában. Ez a határozatlanság tapasztalható a médiajogok kapcsán is, egy dolgot hangsúlyoz csupán a Bizottság a témában, hogy bármilyen döntés is szülessen, annak a bevételek igazságos elosztásán kell alapulnia. Július óta most először került ismét előtérbe a sport az Unióban. Ez alkalommal pedig Schmitt Pál hívta fel a képviselők figyelmét arra, hogy az iskolai testnevelés órák kiemelten fontos szerephez kell hogy jussanak az európai oktatásban.

elhizas2 Az elhízás ugyanis gyermekkorban még megfékezhető, ehhez azonban az kell, hogy a testnevelés órák olyan jelentősséggel bírjanak, amelyek segítik és előmozdítják a diákokban a verseny és csapatszellemet, a tisztességes verseny iránti igényt és a toleranciát. Az Európai Parlament képviselő éppen ezért úgy látják, hogy a tagállamoknak kampányok szervezésével kell felhívni a lakosság, tanárok, diákok, felnőttek figyelmét arra, hogy miért is fontos a rendszeres testmozgás, a testnevelésóra már gyermekkorban. Mindezek mellett pedig az oktatási intézményeknek lehetőséget kell teremteni arra, hogy az általános és középiskolás diákok hetente legalább háromszor mozoghassanak, s a Parlament azt is kéri, hogy „hogy az egészségfejlesztés kiemelt helyre kerüljön az iskolák és óvodák pedagógiai programjában”.

A jelenlegi felmérések szerint az Unió tagállamaiban évente több mint 400 ezerrel nő a túlsúlyos és elhízott gyermekek száma, vagyis az unió gyermeklakosságából minden negyedik gyermek küzd súlyproblémákkal. A közvélemény-kutatási adatok szerint a felnőtt lakosság jelentős része úgy gondolja, hogy az egészséges életmód egyik legfontosabb eleme a megfelelő táplálkozás, ami helytálló is, viszont kevés az egészséges életmód kialakításához. Ehhez elengedhetetlen még a rendszeres testmozgás, amelyhez a legjobban hozzászokni az iskolás évek alatt lehet.