5+1 hasznos tipp a nyári szünidőre!
2024/06/19 22:28
245 megtekintés

áció, ció, ió, ó! Vakáció! Elérkezett a diákok (és talán a tanárok) számára is a várva várt nyári szünidő. Ez az időszak a pihenésé, töltődésé, rekreációé. Hogy valóban mindenki számára igazi kikapcsolódást jelentsen a nyár, hoztunk 5+1 tippet.

vakacio

Ne rohanjunk bele a nyárba!

A tanév végére a gyerekek nagyon elfáradnak, így nem szerencsés a szünidő első heteit rögtön pörgős táborokkal, nyaralással kezdeni. Hagyjunk időt a gyermeknek, hogy le tudjon ereszteni, kicsit szabadabb lehessen.

Legyen a napoknak menetrendje, de lazítsunk is rajta!

Iskolaidőben fontos, hogy tartsuk a néha, talán túl feszes napi rutint. Nyáron se folyjanak szét a napok, de némi lazítás, spontaneitás férjen bele. Naplemente a játszótéren, fagyi este….

Ne a mennyiség, a minőség számítson!

Ahogy a tanév során, úgy nyáron is kimerítő lehet a túl sok program. Fontos, hogy ne egyik programról a másikba, egyik táborból egy másikba menjen a gyerkőc. Hagyjunk számára olyan időszakokat, amikor szabadon azzal tölti az idejét, amihez kedve van.

Közösen beszéljük át, mihez lenne kedve!

Sok családban nem egyszerű megoldani a gyermek felügyeletét a nyári szünet alatt. Ilyenkor előkerül a tábor kérdése. Rengeteg jobbnál jobb tábor közül lehet manapság választani, de mindenképpen tartsuk szem előtt a gyermek igényeit. Mi az érdeklődési köre, szeretne e ott aludni vagy sem, barátokkal menne vagy szívesen megy ismeretlen helyre is. Mind mind beszéljük át közösen.

A gyermeknek gyerek a társasága!

Közhely, de így van. Minden gyermek számára fontos a kortárs kapcsolat. Legyünk partnerek benne, szervezzük meg, hogy találkozhassanak a gyerekek. Ez akár a szülő számára is segítséget jelenthet a gyermekfelügyeletben, hiszen így többen összebeszélve, felváltva tudnak a gyerekekre vigyázni.

+1 A szülőnek is kell a pihenés!

Teljesen természetes, hogy a szülő is elfárad és vágyik egy kis gyerekmentes pihenésre. Ne érezze magát ettől senki se rosszul. Higgyük el, egy kipihent anya és apa sokkal jobb a gyermek számára, mint egy végletekig kimerült.

Mindenkinek nagyon jó pihenést és valódi feltöltődést kívánunk!