Tojásmúzeum
2006/04/05 16:25
844 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
2000. április 16. óta Zengővárkony községben működik Magyarország első - és Európában is ritkaságnak számító - állandó hímes tojás kiállítása, a Míves Tojás Múzeum. Az érdeklődők megismerhetik a tojásdíszítés gazdag szín- és motívumkészletét, a tojásdíszítés különböző módszereit.

A múzeum belső látványa különlegesen szép, egyedi és megkapó. Mintegy kétezer díszített tojás sorakozik a jól megvilágított vitrinekben, a színek, díszítmények, a felhasznált anyagok sokféleségét és ugyanakkor harmóniáját kínálva a látogatónak. További ezret a fióktárlókban lehet megtekinteni. A kiállítás anyaga alkotónként és tájegységenként rendezett, minden darab szinte egyedileg is tanulmányozható, megismerhető.

Megtalálhatók a Zengővárkonyban, Baranyában, az ország más tájain, a Kárpát-medence környező országaiban gyűjtött, ill. Európa és a világ más tájairól, összesen 18 országból származó szebbnél szebb alkotások. Az érdeklődők megismerhetik a tojásdíszítés gazdag szín és motívum készletét, a tojásdíszítés különböző módszereit. Legtöbb a hímes tojás, de kedvelt a batikolt, maratott és karcolt díszítmény is. Különleges a lehelet finomságú, csipkére emlékeztető áttört tojások mintázata, a lószőrrel applikált vagy az ún. patkolt tojás.

A hímes tojások mellett szép számmal kaptak helyet a tojásformát felhasználó iparművészeti alkotások fából, ásványból, kerámiából, porcelánból, üvegből és így tovább. A festői fekvésű, történelmi múltú Zengővárkony a Tojás Múzeum megtekintése mellett egyéb látnivalókban is bővelkedik, és további programokat is kínál. A múzeum szomszédságában áll egy 1858-ban emelt módos paraszti épület, a mai Tájház, amely otthont ad a Kézművesek Baranyai Egyesületének. A Tájházban működő takácsműhely, valamint a paraszti kultúra hagyományos tárgyait bemutató kiállítás, és Dr. Bíró Ferenc sulykoló és mángorló gyűjteménye található. Berta János faműves állandó kiállítása is meglátogatható. A falu református temploma késő barokk stílusú, 1797-ből. A parókián emlékszoba, az iskolán emléktábla örökíti meg Fülep Lajos egykori református lelkész, filozófus, néprajzkutató és az általa Zengővárkonyba hívott Császár János néptanító működését. Kettőjük munkája alapozta meg a falu népművészeti hagyományainak újraéledését, a népművészeti hagyományok gyűjtését, művelését és bemutatását. A községben neves táncegyüttes és zenekar - a Zengővárkonyi népi együttes - működik. Csoportos látogatás esetén, előzetes megbeszélés alapján színvonalas folklór bemutatót tartanak. Kellemes sétát ígér a község határában elterülő 28 hektáros szelídgesztenyés erdő, ahol megtalálhatjuk Rockenbauer Pál az "Egy millió lépés Magyarországon" című, a hazai gyalogos turizmust népszerűsítő egykori televíziós sorozat nagyérdemű szerkesztőjének végső nyughelyét.

A látogatók a kiállításon emléktárgyakat is vásárolhatnak: a kiállított legszebb példányokról készült művészi képeslapokat, ill. hiteles másolatokat, mintalapokat rövid tojásírási ismertetővel és munkaeszközzel. A tojásmúzeum feliratai, tárlatvezetői négy nyelven magyarul, németül, angolul és hollandul adnak részletes információt az érdeklődőknek, hogy egy adott vitrin adott polcán mely országból, vagy országrészből származó, milyen díszítésű, és mely ismert vagy kevésbé ismert népművész vagy népi iparművész alkotását látják.

Linkek

Hímes tojás
Míves Tojás Múzeum