5 téli extrémsport, amiket még nem késő kipróbálnod
2015/02/27 11:16
3058 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

A magyaroknak csupán 13 százaléka mozog hetente legalább háromszor. Egy friss OECD felmérés szerint a közösség 30 európai tagállama közül Magyarországon a legmagasabb az elhízottak aránya. Pedig télen is számtalan lehetőség adódik a szabadban való sportolásra. Cikkünkben néhány különösen izgalmas téli sportot ajánlunk.

shutterstock_32302837_converted

A sportolás egészségvédő hatásai jól ismertek. A rendszeres mozgás csökkenti az infarktus, a szív- és érrendszeri betegségek, a magas vérnyomás, a cukorbetegség, a depresszió, sőt akár a mellrák kockázatát is. Mégis sokan keveset mozognak. Az OECD felmérése szerint a 30 vizsgált európai tagállamból Magyarországon a legmagasabb az elhízottak aránya.

1. Bandy:

Képzelj el egy játékot a jégen, melyet hajlított bottal játszanak, a foci szabályrendszerével. A bandy a jégkorong, a gyeplabda és a labdarúgás elegye. Elnevezése az angolt bent, vagyis hajlít szóból ered. Ez a világ leggyorsabb sportja, amelyet labdával játszanak.

A jéglabdát egy focipálya nagyságú jégfelületen játsszák, a játékosok korcsolyát viselnek. A csapatok 11 fősek, ebből 10 mezőnyjátékos és egy kapus. A mérkőzés során a játékosok ütők segítségével próbálják a labdát az ellenfél kapujába juttatni. A játék két 45 perces félidőből áll. Az a csapat nyer, amelyik több gólt szerez.

Bandyhez hasonló játékot már a 18. századi Oroszországban játszottak, azonban első igazi jéglabda mérkőzésre Londonban került sor 1875-ben. 1952 óta olimpiai sportág.

Bandy

2. Biatlon:

Az eredetileg az öttusa egyik szakágaként számon tartott sport Norvégiából ered, téli kéttusának vagy sílövészetnek is szokták nevezni. A sífutást ötvözi a lövészettel.

A verseny úgy zajlik, hogy a sportolók sífutnak, majd a céltáblához érve hasra vetik magukat és lőnek ötöt. Fekvő testhelyzetben nagyobb, míg az újabb futás után történő álló testhelyzetnél történő lövésnél kisebb célt kell eltalálni. Minden hibáért büntetés jár, ez lehet idő- vagy büntetőkör. A biatlon olimpiai sportág, 1960-tól szerepel a téli olimpia műsorán.

Biatlon

3. Jégvitorlázás:

A sportág gyakorlásához szükség van egy legalább 3-4 cm vastagon befagyott tóra és egy vitorlás hajóra. A jégvitorlás annyiban különbözik a nyíltvízi vitorlástól, hogy nincs hajóteste. A szerkezet többnyire egyszemélyes, a háromszögben elhelyezett korcsolyákra épülő hídból és testből állnak, amely éppen csak akkora, hogy a szán vezetője benne ülve irányíthatja járművét. A jármű jó széljárásban akár 100 km/órás sebességre is képes.

Napjainkban a sport gyakorlására leginkább Ausztriában, Németországban, Angliában, Lengyelországban, Norvégiában, Svédországban, Hollandiában, Finnországban, az Amerikai Egyesült Államokban és Kanadában van lehetőség.

A 2014. évi téli olimpiai játékokon bemutatkozó sportként szerepelt.

Jégvitorlázás

4. Curling:

Az eredetileg Skócia és Hollandia nemzeti sportja ma a világ egyik legismertebb sportja, olimpiai sportág. A curling egy csapatjáték, titka a precizitásban és az összehangolt csapatmunkában rejlik. Két négy-négy fős csapat mérkőzik meg egymással egy 45,72 méter (150 láb) hosszú jégpályán.Egy mérkőzés 10 menetből áll.

Minden 4 fős csapatnak 8 köve van egy menetben. Tehát minden játékos két követ dob. A játékosok előre meghatározott sorrendben játszanak. A játék általában 8, olimpián azonban 10 menetből áll. Minden menetben 8 követ csúsztatnak a játékosok. Pontot úgy szerezhetnek, ha a menet végén a legközelebb tartózkodik a közel 20 kg-os gránitköve(i) a célterület közepéhez. A szerzett pontokat összeadják.

Curling

5. Hókajak:

A sportág tulajdonképpen a vadvízi evezés havon. A sportoló beül a kajakba, egy lapáttal ellöki magát a hegytetőről, majd suhan lefelé, közben pedig a lapáttal megpróbálja kormányozni a járművet. A kajakkal akár 50 km/órás sebességet is elérhetünk.

Magyarok évek óta űzik ezt a sportot, kellő bátorsággal egy versenyen is elindulhatunk. Védőfelszerelés viselete (sisak, mentőmellény) feltétlenül szükséges.

Hókajak

Jó sportolást!

Siska Csilla cikke