A futóedzések
2002/11/05 08:00
1209 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Itt az ősz, lassan elbúcsúztattuk a nyarat, de az idő még mindig csábít minket arra, hogy sportoláshoz ne vonuljunk be a zárt edzőtermekbe, hanem használjuk ki a kellemes őszi napok nyújtotta lehetőségeket.

Kitűnő választás a futás, és esetleg ha még időnk és lehetőségünk is van, akkor a futókirándulás.
Ha futunk, lehetőleg válasszunk olyan terepet, ahol természetes burkolatú utat vagy atlétikapályát találunk, az aszfalt nem a mi "rugózásunknak" való. A futókirándulás tulajdonképpen edzés a természetben a helyi domborzati viszonyoknak megfelelően, a nagyon meredek felfeléket gyalogoljuk, a sík terepen és lefelé könnyű tempóban futhatunk.

Ha nem kifejezetten versenyre készülünk, itt is érvényes a "változatosság gyönyörködtet" kifejezés, vagyis kombináljuk a heti futásokat más sportágakkal is. A bemelegítés és levezetés (minden edzés első és utolsó 5-10 perce), legyen kellemes tempójú ráhangolódás, illetve a terhelés levezetése. Ha kellő időt fordítunk a futás előtt és után a nyújtásra, elkerülhetőek a sérülések és a kellemetlen izomláz.

Az állóképesség növelése nemcsak fizikailag erősít meg bennünket, hanem ellenállóbakká válunk a szellemi terhekkel és az egészségünket érő "támadásokkal" szemben is.

Az állóképességi futóedzés legyen lassúbb tempójú, a maximumunk kb. 70-80 %-án történő, de kitartó futás. Ez a terhelési fokozat a pulzusszámból is leolvasható. A maximális terhelés percenkénti pulzusszáma a 180 mínusz az életkor képlet segítségével kapható meg, ennek a 70-80 %-át kellene elérnünk a számunkra ideális tempóval.

Elkezdeni mindig nehéz, egyről kettőre lépni viszont csak rendszerességgel lehet. Kezdetben a távot próbáljuk rövid pihenőszakaszokat beiktatva növelni, majd áttérhetünk a folyamatos, hosszabb idejű futásra. A holtpont kitolható többszöri rövid lazításokkal, de a legtöbbször fejben, önfegyelemmel kell legyőzni a fáradtságot! A cél legyen minimum 30-45 perc jóleső tempójú, egyenletes sebességű futás. A futást megelőző két órában ne együnk, viszont igyunk 2 dl folyadékot fél órával előtte is.

És még egy fontos dolog: az elszántság soha ne váljon a kárunkra, lázasan, de még hőemelkedéssel se edzzünk soha!