Szigetek az eurón
2013/07/23 08:00
1489 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

A külföldi nyaralás során sok helyen az eurót használjuk, különösen Európában. Mennyire ismerjük? Mit tudunk a papírpénzen található, nehezen kivehető szigetekről?

Euro-Minta

Euró, eurózóna

Az Európai Unió eurózónájában az eurót használják törvényes fizetőeszközként. A világméretű pénzügyi válság ellenére, mely a pénznem stabilitását is kikezdte, további uniós tagok csatlakoznak ehhez a pénzügyi övezethez. Ebből következően egyre többször van szükségünk euróra, ha Európa országaiba tervezzük nyaralásunkat.

Sokszor akkor is ezt a pénznemet visszük, ha a meglátogatott ország nem tartozik az eurózónához, mert a pénzváltók jól ismerik és sokszor jobban is váltják, mint a forintot.

Euro-Minta-szigetek

Euró papírpénzek és szigetek

Egyre gyakrabban forgatjuk tehát az euró bankjegyeket a kezeink között, de talán mégsem ismerjük eléggé. A bankjegyek alsó-középső részétől kissé balra, nem túl jól kivehetően apró szigetek és egy szárazföldi terület látható. Ezek a szigetek, illetve országrészek egy-egy uniós, illetve eurózóna-tagországhoz tartoznak, viszont távol vannak Európától, ezért ábrázolják őket elkülönítve.

Bizonyos szigetek az európai kontinenstől nyugatra, az Atlanti-óceánban találhatóak, mások különböző módon satírozva a bankjegy alján, egymástól egyenes vonalakkal elválasztva láthatóak.

Euro-Karib

Szigetek az Atlanti-óceánban

Néhány sziget az Atlanti-óceánban helyezkedik el és Portugália partjaihoz van legközelebb, igaz jelentős távolságra onnan. Északabbra az Azori-szigetek terülnek el (a sok szigetből a három nagyobb szerepel az eurón), míg délebbre, már Afrika partjainál Madeira szigete fekszik (apró pontként a bankjegyen). Ezek a szigetek értelemszerűen Portugáliához tartoznak, de nem is kellett őket elkülönítve ábrázolni, mert az Atlanti-óceán e területei még „ráfértek” a bankjegyre.

A Spanyolországhoz tartozó Kanári-szigetek Madeirától délre, még közelebb fekszenek Afrika partjaihoz. Az euróbankjegyeken ferde sötét, erőteljes satírozással különítik el az egyéb, Európától távoli területtől.

Euro-Reunion

Franciaország és a tengerentúl

A francia közigazgatás nem egyszerű. Az ország különböző státuszú tengerentúli területekkel rendelkezik, sokszor igen messze az anyaországtól. Ezek a szigetek és szárazföldi területek korábban gyarmatok voltak, de ez ma már mint jogi fogalom nem értelmezhető. Az anyaországgal való kapcsolat szorossága alapján különböztetnek meg különböző, jogilag is jól körülbástyázott státuszú területeket. A legszorosabb kapcsolata Franciaországgal az ún. „tengerentúli megyéknek” van, ami azt is jelenti, hogy minden tekintetben Franciaország részeinek kell tekintenünk ezeket a tengerentúli területeket. 100%-ban a francia, illetve az európai uniós jogrend érvényesül, és természetesen a fizetőeszköz is az euró, hiszen az eurózóna tagjai. Ha valaki az Unióból odautazik, nem lépi át az EU határait, jóllehet átrepült egy másik kontinensre és több ezer kilométert utazott.

Euro-Francia-Guyana

Nos, ezek a francia „megyék” megjelennek az euróbankjegyeken is: a Karib-térségben található Guadeloupe és Martinique, a Madagaszkárhoz és Mauritiushoz közel eső Réunion, továbbá a Brazília és Suriname mellett található dél-amerikai „kakukktojás” - Francia Guyana.

Ha tehát ezekre az egzotikus területekre mennénk nyaralni, elég lesz, ha személyit viszünk!

További érdekes oldalak

Barta Géza cikke