Szemét a Föld körül
Sulinet
2012/09/10 11:41
947 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Tudtad, hogy világviszonylatban majdnem másfél milliárd tonna élelmiszer kerül a szemétbe évente? Az EU-ban egy év alatt kidobott élelmiszerek elszállításához 3 millió teherautóra lenne szükség, melyek konvojba állva körbeérnék az Egyenlítőt. Valentin Thurn megdöbbentő és informatív, Taste The Waste című filmjének budapesti premierjére hívunk, hogy egy képzeletbeli Föld körüli utazás során megismerd, hol és miért keletkezik ilyen óriási mértékű élelmiszerfelesleg, és mit tehetünk a pazarlás csökkentéséért. 

ehezes_01_520 Közel kétmillió tonnányi élelmiszer landol a kukákban Magyarországon is, miközben százezren éheznek. Mi az, amit kidobunk? Lejárat közeli élelmiszerek, csomagolási vagy esztétikai hibás ételek, zöldségek és gyümölcsök. A megoldás látszólag egyszerű: kidobás helyett eljuttatni a rászorulóknak - ezen dolgoznak az Élelmiszerbanknál. Egyre többen csatlakoznak hozzájuk, így már több mint 24 ezer tonna élelmiszert tudtak a rászorulóknak adományozni, önkéntességen alapuló működésüknek köszönhetően hatékonyan, 1 forint költségből 30 forintnyi értéket teremtve.

Érdekel a film? Érdekel az ételmentés? A szervezők várnak szeretettel 2012. szeptember 15-én, a Civilek Éjszakáján!

Program

  • 18:00-19:00 - Ráhangolódás, információcsere. Bemutatkozik az Élelmiszerbank, beszélgetés az élelmiszerfeleslegekről, az önkéntességről
  • 19:00-20:30 - A Taste The Waste című film budapesti premierje
  • 20:30-22:00 - Beszélgetés a filmről, az élelmiszerpazarlásról, és arról, hogy magánemberként a mindennapokban hogyan adhatunk „esélyt az ételnek”

A filmet magyar nyelvű felirattal, ingyenesen vetítik.

 A film trailere

További információk

Helyszín és idő

DocuArt Kocsiszín, 1092 Budapest, Ráday u. 18 – Erkel u. 15.,  2012. szeptember 15.