A fekete halál, avagy a pestis titkai
2002/01/30 08:00
1963 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Először jöjjön egy kis történelmi áttekintés. A XIV. században Európa lakosságát megtizedelő pestisjárványok valószínűleg Mongoliából eredtek, s a kereskedelemi útvonalakon jutottak be Európába.

pestis2 Az itten lakosság először 1347-ben találkozott vele, amikor is egy szicíliai város ostromából menekülő 12 genovai bárka behozta a kórt. A várost ostromló tatár sereg soraiban is felütötte a fejét a járvány. A tatár kán nem engedélyezte sem a holtestek elégetését, sem azok eltemetését, hanem egyszerűen, mint biológia fegyvert bevetette az ellenséggel szemben. Megparancsolta a még egészséges katonáinak, hogy a tetemeket katapultálják a város falain kívülre. Ez a kicsit drasztikus módszer a városban is járvány kitöréséhez vezetett, meg persze a tatár győzelemhez. S ha győzelem, akkor másik részről menekülés. A védők patkányokkal és fertőzött emberekkel teli hajókon tértek vissza Európába.

A következő hónapokban az összes kereskedelmi útvonal mentén végigsöpört a fekete halál, kezdve Konstantinápolyon keresztül Jeruzsálemig át. Az iszlám lakosság egyharmada esett áldozatul a kórnak.

Persze Európa lakosságát sem kerülte el a betegség. Marseille lakosságának 50-60% százalékát pusztította el, s még a magas rangú uralkodókat sem kímélte . Az utolsó nagy állomás 1350-ben Oroszország volt. Aztán amilyen gyorsan jött, olyan gyorsan távozott is a fekete halál.
S hogy mi lehetett volna a megoldás a betegség megfékezésére? Erre a kérdésre akkor is, s talán még ma is keresik a választ.

A kor orvosai minden lehetséges gyógymódot kipróbáltak. Javasoltak diétát, érvágást, érégetést. Visszanyúltak a természethez is. Illatos fákat égettek, mert úgy gondolták, hogy a levegőben lévő káros anyagok okozzák a betegséget. Természetesen az egyház is kifejtette véleményét, ami nem volt más, mint hogy ez Isten büntetése az emberek vétekiért.

A betegségnek több változata volt. Az egyik a bubópestis, amely a hónaljban, az ágyékhajlatokban megtalálható hatalmas és fájdalmas duzzanatokról kapta a nevét.
A másik formájában a véráramba került be a kórokozó, különböző vérzéseket okozva. Ez a típus a bőr alatt képződött vérömlenyekről kapta a Fekete Halál nevet.

pestis3 S hogy honnan is ered a betegség? Az első konkrét válaszok 1894-ből erednek. Akkor fedezi fel egy svájci biológus, hogy a pestis valójában a rágcsálók betegsége, így többek között a patkányé is. Az emberre a patkányokon élősködő bolhák révén jut, amelyek egy csípés alkalmával 25 ezer bacilust juttatnak az emberi szervezetbe. A járvány ellenszerét 1932-ben fedezték fel, amelyek a szulfonamidok majd a későbbi antibiotikumok voltak.

Persze a tudomány nem állt meg és tovább kutatta a fekete halál titkát. Ma már úgy gondolják, hogy a betegséget valamilyen vírus okozta. Erre utal a betegség gyors megjelenése és lefolyása. Ez a vírus valószínűleg valamilyen filovírus lehetett, amely hasonlatos a mai ebola betegség vírusához.

A járvány nem csak a XIV. században söpört végig a kontinensen, hanem a későbbiekben is felütötte a fejét más területeken. A XIX. században Kínában, Indiában, míg a XX. században az USA-ban és Dél-Ázsiában találkoztak pestissel fertőzött betegekkel.

A pestis egy nagy titka azonban továbbra is rejtve marad. Még pedig az, hogy nem lehet tudni, mikor tűnik fel egy az előzőnél sokkal ellenállóbb bacilustörzs, amely újabb járványok kitörését okozhatja.