Veszprém
2012/08/08 08:00
636 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

"Királynék városa"-mondják az ország első püspökségét magáénak valló SÉD-parti városról, mivel a veszprémi püspökök tiszte volt a mindenkori magyar királyné megkoronázásának joga.

Látnivalók

veszprem A VÁRHEGY 500 méter hosszú sziklagerincén szép polgárházak teremtenek történelmi hangulatot a VÁRNEGYEDben, ahol a XI-XIII. században királyi vár állt. A HŐSÖK KAPUJA a bejárat, közelében a TŰZTORONY / Vár u.1./, bástyafalán a VESZPRÉMI PANTEON. A DUBNICZAY-HÁZban /Vár u. 29./ nyertek elhelyezést a VÁR-GALÉRIA és a TÉGLAMÚZEUM gyűjteményei. A gyönyörű barokk ÉRSEKI PALOTAban /Vár u. 16/ az ÉRSEKI LEVÉLTÁR- és KÖNYVTÁR termei engedéllyel látogathatók. A magyar egyháztörténet unikális értékei találhatók a városban: a legrégibb freskók az eredetileg kétszintes, koragótikus GIZELLA KÁPOLNAban /Vár u. 18./ ahol egyházművészeti, történeti kiállítás látható és a legrégebbi püspöki templom, az első magyar királyné, a bajor Gizella által 1001-től emeltetett PÜSPÖKI SZÉKESEGYHÁZ /Vár u.11./ -bazilika minor- szentélye és altemploma XIV. századi, gótikus, a Gizella-ereklye Passau város ajándéka. A IX.-X. században épült SZENT GYÖRGY KÁPOLNA /Vár u. 20./ lehetett az első templom az országban. A klasszicista PIARISTA GIMNÁZIUM, TEMPLOM- és RENDHÁZ /Vár u. 12./-a XVIII. századból való, a templomban népi szakrális emlékeket bemutató gyűjtemény. A NAGYPRÉPOSTI HÁZ /Vár u. 18. / az Érseki Kormányzóság Hivatala, a FERENCES TEMPLOM /Vár u. 33./ oltárképe a Szent Koronát a Magyarok Nagyasszonyának felajánló Szent Istvánt ábrázolja. Halálának 900 éves évfordulóján emléket állított első királyának a magyar nemzet. SZENT ISTVÁN ÉS GIZELLA KIRÁLYNÉ SZOBRA a Vár völgyre néző végén, a KILÁTÓBÁSTYAn áll, ahonnan pompás panoráma nyílik a SÉD-PATAK feletti karcsú SZENT ISTVÁN VÖLGY-HIDra, - a magyar mérnökök jelentős alkotása 1938-ból- a város jelképére és a Bakony-hegység közeli csúcsaira.

A GIZELLA KIRÁLYNÉ MÚZEUM /Vár u. 35./ őrzi a veszprémi érsekség egyházi műkincseit a XV.-XX. századból szobrokat, ötvöstárgyakat, textíliákat, festményeket és az érseki kincstárat. A RÓMAI KATOLIKUS EGYHÁZMEGYEI GYŰJTEMÉNY /Vár u.36./ tárlói a XV-XX. század kincseit tárják elénk. A VÁR GALÉRIA /Vár u.29/ időszaki kiállításoknak ad otthont, a VÁRMÚZEUM /Várfeljáró/ a veszprémi vár történelmét, a LACZKÓ DEZSŐ MÚZEUM /Erzsébet sétány 1./ a Bakony és a Balaton-felvidék évezredes történetét mutatja be. A BAKONYI HÁZ /Erzsébet sétány 3. / egy kisnemes otthona, gazdag berendezéssel, a MAGYAR ÉPÍTŐIPARI MÚZEUM a Szent I. u. 7-ben látogatható. A KITTENBERGER KÁLMÁN NÖVÉNY-és VADASPARK /Kittenberger K. u. 17./ az ország egyik legszebb állatkertje.