Euroscola internetes kvízjáték uniós ismeretekről
2016/08/29 08:00
3580 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Az Euroscola-játék egy internetes kvízjáték, amelyet az Európai Parlament magyarországi Tájékoztatási Irodája szervez magyarországi oktatási intézmények középiskolás (16-18 év) diákjai számára. A legjobban teljesítő csapatok (24 diák + 2 kísérő) nyereménye az Euroscola-programban való részvétel, melynek helyszíne Strasbourg, az Európai Parlament egyik székhelye.

euroscola

Az Európai Unió szerepe és helye a világban meghatározza Európa fiataljainak jövőjét: az Unió tehát nem maradhat távoli misztérium e korosztály előtt. Az európai párbeszédben való részvétel, a különbözőség és az egység megtapasztalása ezért döntő fontosságú minden fiatal számára. E megfontolásból hirdette meg az Európai Parlament az Euroscola-programot, amely lehetővé teszi Európa fiataljai számára, hogy találkozzanak, nézeteiket megvitassák, és párbeszédet folytassanak Európa jövőjéről. A program keretében 28 tagállam 16-18 év közötti középiskolás diákjai vehetnek részt az „Európai Ifjúsági Parlament” formájában megrendezésre kerülő találkozókon az Európai Parlament üléstermében, Strasbourgban.

Az Euroscola-program keretében alkalmanként körülbelül 500 középiskolás európai diák látogathat el az Európai Parlamentbe, hogy a Parlament munkájával ismerkedjen, és maga is részt vegyen abban. A program során a résztvevők bevezető előadást hallhatnak az európai integráció főbb állomásairól, ezt követően a diákok maguk is munkacsoportokat alakítanak, és parlamenti vitákban tárgyalják meg az uniós kérdéseket. A vita lezárása után természetesen döntéshozatalra is sor kerül, hiszen így teljes a folyamat modellezése. A programra az Európai Parlament strasbourgi Tájékoztatási Irodája előzetesen egy magyar nyelvű felkészítő-táblázatot küld, amely tartalmazza azokat a témaköröket, melyekből a diákoknak fel kell készülniük.

Az Euroscola-programban kizárólag felső tagozatos középiskolások (16 – 18 év) vehetnek részt, 26 fős csoportokban, 2 kísérővel (24 diák + 2 kísérő).
Mivel az Euroscola-program találkozójának tárgyalási nyelve az angol, illetve a francia (német nyelvi tolmácsolás elérhető a plenáris üléseken, de a munkacsoportok ülésein nem), ezért a programban való részvétel feltétele fenti nyelvek egyikének magas szintű ismerete.

Az Euroscola-programra az Európai Parlament Magyarországi Tájékoztatási Irodája által működtetett online Euroscola-játékon elért eredmény alapján kerül be a legtöbb résztvevő iskola. Emellett az Iroda fenntartja a lehetőséget, hogy más uniós témájú vetélkedőinek a nyerteseit is Euroscola-programban való részvételi lehetőséggel jutalmazza. További ifjúsági programjainkról, vetélkedőinkről az Európai Parlament Tájékoztatási Irodájának weboldalán tájékozódhat.

Forrás