TézEUsz 2011 - Országos tanulmányi diákkonferencia és verseny
2007/10/25 08:00
629 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

2011-ben Magyarország első alkalommal látja el az EU soros elnöki tisztségét. A TézEUSz 2011 című program keretében a felsőoktatás nappali tagozatos hallgatói is kifejthetik öt témában az összeurópai ügyek kapcsán a véleményüket. A versenyen résztvevő diákok hozzájárulhatnak ahhoz, hogy Magyarország elnöksége sikeres legyen. A verseny részletei az alábbiakban olvashatók.

Az EUvonal - Göncz Kinga külügyminiszter védnökségével, az Európai Tanulmányi Központokkal együttműködésben - háromfordulós tanulmányi diákkonferenciát és versenyt rendez a 2007-2008-as tanévben a magyarországi felsőfokú oktatásban részt vevő nappali tagozatos hallgatók részére. A tanulmányi diákkonferencia és verseny során a pályázók dolgozatokban fejthetik ki véleményüket azokkal a témákkal kapcsolatban, melyekkel elnökségünk során várhatóan szembe kell néznünk. Ezek a témák a következők: 

2011: kihívások a "lisszaboni stratégia" első 10 éve után 
Milyen fejleményekre kell számítanunk a globalizáció, a "feljövő gazdaságok" kihívása, a versenyképesség, a növekedés, a stabilitás, és a szociális vívmányok szempontjait figyelembe véve. 

Szomszédságpolitika, bővítés és az "EU határai" 
Az EU előtti kihívások, különös tekintettel a nyugat-balkáni bővítésre, az EU-török, illetve az EU-ukrán viszony kezelésének lehetséges módozataira, vagy a bővítés általános folyamatára. 

Az EU hét éves pénzügyi terve a 2013-2020 közötti időszakra Felkészülés a vitákra, figyelembe véve egyebek között az EU költségvetés reformját, az esetleges agrárreform várható költségvetési kihatásait, illetve a tagállamok befizetési hajlandóságát. 

Hogyan tovább 2013, a Kiotói Egyezmény lejárta után? 
Mire kell felkészülni, különösen tekintettel a kérdés környezetvédelmi, klímaváltozási, illetve energiapolitikai vonatkozásaira. 

Elöregedés és szociális biztonság: a ketyegő időzített bomba 
Várható trendek alakulása, lehetséges és szükséges megoldási irányok mérlegelése. Javasolt vizsgálódási területek egyebek között az európai szociális modell fenntarthatósága, az európai bevándorlás-politika esetleges módosulása.

A versenybe résztvevő diákok értékes nyereményekkel lehetnek gazdagabbak, valamint az országos döntőbe jutott első 5 pályázó kétnapos brüsszeli utat nyer, ahol közelebbről is megismerkedhetnek az Unió életével és a döntéshozatalok folyamataival. A dolgozatokat írásban és szóban is ki kell fejteni és meg kell védenie az alkotónak. Az 5 országos döntőbe bejutott legjobb dolgozat nyilvános közlésre kerül az EUvonal, valamint a Bruxinfo honlapján.

A dolgozatokat kérjük 2007. október 31-éig elektronikus formátumban kell a tezeusz2011@euvonal.hu email-címre eljuttatni. A zsűri által legjobbnak ítélt munkák szerzői a 2007. november 26-án megrendezendő regionális elődöntőben versenyeznek egymással. Az országos fordulóra 2008 márciusában kerül sor. 

A dolgozat formai követelményei: 
A dolgozat egy szóközzel együtt maximum 6600 karakter terjedelmű tézisgyűjtemény. Elkészítésénél elvárás annak mérlegelése, hogy az adott területen milyen meghatározó tendenciákkal, kihívásokkal kell majd szembenéznie a magyar diplomáciának 2011-ben. Elvárás a várható problematikus témák, illetve a szóba jöhető megoldási alternatívák súlyozása. Egy jelölt több témában is beadhat dolgozatot. 

További információk kérhetők a tezeusz2011@euvonal.hu email címen valamint a www.euvonal.hu/tezeusz2011 honalapon.