A gyűjtés
2003/01/23 08:00
1953 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Fontos, hogy a növénygyűjtéshez megfelelően öltözzünk fel! A hosszú szárú nadrág megóvhat a szúrós, tüskés növények által beszerezhető sérülésektől, de rovarcsípésből is kevesebbet szerezhetünk be. Célszerű szerszámokat is magunkkal vinni (metszőolló, kés, ásó), mert nem mindegyik növény engedi, hogy - csak úgy - puszta kézzel elbánjanak vele.

gyujtes Hol gyűjtsünk?

A természeti tájak közül - cserjés, erdő, rét - szinte mindegyik alkalmassá válik "mezei gyógyszertárunk" kialakításának. Már közvetlen környezetünkben egy egyszerű sétálás közben is felfedezhetjük a gyűjtésre alkalmas növényeket. Ezeket nem árt megjegyezni - vagy egy kis füzetbe feljegyezni -, hogy teljes biztonsággal tudjuk, melyik növény hol nő. Óvatosan kell tevékenykednünk a mezőgazdasági művelés alatt álló földterületeken, mert a szántóföldek közvetlen környezetében gyakori a vadnövények vegyszeres permetezése. Másrészről pedig épp hasznos lehet az itteni gyűjtés, hiszen ezek a területek többnyire erősen trágyázottak, ami nagyon jó telephelyet biztosít a pitypang számára, ami kedveli a tápanyagban dús talajt. A talaj tápértékét ragyogón jelzik a növények, így ahol nagy csalánt látunk, szinte biztosak lehetünk abban, hogy az a terület erősen gazdag a nitrogénban. Vigyázzunk azonban arra, hogy magánterületekhez tartozó földekről ne gyűjtsünk a tulajdonos udvarias megkérdezése nélkül.

Mikor gyűjtsünk?

Ezt leginkább a növények fejlődési ciklusa határozza meg. Létesítsünk egy külön erre a célra használt füzetet, melyben naplószerűen fel tudjuk jegyezni a növények kihajtási idejét, virágzását, és szedésének megfelelő idejét. A nagy csalán, a lándzsás útifű és a pitypang leveleit pl. friss állapotukban jó leszedni. Szintén ez érvényes a virágzás idejére is. A gyógynövénygyűjtés legszebb része a betakarítás. Amikor fonott kosárkával karunkon leszedjük a színpompás, illatozó növényeket. Erre legmegfelelőbb egy száraz nap napsütéses késő délelőttje, amikor a levelek már nem harmatosak. A dél körüli forró időszak nem csak a megterhelés miatt nem ajánlott, de ilyenkor már a növények is fokozott vízhiányban szenvednek. Soha ne induljunk begyűjtési útra ködös vagy esős időben, mert a nedves növények leszedése túl kockázatos, könnyen kifejlődhetnek a penészgombák.

Hogyan gyűjtsünk?

A legfontosabb tudnivaló - különösen a kezdők számára - a növények alapos ismerete. (Klasszikus növényhatározók vagy képes mezei útmutatók, valamint a megfelelő fajokról készített jó fénykép segítségül lehetnek.) A növényszegény téli időszakban pedig a fényképalbum segítségével ezeket a növényeket bármikor szemrevételezhetjük, ami jó felkészülést jelent a tavaszi és a nyári szezonra. Így bővül lassacskán az általunk ismert növények repertoárja.

Gyűjtésnél ügyeljünk arra, nehogy kigyomláljuk az adott terület összes növényét. Keressünk olyan helyeket, ahol az adott fajta elegendő számban megtalálható. Ollónk vagy késünk segítségével annyi levelet, hajtást és virágot vágjunk le, amennyi a további feldolgozáshoz feltétlenül szükséges. részei (gyökér, levél, virág, termés stb.) és a hatóanyag-tartalma az év során folyamatosan változik, amit célszerű a gyűjtéskor figyelembe venni. Pl. őszre fejlődik ki a cseregalagonya piros, tojásdad bogyótermése, melynek alkalmazása javítja a szívműködést és a keringést. Gyógynövényeket mindig olyankor szedjünk, amikor a szükséges alkotórészek hatóanyag-tartalma a legmagasabb. Bizonyos részeket meghatározott napszakban ajánlatos begyűjteni. A növények földben található részeit (gyökér, gyökértörzs) késő ősszel vagy kora tavasszal gyűjtsük. Gyökerek esetében a napszak nem befolyásolja a leendő anyag minőségét. A gyökerekre rárakódott földet le kell rázogatnunk, majd el kell végeznünk az előválogatást, ami a feldolgozás első lépése. A leveleket általában virágzás előtt gyűjtjük. A beteg, hibás leveleket mielőbb külön kell válogatni, és a szárítással is igyekeznünk kell, mert a levelek könnyen romlanak. Kinyíláskor a virágokat szedjük, a terméseket és magvakat érett állapotban szüreteljük. Az alapanyagokat mielőbb meg kell mosni, szükség esetén hámozni, majd feldarabolni. A zsengébb növényi részeket lazán tegyük kosarunkba, hogy be ne fülledjenek. Mielőtt hazaindulnánk, a mérgező növények maradékait el kell ásnunk. A növényeknek csak azt a részét gyűjtsük, amelyikre szükségünk is van, védett fajokra pedig ne emeljünk kezet. Vigyázzunk a növények természetes élőhelyére, és ügyeljünk arra, hogy a növények ne merüljenek ki a róluk begyűjtött leveles szárak, levelek hiánya miatt. Mindig hagyjunk annyi szaporodásra alkalmas növényi részt - gyökeret, magvakat - amennyiből jövőre újraképződhet az állomány.

Szállítás

Legjobb szállítóeszköz a nyitott fűzfakosár vagy a jutatáska. A műanyag zacskóban könnyen befüllednek a növények, s ugyanez történik akkor is, ha begyömöszöljük őket a kosárba. Ezért a gyűjtött anyagot lehetőség szerint lazán és fajonként szétválasztva szállítsuk.

Kép forrása: www.botanikuskert.hu

Vissza