2000 - 2010: A csont és ízület évtizede
2002/05/27 08:00
593 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Amióta az ember lejött a fáról, egyre kevéssé képes alkalmazkodni az általa megteremtett civilizációhoz. A technika és tudomány fejlődésével lépést tart egészségügyi állapotunk rohamos hanyatlása is. Fájós derék, szemüveg, allergia, örökletes betegségek garmadája nem érintene naponta növekvő számú embert, ha lassabban alakítanánk környezetünket.


A súlyos járványok legyőzése után a népegészségügyi problémák más síkra terelődtek. A csont- és ízületi betegség emberek százmillióit betegítik meg világszerte. A krónikus fájdalom és rokkantság egyik vezető oka valamilyen mozgásszervi megbetegedés. A fejlett országokban az ötven év feletti emberek valamennyi krónikus megbetegedésének felét a csont- és ízületi betegség teszi ki. 2020-ra várhatóan megduplázódik ez a szám. A munkából kiesett napok száma, a társadalom-biztosítók egyik réme az alattomos fájdalommal járó, évtizedekig fennálló, folyamatosan romló panasz-együttes.
Az egészben ráadásul az a legviccesebb, hogy ezek a megbetegedések azok, amelyek ellen fegyelmezett hozzáállással, ún. egészséges életmóddal nagyon eredményesen lehet harcolni. Mindennek az alapja a rendszeres mozgás és a helyes táplálkozás. A ma embere azonban a legritkább esetben alkalmas a fegyelmezett gyógytornára, diétára, sokkal jellemzőbb az a hozzáállás: "doktor úr adjon valami jó kenőcsöt..."
Sorozatunk további részében néhány praktikus tanáccsal megfüszerezve fogjuk taglalni a leggyakoribb mozgásszervi panaszok okát, vizsgálatát, diagnózisát és kezelését.