A fekélybetegség
2002/11/05 08:00
1728 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
A peptikus fekélybetegség kerek szövetsérülés, seb a nyelőcső, a gyomor, vagy a nyombél nyálkahártyáján. A peptikus fekély elnevezés arra utal, hogy ezek a sérülések a gyomorsav károsító, maró hatása következtében a nyálkahártya önemésztése folytán keletkeznek.

A peptikus fekélybetegség kerek szövetsérülés, seb a nyelőcső, a gyomor vagy a nyombél nyálkahártyáján. A peptikus fekély elnevezés arra utal, hogy ezek a sérülések a gyomorsav károsító, maró hatása következtében a nyálkahártya önemésztése folytán keletkeznek.

Fekélybetegség minden életkorban előfordulhat, de a leggyakoribb 20-50 év között, és kétszer olyan gyakran érinti a férfiakat, mint a nőket. A peptikus fekély tünetei közül jellegzetes a sajgó hasi, főleg gyomortáji fájdalom, ami még alvás közben is felébresztheti a beteget, és savkötő gyógyszerek vagy egy pohár tej hatására csillapodhat.

Napközben a fájdalom az étkezések után két-három órával lép fel és éhezéskor, illetve reggel éhgyomorra rosszabb. Ez is jellemzően szűnik egy pár korty folyadék vagy szilárd falat elfogyasztása után. A gyomorfekélyes betegek panaszai az evés után 15-20 perccel, a nyombél fekélyesekben 1-2 óra múlva jelentkeznek. A fájdalmak főleg tavasszal és ősszel halmozódnak. A fekély okozhat hányingert, hányást és súlyos vérhányást, emésztési problémákat, fogyást és fáradtságot. De előfordulhat, hogy egyáltalán nincsenek tünetei. A hirtelen jelentkező, késszúrás jellegű, folyamatosan fennálló gyomorfájdalom, a véres- vagy fekete széklet, a véres- vagy kávéaljszerű hányadék életveszélyes tünetek lehetnek, ilyenkor azonnal orvoshoz kell fordulni, mert ezen szövődmények sürgős ellátást igényelnek. A fájdalom néha kisugározhat a hátba vagy a mellkasba a szegycsont mögé.

A peptikus fekélyek jellegzetes tüneteit összefoglalóan dyspepsiának nevezik, ami a felső hasi panaszokat, úgymint az égő fájdalmat, puffadást, teltségérzést, hányingert, gyomorégést, a sav nyelőcsőbe történő visszaáramlását és a savas felböfögést foglalja magában. A fekélybetegség gyógykezelésében fontos a károsító környezeti tényezők, például a stressz és az állandó idegeskedés lehetőség szerinti kiiktatása. Minden betegnek egyénileg kell kitapasztalnia, hogy a tünetek fennállása alatt milyen ételek okoznak náluk panaszokat, de általában a gyakori kis mennyiségű étkezések, az alkohol és az erősen fűszeres ételek kerülése ajánlható. Szövődmények esetén szükség lehet műtétre is.