Telefonos kapcsolat - Olcsóbb tarifák a mobilszolgáltatóktól
2007/10/17 08:00
246 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Olcsó, olcsóbb, legolcsóbb, ez az amire az Unió törekszik, vagyis, hogy csökkentse a mobilszolgáltatók tarifáit az Európai Unió tagállamaiban. Az árak csökkentésének egyik állomása volt, a júliusban bevezetett Eurótarifa, s kérdés, várhatóak-e még a távközlésben további reformok? S ha igen, mire számíthatnak majd a fogyasztók?

A nemrégiben közzétett jelentés szerint, az Unió huszonhét tagállamában július 30.-tól a mobilszolgáltató társaságok bevezették az úgynevezett Eurótarifát, aminek köszönhetően mintegy 60 százalékkal olcsóbban használhatjuk készülékeinket, amennyiben egy külföldi országban tartózkodunk. A híváskezdeményezés ennek az intézkedésnek köszönhetően mindösszesen 49 euró centbe, míg a hívásfogadás 24 euró centbe kerül, ami azt jelenti, hogy nem kell horribilis telefonszámlára készülni, amennyiben telefonálunk egy-egy külföldi tartózkodás során. Ez azonban nem volt mindig így, 2005-ben már éles konfliktus volt tapasztalható az EU és a mobilszolgáltatók között a kérdés felmerülés kapcsán. Vivane Reding, az Unió információs társadalom biztosa, már akkor rámutatott, hogy túl magasak a lakossági előfizetési díjak az EU tagállamaiban.

A versenyhivatal már akkor jogi eljárást folytatott három cég ellen, akik a hivatal szerint túl nagy dominanciára törtek a roaming szolgáltatások területén, ezzel megsértve a piaci viszonyokat. Az Európai Bizottság létrehozott egy honlapot, hogy a fogyasztók megismerhessék a külföldi díjszabásokat, valamint ötletekkel kívánták segíteni a lakosságot, hogy a külföldi telefonálás esetén, hogy csökkenthetik a nemzetközi hívásdíjakat. Az Európai Bizottság végül 2006. márciusában előkészítette azt a tervezetet, amelyben felvázolta a díjszabások csökkentésére vonatkozó elképzeléseit, s amelyeknek megvalósulását szorgalmazta, akkor még 2008-as céldátummal. Természetesen, a roamingszolgáltatók továbbra is a kezükben kívánták tartani a díjtételek meghatározását, így nem az árakat csökkentették volna, hanem olyan díjcsomagokat hoztak volna létre, amelyek kedvezőek lettek volna a külföldre utazók és ott telefont használó ügyfelek számára.

2007. májusában azonban az Európai Parlament és a tagállamok megszavazták a díjak csökkentését, s a Bizottság a rendelet hatályba lépését követően 18 hónap múlva értékelni kívánja a szabályozás következményeit, illetve az SMS és MMS szolgáltatások szabályozására is tesz majd javaslatokat. Július 30-át követően mintegy 3 millió előfizető állt át az eurótarifás szolgáltatásra, s még több millió ügyfél kerül az újtarifás rendszer szerint történő elszámolásba, hiszen a nyár folyamán több mobilszolgáltató cég is alapértelmezett díjszabásként tette elérhetővé az új rendszert az előfizetők számára. A felmérések szerint a legalacsonyabb díjtételekkel Hollandiában, Nagy-Britanniában, Írországban, Belgiumban és Ausztriában találkozhatunk, amennyiben mobilt használunk a felsorolt tagállamokban.

Az új rendelet szerint tehát a külföldi mobilhasználat esetén 49 illetve 24 euró centet kell maximum fizetni, de az előbb említett országokban már kevesebbért is lehet beszélni. Ezeket az értékeket természetesen, a hozzáadottérték-adó nélkül kell értelmezni. Az előzetes tervek alapján a Bizottság a díjakkal kapcsolatosan úgy számol, hogy azok 2008-ban és 2009-ben még tovább csökkennek majd. A magyar szolgáltatóknak időben sikerült az uniós elvárásoknak megfelelnie, s az első eredmények alapján úgy tűnik, hogy a 27 tagországból 23-nak már az első körben sikerült az új szabályozásnak eleget tennie. Az Európai Bizottság 2008. december 30-ig az Európai Parlamentnek, valamint a tagországok távközlési minisztereinek átfogó jelentés fog benyújtani a rendelet végrehajtásának eredményességéről, s a továbbiakban megvalósítani kívánt elképzelésekről, intézkedésekről.