6 egyszerű tipp a környezettudatos élethez
2016/06/06 08:00
18934 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Ahogy egyre jobban a bőrünkön érezzük a természeti környezet pusztulásának jeleit, úgy kerül fokozatosan előtérbe a környezettudatosság. De mit tehetünk mi magunk a környezetünk védelme érdekében?

kornytudatos

A környezettudatosság lényege, hogy igyekszünk olyan életmódot folytatni, amely tekintettel van környezetünkre, óvja, védi a föld természeti kincseit. A környezettudatos életmód a hosszú távú gondolkodásról szól: úgy élek ma, hogy gyermekeim, unokáim számára biztosítsam a természeti környezet fenntarthatóságát. Íme, néhány egyszerű tipp, amivel bárki hozzájárulhat a környezet védelméhez:

1. Tájékozódás és tudatosság

Az első lépés, a tudatosság megteremtése. Fontos, hogy tudatosítsam magamban, mennyi erőforrást használok fel nap mint nap, milyen módon vagyok káros hatással környezetemre.  Ha egy kicsit utána nézünk, mi magunk is meg fogunk lepődni azon, akaratunkon kívül hány féle módon romboljuk környezetünket. A tájékozódás és az azt követően kialakuló tudatosság fontos ahhoz, hogy naponta döntést tudjunk hozni: mivel utazom, milyen háztartási készüléket választok, milyen technológiával fűtöm, vagy épp hűtöm a lakásomat, mit vásárolok. A tájékozottság és a tudatosság az alapja mindennek.

2. Vezess kevesebbet, sétálj többet!

Egy egyszerű, mégis hatékony módja a környezet megóvásának, ráadásul még egészséges is! Ha egy kicsit elgondolkodunk, azonnal meglátjuk mennyi lehetőségünk van arra, hogy letegyük az autót: akár sétálhatunk, biciklizhetünk vagy rollerezhetünk is a munkába, a gyerekért az iskolába vagy a boltba, hosszabb távokon pedig a tömegközlekedés jelent egy jóval inkább környezetbarát alternatívát.

3. Vásárolj helyit!

Helyileg termelt és előállított termékek vásárlásával, több módon is hozzájárulhatunk környezetünk védelméhez: a termék szállításához kevesebb üzemanyagot kell felhasználni, kevesebb csomagolóanyagra van szükség és ráadásul még a helyi termelőket is támogatjuk!

4. Válassz energia- és víztakarékos háztartási gépeket!

Az A+ vagy A++ energiafelhasználású háztartási eszközök ára kicsit magasabb, de hosszú távon bőven visszajön az árkülönbözet a villanyszámlán. Nem is beszélve arról, hogy ezzel a környezetünket is jobban óvjuk. Ugyanez a helyzet a víztakarékos mosó- és mosogatógépekkel. Egy jó készülékválasztással máris hozzájárultunk ahhoz, hogy kisebb legyen ökológiai lábnyomunk.

5. Ültess fát!

Mindenki tisztában van a fák jótékony hatásaival: oxigént termelnek, tisztítják a levegőt, megakadályozzák a talajeróziót, árnyékot adnak, lakhelyet biztosítanak a madaraknak és jó esetben még gyümölcs is terem rajtuk. Mindemellett mennyivel jobb egy hűs, árnyas udvaron szürcsölgetni a nyári limonádénkat!

6. Takarékoskodj a vízzel!

Az édesvíz földünk egyik legnagyobb természeti kincse. Ma több mint egymilliárd ember él a Földön az egészséges ivóvízhez való hozzáférés lehetősége nélkül. Mi olyan szerencsés helyzetben vagyunk, hogy – még – nem érezzük az édesvízkészlet szűkösségét, de közös felelősségünk, hogy ez így is maradjon. Vízfogyasztásunkat számos módon csökkenthetjük: ha a kádban való fürdés helyett a rövid zuhanyzást választjuk, ha fogmosás közben elzárjuk a vizet, vagy egyszerűen csak megjavítjuk a csöpögő csapokat. Ezek az apró lépések pedig nemcsak a víz számlánkon éreztetik majd a hatásukat, de hozzájárulnak a föld édesvízkészletének megóvásához is.

A november 28-30. között megrendezésre kerülő Budapesti Víz Világtalálkozó 2016 a globális víz problémákra igyekszik megoldást találni, kiaknázva a kérdésben meglévő, világszerte elismert magyar tudást is.

Ne feledjük azonban, hogy a felelősség mindannyiunké. Egy kis odafigyeléssel mi magunk is sokat tehetünk azért, hogy biztosítsuk gyermekeink és unokáink számára a jövőt!

Budapesti Víz Világtalálkozó 2016

Az Áder János köztársasági elnök fővédnökségével és Magyarország Kormánya által a Víz Világtanáccsal együttműködésben megrendezésre kerülő „Budapesti Víz Világtalálkozó 2016” azt kívánja elősegíteni, hogy újabb XXI. századi konfliktusok és globális kockázatok helyett a víz az együttműködés, a béke és a fejlődés forrása legyen a világ minden fenntartható fejlődésben érdekelt országa számára. Az eseményre, a hozzá kapcsolódó tematikus fórumokra és Vízipari Szakkiállításra 2016. november 28. és 30. között kerül sor Budapesten, a Millenáris Parkban. 

A konferenciára meghívást kapnak a víz, a szanitáció és a fenntartható vízgazdálkodás témaköreivel foglalkozó ENSZ intézmények, illetve más releváns nemzetközi intézmények, továbbá kormányok, az üzleti és a tudományos élet szakmai képviselői.

Az esemény stratégiai célja, hogy sikeresen összekapcsolja a politikai döntéshozatali folyamatokat a tőke, a tudás, a technológia által kínált megoldási lehetőségekkel és a kulcsszerepet játszó civilekkel. Az esemény további célja, hogy lökést adjon a 2015-2030 közötti időszakra elfogadott fenntartható fejlesztési célok és az ENSZ 21. klímakonferenciáján elfogadott Párizsi Klíma Megállapodás vízgazdálkodási vonatkozásainak gyakorlati megvalósításának és az ezekhez szükséges intézményrendszeri reformnak.

kornytudatos2