A Jat lag
2007/12/02 08:00
931 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

A nagy távolságokra utazó, több időzónát átrepülő turisták, üzletemberek rosszul sikerült napjaikat a világon mindenütt a jet lagre vezetik vissza éppúgy, mint az atléták, akik rosszabb teljesítményükért szintén a jet laget okolják. Részben igazuk is lehet, hiszen a jet lag befolyásolja szervezetünket fizikai, szellemi és érzelmi vonalon egyaránt.

jatlag

A jet lag nem csak pszichológiai jelenség. A szervezet belső ciklusainak változásai kerülnek a leginkább előtérbe, és ez a circadian dysrythmia (a megszokott napszaki ritmusunk szinte teljes felborulása) teremt olyan fizikai és pszichológiai stressz helyzetet, amelynek megoldása, csökkentése csak tudatos tervezéssel, előkészületekkel lehetséges.

Az embereknek saját belső napi, heti, havi ciklusai ismertek. Ilyenek például a testhőmérséklet változása, az alvási ciklus, a gyógyszerekre adott reakciók, de még az édes ételek iránti ellenállhatatlan vágy ciklusa is ebbe a kategóriába tartozik. Ezek a ciklusok úgy programozhatók, mint a számítógépek. Mindenki saját magát programozhatja a jet lag ellen alkalmazkodóképességével, rugalmasságával. Először is érzéseinket és gondolkodásunkat az elérendő célra fókuszáljuk. Ez meghatározza jólét-érzésünket, akár megkerüljük a Földet, akár csak a szomszédos országok valamelyikébe repülünk. (Fontos, hogy ne csak a belső óránkkal törődjünk: ne felejtsük el átállítani karóránkat is a helyi időre.)

A jet lagnek többnyire általános testi, szellemi, érzelmi tünetekben nyilvánul meg. Fizikai jel lehet például a lábak megduzzadása. A szellemi, értelmi szint változását az elkalandozó figyelem, a térbeli vagy időbeli tájékozatlanság jellemzi leginkább. Érzelmi változás lehet például a levertség vagy a szorongás. A jet lag tüneteinek felsorolásakor kitűnik, hogy teljesen átlagos, a mindennapi életben is megfigyelhető tünetek csoportjáról van szó, amelyek azonban ez esetben összegződnek. Nem kell valamennyi tünetnek megjelenni ahhoz, hogy felismerjük, megtapasztaljuk a jet lag szindrómát. Néhány tünet már önmagában is elég kellemetlen lehet, hát még mind együtt!

A jet lag lehetséges tünetei: székrekedés vagy hasmenés, izzadás, dezorientáltság, száraz köhögés, "száraz szem" szindróma, száraz bőr, fülfájás, fejfájás, fásultság, megromlott koordináció, szédülés, látásromlás, türelmetlenség, álmatlanság, a biztonságérzés elvesztése, szívműködési rendellenességek, "extra" szívdobbanásérzés, könnyelműség, memóriazavar, hányinger, hányás, a gyógyszerekre adott reakciók változása, torokfájás, fogékonyság a betegségekre, lábdagadás.

Mivel a jet lag a megváltozott környezet hatásainak különös kombinációja, tartalmaz olyan elemeket, amelyek ellen nem tudunk védekezni. A kivédhető összetevőkkel szemben azonban tehetünk lépéseket. Először is itt vannak a célállomás környezetének a hazaitól eltérő elemei: az időeltolódás, a megváltozott mágneses tér, a klimatikus eltérések és a kulturális különbségek. Ha ez nem volna elegendő probléma, a repülőút során is kifejezetten ártalmas környezeti hatásoknak vagyunk kitéve. Ezek közül kiemelhetjük a csökkent légnyomást és nedvességtartalmat, amely mellett folyamatosan "körbeforognak" utastársaink baktériumai, a légkondicionáló fertőtlenítésére használt kémiai anyagok, a nagyobb sugárzásról és a zajártalomról nem is beszélve.

Néhány könnyen kivitelezhető védekezési formát kell megemlítenünk. Azt ugye nem kívánhatja az utazó, hogy változzon meg a mágneses tér, vagy hogy legyen az időjárás is olyan, mint otthon, hiszen talán éppen a hideg, havas tél elől menekül a pálmafás tengerpartra. Ha azonban az utazását már eleve fáradtan kezdi meg, megnő a lehetősége annak, hogy a jet lag tünetei kialakuljanak. Emiatt tanácsos az utazást megfelelően kipihent állapotban megkezdenie. Legalább két, jól átaludt éjszaka szükséges ahhoz, hogy kellően kipihenten kezdhesse meg az utazást. Ne feledje, hogy szervezete három fő jelet használ a biológiai óra beállításához: a napfényt (nappali órákat), az étkezési időket és az éjszakai alvási időt. Remélhetőleg megoldható, hogy minél több időt, de legalább pár órát napfényen, a szabadban töltsön, akár üzleti útra érkezik, akár nyaralni (az utóbbi esetben ez nyilván könnyebben megy). Még ha szobában van, az ablakon beszűrődő fény akkor is segíthet a biológiai óra helyreállításában. A természetes fény automatikusan átállítja a sejteket az új, helyi viszonyokra. Ha csak egyetlen dolgot akar először tenni, határozza el, hogy amilyen hamar csak tud, a helyi idő szerint fekszik le aludni. Ne az első este próbálja meghódítani az egész éjszakai negyedet azzal a felkiáltással, hogy otthon még csak délután van! Ne foglalkozzon azzal, hogy odahaza most hány óra lehet. Ha van választási lehetősége, próbálja úgy időzíteni az érkezést, hogy a helyi idő szerint a késő délutáni vagy esti órákban szálljon le a repülőgépe, vagyis úgy érje el távoli célját, hogy legyen ideje kialudni magát. Ha a lefekvés időben sikerült, reggel vegye fel a helyi ritmus következő elemét: a helybeliekkel egy időben induljon reggelizni. Sokat segíthet, ha megérkezése után a tervezett munkát vagy más fontos tevékenységet olyan időpontra teszi, amikor maximális energiával tud odafigyelni rá. Kelet felé történő utazáskor ez általában a kora esti, esti órákban van, nyugatra történő repülés esetén viszont a reggeli, kora délelőtti órákra tevődik.

Sajnos nincs olyan gyógyszer, amelynek beszedésével a jet lag kellemetlenségeit egy csapásra meg tudnánk szüntetni, hiszen sokféle tényező együttes hatására alakulnak ki a tünetek. Nincs gyors megoldás a jet lag tüneteinek megszüntetésére. Küzdhetünk ellene kis odafigyeléssel, hiszen ezek a trükkök már sokaknál beváltak. Ha más tanácsait nem is veszi figyelembe, nézzen meg egy csecsemőt, hogy e tippeket ösztönszerűen betartva, milyen csendben és jól tűri a repüléssel járó viszontagságokat, amelyek a felnőtteknél a jet lag-nek nevezett szindrómát okozzák.