A Greenpeace az Esso ellen
2002/10/28 00:00
822 megtekintés
A cikk lejárt! Valószínű, hogy már nem aktuális információkat tartalmaz!
A Greenpeace több, mint 600 aktivistája október 25-én lezárta Luxemburg összes Esso benzinkútját. A zöld szervezet azzal vádolja az amerikai olajvállalatot, hogy közvetlen befolyása van az amerikai elnökre és ezt arra használja fel, hogy megakadályozza az USA csatlakozását a Kiotói Egyezményhez, amely az egyetlen nemzetközi szerződés a földi klíma védelmében.

A Greenpeace az akcióról kiadott közleményében kifejti, hogy a 28 kút lezárása tiltakozás a klímaváltozás legnagyobb okozója, az Esso ellen. Az aktivisták közülük többen tigrismaszkban és Bush-álarcban a benzin eladását akadályozták meg a kutak blokkolásával, miközben az arra haladó járművezetőknek információkat adtak át. Minden egyes töltőállomásra - közte a világ legnagyobb benzinkútjára, a luxemburgi-német határon - kikerült az Esso No. 1 Climate Criminal (Esso elsőszámú klímagyilkos) felirat. A luxemburgi akciót hasonló megmozdulások követték az Egyesült Államokban, többek között Manhattanban és Beverly Hillsben.

A megmozdulás oka a napokban kezdődő indiai klímakonferencia, ahol újabb tárgyalássorozaton próbál megállapodni a Kiotói Egyezményről a világ közel 180 országa. A Kiotói Egyezmény az egyetlen nemzetközi szerződés a klíma védelmében. Az üvegházhatást fokozó szennyező gázok 25%-ának kibocsátásáért az Egyesült Államok a felelős, s a mögötte álló lobbiérdekek miatt nem is tervezi a szerződés ratifikálását így a mostani konferenciának sem résztvevője.

A Greenpeace szerint az elmúlt évtizedben az Esso volt felelőssé tehető az USA klímapolitikájának manipulálásáért és azon erőfeszítéseiért, mellyel az ez irányú nemzetközi próbálkozásokat ellehetetlenítette. Stephanie Tunmore, a Greenpeace klímaügyekkel foglalkozó kampányosa Luxemburgban kijelentette: az Esso tehet arról, hogy George W. Bush amerikai elnök nem is foglalkozott érdemben a Kiotói Egyezmény aláírásával. Ha reménykedni akarunk a klíma változásának megállításában, meg kell állítanunk az Esso-t.

Az Esso (másként Exxon Mobil vagy Mobil) tagadja, hogy az olaj égése, a szén és a gáz összefüggésben lenne a klímaváltozással, holott a világ legnevesebb tudósai ezt állítják. A klímaváltozás ezen tudósok szerint igenis szoros összefüggésben van az egyre gyakoribbá váló extrém időjárással, az árvizekkel, a gleccserek olvadásával és a korallzátonyok pusztulásával.

A zöld szervezet közleményében leszögezi: a luxemburgi akcióban a legfontosabb, hogy bemutassuk a cégnek: az emberek igenis készek kiállni a klímaváltozásért. Luxemburgot Európa benzintankjának is nevezik, mivel itt a legolcsóbb a benzin literenkénti ára. Több országból, még igen nagy távolságokból is érkeznek ide emberek, hogy itt tankoljanak.

Az akcióban résztvevő aktivisták a következő országokból érkeztek: Anglia, Ausztrália, Ausztria, Belgium, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Finnország, Franciaország, Hercegovina, Hollandia, Írország, Izrael, Japán, Jugoszlávia, Kanada, Kenya, Libanon, Luxemburg, Magyarország, Németország, Norvégia, Mexikó, Portugália, Olaszország, Oroszország, Spanyolország, Szlovákia, Svédország, Svájc, Törökország, Új-Zéland.

(fotó: Greenpeace)