Vasárnap gyermeknap
2012/05/27 10:48
1284 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Van egy nap, ami világszerte a gyermekeké. Az eredetét illetően többféle álláspont is létezik, ami talán nem is olyan különös, hiszen a gyermekek mindenhol nagy szeretettel vannak körülvéve.

lanyok_520

A legelterjedtebb történet szerint az első gyermeknapot Törökországban ünnepelték meg 1920-ban április 23-án, majd ismertebbé a Svájcban megrendezett Gyermekjóléti Konferencia után vált, ahol kijelölt időpontnak a június 1-ét választották. Magyarországon az első gyermeknapot 1931-ben tartották, ami abban az időben egy egész hetet ölelt fel, ezt követően 1950-től május utolsó vasárnapján tartjuk az ünnepet.

Az ENSZ 1954-ben adott ki egy javaslatot ami az Egyetemes Gyermeknap (Universal Children’s Day) nemzetközi megünneplésére kérte a csatlakozó országokat. A kezdeményezés „a világ gyrmekeinek testvériségét és a gyermekek jólétéért folytatott küdelmet és törekvéseket igyekszik hírdetni”. A javaslat az országokra bízta a nap megjelölését.

Fókuszban a gyerekek

arcfestes_200 Ez a nap kitűnő alkalom arra, hogy figyelmünket még jobban a gyermekek felé fordítsuk és ne feledkezzünk el arról, hogy mi is voltunk egyszer gyerekek. Érdemes ezen a napon elgondolkozni a jövő társadalmait alkotó gyermekekről. Ez a nap szól a gyermekek összetartozásáról és jólétük előremozdításáról, arról, hogy egyes társadalmakra még mennyi teendő vár azért, hogy gyermekeik a megérdemelt ellátásban, oktatásban és a gyerekeknek kijáró boldog gyermekkorban részesüljenek.

A szakemberek felhívják a figyelmet, hogy hazánkban is van még bőven tennivaló, hisz nagyon sok még itthon is az egyenlőtlenség családok és családok között. Magyarországon a gyermekeknek több, mint a harmada a létminimum alatt élő családi környezetben nő fel. A nehéz gazdasági helyzet hatására az utóbbi években jelentősen csökkent az óvodákra és iskolákra költött összeg is.

Az Európai Bizottság tagja Andrula Vaszilju, az oktatásügyért, a kultúráért, a többnyelvűségért és az ifjúságpolitikáért felelős biztos 2011-ben a következőképpen fogalmazott: „Társadalmunk tagjai közül a gyermekek és a fiatalok vannak a legkiszolgáltatottabb helyzetben. Gondoskodásra, védelemre és pártfogásra van szükségük. Ezekben a nehéz időkben nem vonhatjuk meg tőlük támogatásunkat, épp ellenkezőleg, az eddiginél is többet kell tennünk azért, hogy biztos jövőt kínálhassunk számukra. Hamarosan új program elfogadására teszek javaslatot, melynek köszönhetően számottevően növekedni fognak az uniós beruházások az oktatás, a képzés és az ifjúságpolitika terén. Ennek Európa-szerte, sőt európa határain kívül is hasznát fogják látni a fiatalok.”

Az oktatás a legfontosabb

A bizottság ezen közleményében azt is megfogalmazta, hogy az Európai Unió jóvoltából évente 400 ezer ember, főként fiatal kap lehetőséget arra, hogy nemzetközi csereprogramokban részt vehessen és fejlessze tudását. Erre egyik jó lehetőségként említi a Comenius programot, ami iskolák és pedagógusok számára jött létre azzal a céllal, hogy a különböző országokban működő oktatási intézmények közös partnerkapcsolatokat alakíthassanak ki és csereprogramokat indítsanak.

Egy másik a „Fiatalok lendületben” elnevezésű program segíti a fiatalokat abban, hogy a tizenévesek új készségekkel és kultúrákkal ismerkedhessenek meg. A bizottság megerősítette azt a hozzáállását, hogy hátérre való tekintet nélkül minden fitalanak biztosítani kívánja a színvonalasabb oktatást és a lehetőségek javítását, ezentúl a tagországokat is segíti abban, hogy az határain belüli problémákra megtaláljk a megfelelő megoldásokat. Ide sorolja az sikolai lemorzsolódásokat, az alapkészségek fejlesztését, valamint a koragyermekkori nevelési szolgáltatások javítását.

Céljának azt tartja, hogy a nemzetek oktatási rendszere minden gyermeknek a hasznára váljon. Az eTwinning projekttel szorgalmazza az iskolák közötti online közösségek létrehozását, ami a közös európai tanulási tapasztalatokat hivatott megosztani és fejleszteni.

Persze ne feledkezzünk meg a kicsikról sem, hiszen a hazánkban kijelölt májusi nap a legideálisabb arra, hogy a gyerekeket a szabadba vigyük és együtt élvezzük a tavasz kínálta lehetőségeket, amit országszerte színes programok gazdagítanak.

Gyermeknap más országokban

pontyszalag_200 Japánban tradicionális hagyománya van a gyermeknapnak. Tango no Sekku a fiúk fesztiválja, melyet minden ötödik hónap ötödik napján, azaz május ötödikén ünnepelnek. A Hina Matsuri pedig a lányok fesztiválja a harmadik hónap harmadik napján (március 3). Ezen a napon a fiúk pontyot formázó szalagokat reptetnek, ez az úgynevezett koinobori-t, mely az erőt és a sikert szimbolizálja. A házakban híres harcosok babáit és képeit helyezik el.A fürdővízbe ezen a napon írisz leveleket tesznek, mert úgy tartják, hogy ez megőrzi a jó egészséget és elűzi a gonoszt. Az étkezésekkor főként kashiwamochi-t fogyasztanak. Ez egy tölgylevélbe csomagolt édesség édes bab pasztával töltve.

Indiában a gyermeknap más hagyományok mentén alakult ki. A gyermeknap november 14-ére esik ez a születésnapja ugyanis a független India első miniszterelnökének, Pandit Nehru Jawahalalnak. A gyermekek számára is jól szimbolizálja az erős és független Indiát. A kisebbek számára az iskola szervez programokat és megemlékezéseket ezen a napon, persze országszerte sok az szegény utcagyerek, így ők kimaradnak ezekből a játékokból. Éppen ezért a tehetősebb gyerekek ezen a napon megemlékeznek szegényebb társaikról, és ajándékokkal, írószerekkel, játékokkal látják el őket. 

Te hogy töltöd a gyereknapot? Kapsz ajándékokat, esetleg elutazol a családoddal? Írd meg kommentben!