Zéró tolerancia az erőszak ellen!
2016/05/12 08:00
1048 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Magyarországon évente mintegy 15.000 gyerek válik erőszakos bűncselekmény áldozatává. Veszélyeztetés, elhanyagolás, szemérem elleni erőszak állnak a lista élén. Ezek a legsúlyosabb esetek, amelyek közül csak egy-egy éri el a médiát.

zero

1 százalékkal a gyermekbántalmazás ellen

ADÓSZÁM: 18212718-2-42. UNICEF Magyar Bizottság Alapítvány

Segítse Ön is az UNICEF Magyar Bizottság munkáját!

A gyermekek védelme az erőszak valamennyi formájától alapvető jog, amelyet az ENSZ Gyermekjogi egyezménye és más nemzetközi emberi jogi szerződések és normák biztosítanak. Magyarországon is törvény tiltja a gyerekbántalmazást. Mégis riasztó számok látnak napvilágot a bírósági, rendőrségi statisztikákból.

Az erőszak azonban még ma is túlzott mértékben van jelen a gyermekek életében világszerte – függetlenül gazdasági és társadalmi környezettől, kultúrától, vallástól vagy etnikumtól. Az erőszaknak egyaránt vannak azonnali és hosszú távú következményei. A súlyosan bántalmazott vagy elhanyagolt gyermekek fejlődése gyakran akadályozott, tanulási nehézségeik lehetnek, és gyengén teljesíthetnek az iskolában. Alacsony önértékelés és depresszió alakulhat ki náluk, amely akár még kockázati magatartás kialakulásához és önkárosításhoz is vezethet. Ehhez hasonló szorongást válthat ki, ha a gyermekek erőszak szemtanúivá válnak.

Forrás.