A fiatalság nem orvosság
2001/09/10 08:00
466 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
A magas koleszterinszint pontosan olyan rizikófaktor a szívbetegségeknél, mint a dohányzás, a magas vérnyomás, a magas vércukorszint, a helytelen étkezési szokások és a mozgáshiányos életmód. A fiataloknál is!

Tudod-e, hogy mennyi a koleszterined? Ha nem, nem vagy ezzel egyedül. Amerikában például a 18 és 29 év közötti nők 87 százalékának fogalma sincs róla. Nagy valószínűséggel nálunk sem - állíthatjuk különösebb kutatás, felmérés nélkül. Az orvosok is inkább csak az idősebb korúaknak szentelnek figyelmet. Pedig a koleszterinszintet már 20 éves kortól kellene rendszeresen ellenőrizni.

Mi az a koleszterin?

A koleszterin zsírszerű anyag. A máj és a szervezet más sejtjei termelik, fontos szerepet játszik az életműködésben. Csak akkor válik veszélyessé, ha a szervezet többet termel belőle, mint amennyire szükség van. A felesleges koleszterin bekerül a véráramba és rögöket képezhet az erekben. Két változata van. A jó (HDL) megszabadít a véráramban vándorló felesleges koleszterintől. A rossz (LDL), éppen ellenkezőleg dolgozik, elősegíti az érfalba való beágyazódását.

Korral nő

Egyes becslések szerint a 20 és 29 év közötti nők mintegy húsz százalékánál már előfordulhat, hogy magasabb a koleszterinszintjük a normálisnál. És úgy tűnik, ez az arány az évek múlásával csak emelkedik.
Az ifjú hölgyeknél a testsúly karbantartását, egészségesebb étrendet és rendszeres testedzést javasolnak a koleszterinszint csökkentésére - mielőtt még gyógyszert kellene szedniük.

Neked mennyi?

Teljes koleszterin: a normál érték 3,1-5,2 mmol/l.
HDL - a "jó" koleszterin: 0,9-1,7 tartomány tekinthető normálisnak. Ha ennél kevebb, növekszik az érelzáródás veszélye.
LDL - a "rossz" koleszterin: ideális tartománya 1,8-3,5 mmol/l. A 4,1 mmol/l már magasnak számít.