A hasmenések
2002/11/05 08:00
2290 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Az influenzaszerű tünetek mellett a vírusos fertőzések másik leggyakoribb tünetcsoportja a gyomor-bél rendszert érinti. A jellegzetes panaszok a vírusfertőzésekre jellemzően rendszerint hirtelen kezdődnek, mint a légúti tünetek esetén, de szerencsére általában 2-3 napon belül enyhülnek.

Viszonylag gyors lefolyás jellemző ebben a lokalizációban, ha betartjuk a következő tanácsokat. Ha hasfájás, rossz közérzet, hasmenés, hányinger és hányás jelentkezik esetleg hőemelkedés kíséretében, a tünetek észlelésétől kezdve fogjuk magunkat szigorú diétára. Ebben a betegség kezdetén segítségünkre van az étvágytalanság is.

Hasmenés általában az első nap többször is (5-10-szer) előfordul, az inger parancsoló, a széklet híg, vizes. A hányinger kínzó, de a gyomorból egy idő után már nincs mit eltávolítani. Az első 24 órában fontos, hogy ne vigyünk be semmilyen szilárd ételt a gyomorba. Ha nem tartunk diétát, a tünetek akár 7-10 napig is elhúzódhatnak.

A nem-evés mellett nem lehet eléggé hangsúlyozni a folyadékbevitel fontosságát. A betegség alatt a napi folyadékigény kb. másfélszeresére növekedhet. Az ivás általában provokálja a hányást és a hasmenést, ezért hajlamosak vagyunk a szomjúság ellenére nem inni ilyenkor.

Sajnos a betegség jellegéből kifolyóan a hányásokkal, vizes hasmenésekkel, esetleg lázzal rengeteg folyadékot veszíthetünk, és a nem kellő odafigyelés kiszáradáshoz vezethet. Ha folyamatosan, 5 percenként veszünk magunkhoz egy-egy korty folyadékot, akkor a kis mennyiség nem irritálja annyira a gyomornyálkahártyát, nem vált ki reflexes hányást.

A folyamatos hasmenésekkel a gyomor-bélrendszer a fertőzéstől megtisztul, általában az első 12 óra után már egyre ritkább az inger, így ha a körülmények megengedik, ne fogjuk meg gyógyszerekkel a hasmenést. Kerüljük a szénsavas italokat és azokat a gyümölcsleveket, amelyek savat csinálnak, a folyadékpótlásra legjobb az enyhén cukrozott tea. Ha az első 24 órát átvészeltük és a hasmenés enyhült, másnap próbálkozhatunk egy kis sós vízben főtt krumplival.

Az étvágy megjövetele már jó jel.

Harmadnaptól mindent ehetünk, amit megkívánunk. Ha a hasmenés elhúzódik, magas lázzal jár vagy ételmérgezésre van gyanú, keressük fel az orvosunkat.