Vaja várkastélya
Érsek Dóra
2007/11/07 08:00
750 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
A Nyírség vidékének kisebb-nagyobb vízfolyásokkal, mocsaras területekkel borított részein jelentős területet mondhatott magáénak a középkorban a Vay nemesi família. Már 1554-ben itt emelkedett egy kisebb kúriájuk, de a jelenlegi, téglalap alapú, vastag falú épületet csak a XVII. század elején létesítették a kor reneszánsz stílusában.

Forrás: www.civertan.hu

A XVII. században jelentős mértékben átépítették, erre utal a földszinti nagyterem boltozatának 1650-ből származó felirata. Előbb az északi, majd a déli tornyot csatolták a sarkaira, így ezek lőréseiből a szolgaszemélyzet össztűz alatt tudta tartani a támadó ellenséget. A Habsburg császári ház önkényuralma ellen kirobbant 1703-as felkelés idején a nagyságos fejedelem belső udvari köréhez tartozó Vay Ádám - marsall, a munkácsi vár főkapitánya - élt a várkastély falai között. II. Rákóczi Ferenc kétszer járt Vaján, ebből a második alkalommal személyesen találkozott a Habsburg fegyveres erők parancsnokával, gróf Pálffy János horvát bánnal, aki megpróbálta rávenni a császár előtti meghódolásra, ezért cserébe visszakapta volna magánvagyonát.

A felkelés vezetője azonban nem akarván cserbenhagyni országa népét, elutasította a kegyelmi ajánlatot. A várkastély szerencsésen túlélte II. Rákóczi Ferenc kuruc szabadságharcát, és mivel nem számították a lerombolásra ítélt magyar várak közé, nem robbantották fel a császári hadmérnökök sem. Egy 1712-ből származó összeírás a nemesi lakot gazdasági épületeivel és kertjével együtt mindösszesen ötszáz forintra értékelte, tehát akkoriban elhanyagolt lehetett. Lassú romlását 1969-ben a benne létrehozott Vay Ádám Múzeum megnyitása állította meg. A XXI. század elején végzett nagyszabású helyreállítási munkálatok óta ismét régi fényében pompázik a vajai reneszánsz várkastély.