Szent Lőrinc tüzes könnyei
2020/07/19 08:00
576 megtekintés

Az óangol egyházi naptárak az augusztusi tömeges csillaghullást Szent Lőrinc tüzes könnyeinek nevezik. Vajon honnan ered a kifejezés, és miért kapcsolta a hagyomány Szent Lőrinchez az augusztusi hullócsillagokat? És hogy kapcsolódik mindez Perseushoz?

szl1 Forrás: Pixabay (szerkszetve)

Az emberek már nagyon korán megfigyelték, hogy az év bizonyos időszakaiban több „csillag hull” az égből, mint máskor. A két legsűrűbb raj november és augusztus közepén éri el a földet, a nyári csillagesőhöz mégis több hagyomány kapcsolódik. Ez nem is meglepő, hiszen nyáron tisztább az ég, így könnyebb érzékelni a csillaghullást. Gyerekkoromban mindig nagyon vártam ezt az időszakot, mert tele voltam kívánsággal, és hittem abban, hogy ha látok egy hullócsillagot, akkor a kívánságom teljesül.

Miért Szent Lőrinchez kapcsolják a nyári csillaghullást?

Szent Lőrinc a legnagyobb tisztelettel körülvett szentek közé tartozik, ugyanakkor keveset tudni az életéről. Lőrinc diákonus (szerpap) volt, aki a szegényeket és a betegek pártfogolta.  A legenda szerint sok beteget gyógyított meg csodával, még a vakok látását is visszaadta. Amikor Lőrincet letartóztatták, a bíró számon kérte rajta az egyház vagyonát, és azt kérte tőle, hogy hozza el az Egyház kincseit. Lőrinc kért három nap haladékot, majd megjelent egy sereg koldussal, bénával és beteggel, s csak annyit mondott:

„Íme itt vannak az Egyház kincsei.” A bíró ezért rögtön a hóhér kezére adta, de kapott még egy lehetőséget, hogy megmeneküljön a haláltól. Felszólították arra, hogy: „Áldozz az isteneknek, vagy egész éjszaka kínozni fogunk!” Lőrinc ezt válaszolta: ,,Az én éjszakám nem ismer sötétséget, és minden ragyogó fényben úszik!''Ezt követően a tűzbe vetették, így halt vértanúhalált i.sz. 258. augusztus 10-én. A hívők ezért az augusztusi csillaghullást Szent Lőrinc tüzes könnyeinek nevezték el, ami más néven nem más, mint a Perseidák.

A Perseidák története

A Perseidák az egyik legismertebb meteorraj, mely minden évben augusztus közepén gyönyörködtet meg bennünket. Az első feljegyzés i.sz. 36-ból származik Kínából, de a későbbiekben is számos feljegyzés született róluk. 1835-ben Adolph Quételet jegyezte le, hogy az augusztusi meteorok a Perseus csillagkép irányából érkeznek, ezért kapta a csillageső a Perseidák nevet.

szl2 Forrás: Pixabay

Perseus a görög mitológiában Danaé és Zeusz fia, aki ez esetben a tetőn betűző napsugár formájában „látogatta meg” a királylányt. Perseus fény-gyermek létéhez, napsugár-származásához az is hozzátartozik, hogy csillagképpé változik. S hogy merre is vándorol az égbolton Perseus mostanság itt – a kereső mezőbe beírva nevét – megtudhatod.

A hullócsillagok és a tudomány

A népnyelv a bolygóközi térben keringő törmelékeket, melyek időnként behatolnak a Föld légkörébe és sajátos fényjelenséget okoznak, nevezi hullócsillagnak, mivel úgy néz ki, mintha ilyenkor egy csillag hullana a földre.

szl3 Forrás: Pixabay

A modern csillagászat a fényjelenséget előidéző testet meteornak, az interplanetáris térbenkeringő, kisbolygónál kisebb szilárd törmelékdarabokat meteoroidnak, a földre hullott meteorokat pedig meteoritnak nevezi.

A meteorok gyakran csapatostul jelennek meg, ilyenkor óránként akár száznál több hullócsillagot is láthatunk, ilyen raj augusztus közepén a Perseidák.

Mi okozza a fényjelenséget?

A meteor és a légkör részecskéi között fellépő súrlódás miatt a meteor anyaga felhevül, és általában teljesen elpárolog, miközben mozgási energiája hőenergiává alakul. Az átlagosan 120-130 km-es magasságban történő felvillanás azonban nem a felizzás következménye. A fény nagy része ugyanis a meteortest előtt összetorlódó levegő világításra gerjesztett molekuláitól származik.

A meteorok mérete az egészen apró testecskéktől (mikroszkopikus nagyságrend) a hatalmas, több tonnás testekig terjed. Azok a meteorok, amelyek az átlagos felvillanásokat okozzák 1 mm-1 cm nagyságúak, tömegük pedig 2 mg-tól 2 g-ig terjed. Milyen kicsi és mégis mekkora fénye van!

Mikor hullnak idén Szent Lőrinc könnyei?

Ha augusztus 10-15. között kémleled az eget, nagy eséllyel láthatsz hullócsillagot. A fényjelenség várhatóan 2020. augusztus 13-án lesz a legaktívabb. Mivel tiszta, felhőmentes éjszakákon a csillagokat is jól látni, míg várakozol, tölts le az okostelefonodra egy alkalmazást (pl.: Sky Map), amivel könnyedén megtalálhatod a csillagképeket. Keresd meg Perseust, és ha meglátsz egy hullócsillagot, kívánj valamit!

Tóth Boglárka

Forrás: