A fiatalság 2003-ban: isznak, bagóznak, idegesek
Ferenczi Anita
2004/02/26 08:00
535 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Lehangoló képet fest a fiatalok szokásairól és egészségi helyzetéről a Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztérium napokban nyilvánosságra hozott jelentése. A dokumentum szerint a tizenéves fiatalok 35 százaléka rendszeresen iszik és dohányzik, hetente csak 2-3 alkalommal olvasnak, nem érdekli őket sem a kultúra, sem a politika.

A Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztérium (GYISM) ifjúsági jelentése szerint az elmúlt évek gazdasági folyamatai nem kedveznek a gyermekes családoknak, hiszen a szegénységi ráta ma kétszer akkora, mint amennyi általában lenni szokott A gyerekek többségének nincs esélye szüleinél jobb társadalmi, illetve gazdasági helyzetbe kerülni. A háztartások anyagi nehézségei mellett megszűnőben van a családi stabilitás is: minden második házasság válással végződik.

A most születő magyar "statisztikai fiatal" várhatóan 6-7 évvel kevesebbet fog élni, mint európai társai. Korán mutatkoznak a feszültség, fáradtság, idegesség jelei, és megjelennek a pszichoszomatikus tünetek is. Felmérések szerint a lányok 20 százaléka már az ötödik osztályban erre panaszkodik. A csaknem egyéves felmérési időszak után született jelentés szerint bár a fiatalok többsége elítéli a drogozást, ivást és dohányzást, mégis - mintakövetésből vagy a felhalmozódott feszültség oldására - egyre gyakrabban és korábban él vele. Az ötödik osztályos fiúk egyötöde már szívott cigarettát, ami még betudható a kíváncsiságnak, de 17 éves korukra 40, a lányoknak pedig 35 százaléka dohányzik rendszeresen.

Nem jobb a helyzet az alkohollal sem, hiszen a szintén 17 éves fiúk 63,7 míg a lányok 40,8 százaléka már többször volt részeg. A kábítószerek valamelyik fajtáját a középiskolások többsége - 60-80 százaléka - kipróbálta már.

A jelentés megállapítása szerint a fiatalok leginkább a kortárs könnyűzenét szeretik, ennek ellenére nem járnak koncertekre, moziba pedig évente csak egyszer-kétszer, holott havonta kilencezer forintnál is többet költenek szórakozásra. Átlagosan négy barátjuk van, akikkel naponta találkoznak. Hetente vagy még gyakrabban buliznak, és csupán heti 2-3 alkalommal olvasnak, jórészt magazinokat.

A művészet és kultúra kérdései többségük számára másodrendűek és a gazdasági helyzet sem érdekli őket, ugyanakkor felkészültek arra, hogy keményen kell majd dolgozniuk, és fontosnak tartják a takarékosságot, önállóságot, kitartást.

A jelentésből kiderül, hogy a fiatalok elkerülik a politikát, a családjukban sem szeretnek beszélni róla. Ha mégis választanuk kell a politikai palettán, akkor középre helyezik magukat. A társadalmi és politikai intézményekben a környezetvédő szervezetek és az Európai Unió kivételével nem bíznak. Az átlag felett élő fiatalok egészségesen táplálkoznak, számukra nem probléma a nyelvtanulás, a szülők fizetik és szorgalmazzák a sportot, és kiváló iskolákba járnak. Van azonban egy réteg, amely segítség nélkül a legalsó elfogadható szintre sem képes feljutni. Ilyen a cigánygyerekek egy része, akiknél a pénztelenség mellett a szegregáció és a társadalmi előítéletek is nehezítik a helyzetet.

Szociológiai felmérések alapján 700-ra tehető az olyan iskoláknak a száma, amelyekben a roma fiatalok külön vesznek részt oktatásban. Becsült adatok szerint 7 százalékuk tanul kisegítő iskolában, míg ez az arány a többségi gyerekeknél csak 1-2 százalékra tehető. A 15-24 éves fiatalok munkanélküliségi aránya az átlagosnál nagyobb mértékben: 10,9-ről 12,3 százalékra emelkedett. Legrosszabb a szakmunkás-bizonyítvánnyal rendelkezők helyzete: az ilyen képesítésű fiatalok 40 százaléka is segédmunkássá válik, mert nem kap a képzettségének megfelelő munkát. A gimnáziumot és szakközépiskolát végzettek 35-40 százaléka képzetlen munkásként kezdi a pályáját, és gyakran váltogatja a munkahelyeit.

Képek

  • www.news.bbc.co.uk/.../jpg/38258286_pp_170902school150.jpg
  • www.news.bbc.co.uk/.../280000/images/_280433_partygirls300.jpg
  • www.pavlov.psyc.queensu.ca/eel/teenager.gif