A bárányhimlő
2000/11/24 08:00
2079 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Végre egy betegség, melyet praktikus gyermekkorban elkapni. Egy-két hét pihi, és már biztos, hogy elkerülted a betegség felnőttkori szövődményeit. Huszonévesen ugyanis akár halálossá is válhat egy nem megfelelően kikúrált betegség. Így hát: bárányhimlőre fel!

Tünetek és kórisme

A betegség lappangási ideje 10 - 21 nap. Nagyobb gyerekek esetében az első tünetek: láz, fejfájás és rossz közérzet is. Ezek a tünetek felnőtteknél jóval erőteljesebben, míg kisebb korban azonnal a foltok jelennek meg.

A tizenévesek körében az első tünetek kialakulása után körülbelül egy nappal jelentkeznek az első foltok, hólyagok. Ezek először kicsik, pirosak és viszketnek. Később nőni kezdenek, megtelnek folyadékkal, és egyre jobban viszketnek. Végül pörkösödnek, vagyis elkezdenek begyógyulni. Egy ilyen hólyag "élettartama" 6 - 8 óra, de folyamatosan újak jelennek meg az első öt napon. Az utolsó néhány lehet, hogy csak a 20. napon tűnik el.

A sebek, hólyagok általában a törzs felső részén és a fejtetőn vannak. Előfordulhatnak azonban a szájban és a szemhéjakon is, amelyek hamar felszakadnak és nyílt sebbé válnak. Sokszor nagyon fájdalmasak: nehezítik például az evést és a nyelést.

A beteg nyakának oldalán lévő nyirokcsomók megdagadnak, érzékennyé, fájdalmassá válnak. A betegség legrosszabb szakasza általában 4 -7 napig tart.
Súlyos esetekben akár az egész testet is elboríthatják a hólyagok. Még a felső légutakba, gégébe is beférkőzhetnek, ezzel nehezítve a légzést.

Szövődmények

Szövődmények kialakulása a gyerekekre nem jelent komoly veszélyt. Annál inkább a felnőttekre, akik számára akár halálossá is válhat egy nem megfelelően kikúrált betegség. Tüdő-, szív-, máj- és izületi gyulladást okozhat a vírus.

Ritka, de annál veszélyesebb szövődmény az agyvelőgyulladás. Ezer esetből egyszer lép fel, a betegség vége felé vagy a gyógyulás után 1 - 2 héttel. Első tünetei: fejfájás, hányás, bizonytalan járás és zavartság. Általában jól gyógyítható, annak ellenére, hogy lehet halálos is.

Megelőzés és kezelés

Létezik bárányhimlő elleni védőoltás. Ezt olyanoknak érdemes csak beadni, akik még nem kapták meg sem a betegséget, sem oltást. Akkor szoktak ehhez a módszerhez folyamodni, ha a szövődmények kialakulásának lehetősége nagyon nagy.

Ha enyhe a betegség lefolyása, akkor nincsen szükség semmilyen gyógyszerre. Tüneti kezelést alkalmazhatunk - ami a kínzó viszketés enyhítését jelenti -, például nedves borogatással.
A betegség alatt fontos, hogy tiszta legyen a beteg ruhája, keze, és a körme is legyen rövid, hiszen nagyon könnyű ezeket a hólyagokat felülfertőzni, és jobban elterjeszteni a testen. Akár napjában többször is lemoshatjuk szappannal a sebes részeket.

A bárányhimlő kisgyerekkorban nem veszélyes betegség, viszont felnőttre vagy terhes anyára fokozottan az. Ha az oviban vagy a szomszédságban felüti a fejét, nem kell a gyerekeket elzárni egymástól. Minél korábban esnek át rajta, annál jobb. Úgyhogy: BÁRÁNYHIMLŐRE FEL!