Szent Lőrinc tüzes könnyei
2020/07/19 08:00
2778 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Az óangol egyházi naptárak az augusztusi tömeges csillaghullást Szent Lőrinc tüzes könnyeinek nevezik. Vajon honnan ered a kifejezés, és miért kapcsolta a hagyomány Szent Lőrinchez az augusztusi hullócsillagokat? És hogy kapcsolódik mindez Perseushoz?

szl1 Forrás: Pixabay (szerkszetve)

Az emberek már nagyon korán megfigyelték, hogy az év bizonyos időszakaiban több „csillag hull” az égből, mint máskor. A két legsűrűbb raj november és augusztus közepén éri el a földet, a nyári csillagesőhöz mégis több hagyomány kapcsolódik. Ez nem is meglepő, hiszen nyáron tisztább az ég, így könnyebb érzékelni a csillaghullást. Gyerekkoromban mindig nagyon vártam ezt az időszakot, mert tele voltam kívánsággal, és hittem abban, hogy ha látok egy hullócsillagot, akkor a kívánságom teljesül.

Miért Szent Lőrinchez kapcsolják a nyári csillaghullást?

Szent Lőrinc a legnagyobb tisztelettel körülvett szentek közé tartozik, ugyanakkor keveset tudni az életéről. Lőrinc diákonus (szerpap) volt, aki a szegényeket és a betegek pártfogolta.  A legenda szerint sok beteget gyógyított meg csodával, még a vakok látását is visszaadta. Amikor Lőrincet letartóztatták, a bíró számon kérte rajta az egyház vagyonát, és azt kérte tőle, hogy hozza el az Egyház kincseit. Lőrinc kért három nap haladékot, majd megjelent egy sereg koldussal, bénával és beteggel, s csak annyit mondott:

„Íme itt vannak az Egyház kincsei.” A bíró ezért rögtön a hóhér kezére adta, de kapott még egy lehetőséget, hogy megmeneküljön a haláltól. Felszólították arra, hogy: „Áldozz az isteneknek, vagy egész éjszaka kínozni fogunk!” Lőrinc ezt válaszolta: ,,Az én éjszakám nem ismer sötétséget, és minden ragyogó fényben úszik!''Ezt követően a tűzbe vetették, így halt vértanúhalált i.sz. 258. augusztus 10-én. A hívők ezért az augusztusi csillaghullást Szent Lőrinc tüzes könnyeinek nevezték el, ami más néven nem más, mint a Perseidák.

A Perseidák története

A Perseidák az egyik legismertebb meteorraj, mely minden évben augusztus közepén gyönyörködtet meg bennünket. Az első feljegyzés i.sz. 36-ból származik Kínából, de a későbbiekben is számos feljegyzés született róluk. 1835-ben Adolph Quételet jegyezte le, hogy az augusztusi meteorok a Perseus csillagkép irányából érkeznek, ezért kapta a csillageső a Perseidák nevet.

szl2 Forrás: Pixabay

Perseus a görög mitológiában Danaé és Zeusz fia, aki ez esetben a tetőn betűző napsugár formájában „látogatta meg” a királylányt. Perseus fény-gyermek létéhez, napsugár-származásához az is hozzátartozik, hogy csillagképpé változik. S hogy merre is vándorol az égbolton Perseus mostanság itt – a kereső mezőbe beírva nevét – megtudhatod.

A hullócsillagok és a tudomány

A népnyelv a bolygóközi térben keringő törmelékeket, melyek időnként behatolnak a Föld légkörébe és sajátos fényjelenséget okoznak, nevezi hullócsillagnak, mivel úgy néz ki, mintha ilyenkor egy csillag hullana a földre.

szl3 Forrás: Pixabay

A modern csillagászat a fényjelenséget előidéző testet meteornak, az interplanetáris térbenkeringő, kisbolygónál kisebb szilárd törmelékdarabokat meteoroidnak, a földre hullott meteorokat pedig meteoritnak nevezi.

A meteorok gyakran csapatostul jelennek meg, ilyenkor óránként akár száznál több hullócsillagot is láthatunk, ilyen raj augusztus közepén a Perseidák.

Mi okozza a fényjelenséget?

A meteor és a légkör részecskéi között fellépő súrlódás miatt a meteor anyaga felhevül, és általában teljesen elpárolog, miközben mozgási energiája hőenergiává alakul. Az átlagosan 120-130 km-es magasságban történő felvillanás azonban nem a felizzás következménye. A fény nagy része ugyanis a meteortest előtt összetorlódó levegő világításra gerjesztett molekuláitól származik.

A meteorok mérete az egészen apró testecskéktől (mikroszkopikus nagyságrend) a hatalmas, több tonnás testekig terjed. Azok a meteorok, amelyek az átlagos felvillanásokat okozzák 1 mm-1 cm nagyságúak, tömegük pedig 2 mg-tól 2 g-ig terjed. Milyen kicsi és mégis mekkora fénye van!

Mikor hullnak idén Szent Lőrinc könnyei?

Ha augusztus 10-15. között kémleled az eget, nagy eséllyel láthatsz hullócsillagot, hiszen 2021-ben ebben az időszakban lesz a "csillaghullási csúcs." Mivel tiszta, felhőmentes éjszakákon a csillagokat is jól látni, míg várakozol, tölts le az okostelefonodra egy alkalmazást (pl.: Sky Map), amivel könnyedén megtalálhatod a csillagképeket. Keresd meg Perseust, és ha meglátsz egy hullócsillagot, kívánj valamit!

Tóth Boglárka

Forrás: