Vidékfejlesztés 4 milliárd euróból
2007/12/07 08:00
209 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Az Unió mezőgazdasági tanácsa 2005 áprilisában elfogadta a 2007-2013-ig érvényben lévő vidékfejlesztési politika alapvető reformjait. S ennek köszönhető az a döntés, amelyet a Vidékfejlesztési Bizottság hozott a közelmúltban, vagyis hogy ebben az időszakban mintegy 4 milliárd eurót fordíthat a magyar kormány a vidékfejlesztési programra.

velemeny1 Az Európai Unió Tanácsa 2005. decemberében fogadta el azt a pénzügyi csomagot, amely 69,75 milliárd eurót szán a 2007-2013-ig tartó időszak vidékfejlesztési politikájára. Majd 2006 szeptemberében rögzítésre került a teljes- vagyis a mindjárt 2007-ben kifizetésre kerülő 4, illetve 5 százalékot, valamint a dohány és gyapottranszfereket is tartalmazó – összeg, azaz 77,66 milliárd euró, amelyet az Unió tagállamai vidékfejlesztésre használhatnak. Ebből Magyarország közel 4 milliárd eurót használhat fel az alábbi célok megvalósítására:

  1. mezőgazdaság, élelmiszergyártás valamint az erdőgazdálkodás versenyképességének növelésére
  2. a fenntartó fejlődés elveinek tiszteletben tartására, vagyis a természetes értékek, ökológiai sokszínűség fenntartására
  3. vállalkozások megerősítésére és a vidéki szolgáltatásokhoz való hozzáférés javítására.

Ezeken túl még a Leader- programra és technikai segítségnyújtásra is rendelkezésre áll majd uniós pénz. A Leader- programra célja az, hogy a vidék gazdasági szereplőot segítse abban, hogy annak fejlődése a továbbiakban is előre mutató legyen és fennmaradjon. Vagyis jó minőségű és fenntartható akciótervek kerüljenek kidolgozásra, s ebben kiemelt szerep jusson a helyi partnerségeknek, vagy más néven akciócsoportoknak, akikre ezeknek a terveknek a megvalósítása is hárul.

Az EU 15-ökben a Leader + kezdeményezések programnak köszönhetően 893 a fentiekben említett akciócsoport jött létre, hiszen ezen a területen mintegy 52 millió polgár él, s itt ezek a helyi csoportok hajtják végre a helyi területfejlesztéseket. A vidékfejlesztési stratégiák végrehajtása során az Unió nagyobb hangsúlyt kíván fektetni a tagállami programok végrehajtásának nyomon követésére és értékelésére. A Bizottság és a tagállamok e célkitűzés támogatása érdekében egységes nyomon követési és értékelési rendszereket hoztak létre, hogy ne fordulhasson elő a pénzek más programokra történő felhasználása, s ha ez mégis megtörténne, arra derüljön fény, és az legyen szankcionálva.

velemeny2 A magyar kormányt nem rég érte bírálat ellenzéki politikusok részéről annak kapcsán, hogy a vidékfejlesztésre szánt pénzek egy része sokak szerint más területeken kerül felhasználásra. A most elfogadott 4 milliárd eurós összeg kapcsán Gráf József, mezőgazdasági és földművelésügyi miniszter azt nyilatkozta, hogy a terv elfogadását követően, mintegy 60 pályázati jogcímen indulnak majd el a vidékfejlesztési programok. Számítások szerint a fejlesztés során olyan változások indulhatnak meg, amelyek például egy-egy falu kapcsán akár 8-10 olyan vállalkozás létrehozását is jelentheti, melyek munkahelyet teremthetnek a környező lakosság számára.

Arról nem is beszélve, hogy akár közösségi cél és program is forráshoz juthat, így a vidékfejlesztésre szánt pénzekből falu-szépítésre, templom, művelődési ház, vagy akár iskola felújítására is juthat majd. Mindezek mellett pedig az Új Magyarország Vidékfejlesztési Programnak köszönhetően még idén 40 milliárd forintos kifizetéssel számol a kormány, melyet gépek beszerzésére fordítanak. Úgy tűnik tehát, hogy az Unió ezen döntésével egy minden eddiginél nagyobb vidékfejlesztési programra van kilátás.