A folyékony kenyér és társai...
2013/03/03 08:00
1825 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Az alkohol tartalmú italokat régen azért illették ezzel a névvel, mert sok bennük a kalória és kicsi a tápértékük. Jól tudjuk mára már, hogy a túlzott alkoholfogyasztás nemcsak káros az egészségre, de ráadásul még hízlal is. Megváltoztatja az ember ítélőképességét, erőszakos viselkedéshez, öngyilkossághoz vezet és függőséget eredményez.

Megnöveli különböző betegségek kialakulásának a valószínűségét, mint például a magas vérnyomás-betegség és az agyérgörcs, a máj- és hasnyálmirigy-gyulladás, az agy- és szívkárosodás, továbbá a rák kialakulásának kockázatát. A terhesség alatti alkoholfogyasztás súlyos fejlődési rendellenességekhez vezethet a megszületendő babánál.

A "nagyivók" általában alultápláltak, mivel az alkoholban meglévő kalóriával helyettesítik a tápláló étkezéseket, másrészről az alkohol hosszú távon étvágytalanságot is okozhat. Ha alkoholtartalmú italt fogyasztunk, ezt mindig mértékletesen tegyük, és együnk mellé olyan ételeket, amelyek lelassítják az alkohol felszívódását.

A mértékletes alkoholfogyasztásról szólva el kell ismerni azt is, hogy csökkentheti a koronáriás szívbetegségek kialakulásának veszélyét, különösen a 50 év felettiek esetében. A szívbetegségek kialakulását azonban elsősorban az egészséges táplálkozás, a rendszeres testmozgás, a nemdohányzó életmód és az egészséges testsúly fenntartásával kerülhetjük el.

A mértékletes alkoholfogyasztás határát nem lehet egységesen meghúzni, de az alacsonyabb testsúly és az eltérő anyagcserefolyamatok folytán a nőknek mindig kevesebb mennyiségű alkohol fogyasztása ajánlatos. Ne igyunk, ha vezetni fogunk, vagy figyelmet, koncentrációt igénylő tevékenységet kell végeznünk. Három deci sör, egy deci bor vagy egy rövid ital elfogyasztása után 2-3 órával még mindig marad kimutatható alkohol a vérben.

Ne igyanak azok, akik olyan gyógyszereket szednek, amelyek az alkohollal kölcsönhatásba léphetnek. Az alkohol nagyon sok gyógyszer hatékonyságát és mérgező szintjét megváltoztatja, egyes gyógyszerek pedig vica versa megemelhetik a véralkohol szintjét.

És egy jó tanács: soha ne igyunk olyan szituációban, ahol magunk vagy mások testi épségét veszélyeztethetjük!