A koffein élettani hatásai
2013/05/15 16:31
4336 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

A koffein ősidők óta használt élénkítőszer, naponta milliók fogyasztják kávé, tea, üdítő vagy egyéb formában. Meddig használ és mikortól árt?

A_small_cup_of_coffee

Egy kis kémia

A koffein a nitrogéntartalmú szénhidrogének csoportjába tartozik, azaz szén-, hidrogén- és nitrogénatomokból épül fel, emellett oxigénatomot is tartalmaz. Összegképlete: C8H10N4O2, tudományos elnevezése: 1,3,7-trimetil-xantin. Ún. purinvázas vegyület, mely alapját két vegyület, a pirimidin és az imidazol adja. Mindkét vegyület gyűrűs, a gyűrű nitrogénatomot tartalmaz, azaz nitrogéntartalmú heterociklusok. Legismertebb előfordulása: kávé, tea, kóladió, kakaóbab.

Élettani hatások

A koffein hatást gyakorol a központi idegrendszerre, elsősorban az agykérgi és nyúltvelői területekre, továbbá befolyásolja az agyalapi mirigy hormontermelését. Az ideg- és a hormonrendszeren keresztül emeli a légzés- és pulzusszámot, a vese vizelet-kiválasztását, némiképp a testhőmérsékletet is. Növeli a munkavégző-képességet, fokozza a vázizmok teljesítőképességét, ugyanakkor lazítja a simaizmokat (pl. a léghólyagocskákban - ezért bír köhögéscsillapító hatással). Javítja a közérzetet, segíti a szellemi teljesítőképességet.

Azonban nem szabad elfelejteni, hogy ezen hatások a fogyasztást követő kb. 30 percig állnak fent csupán, utána számos hatás ellentétessé válik, így például megjelenik ismét, ráadásul intenzívebben, az álmosság.

Káros hatások

A koffein enyhe függőséget okoz, amely néhány hét alatt megszűnik. Károsíthatja a gyomor nyálkahártyáját, így gyomorégés alakulhat ki, továbbá növeli a hasnyálmirigyrák kockázatát. Fokozza a csontritkulás (különösen menopauza utáni) kialakulásának esélyét. Terhes nőknél vetélést eredményezhet.

Napi 100-300 mg koffein elfogyasztása nem okozhat problémát, azonban napi 600 mg felett már jelentkezhetnek a mérgezés tünetei. A koffein halálos adagja 5-10 g körüli.

A koffeinmérgezés tünetei

Különösen vizsgaidőszakban nem ritkán fordul elő koffeinmérgezés, ami az esetek nagyobbik százalékában energiaital fogyasztásának köszönhető. Mérgezési tünet lehet:

  • hányinger, hányás,
  • émelygés, szédülés,
  • hasmenés,
  • gyakori vizelés,
  • remegés,
  • heves szívdobogás érzése,
  • ritmuszavar,
  • légzési zavar,
  • pánik, szorongás, idegesség, nyugtalanság.

A mérgezési tünetek jelentkezésekor próbáljuk megnyugtatni a bajba jutottat, itassunk vele minél több vizet. Ha a tünetek nem múlnak, akár a mentőhívás (104) is indokolt lehet!

Egyes termékek koffeintartalma

ItalKoffein mg/100 ml
hosszú kávé40-80
presszó kávé50-180
koffeinmentes kávé1-2
zöld tea25-40
fekete tea40-70
energiaital15-50
kóla9-11
tejcsokoládé20-30 (100 gramm)

További érdekes oldalak

Kedvelt online koffein-kalkulátor

Legnépszerűbb telefonos kalkulátorok