A környezetszennyezés története 3.
2002/05/10 00:00
3833 megtekintés
A cikk lejárt! Valószínű, hogy már nem aktuális információkat tartalmaz!
"Valami bűzlik Dániában"- írta egykor Shakespeare a Hamletben. Most már szinte minden ember által sűrűn lakott helyen "bűzlik valami," mégpedig a levegő.

A levegő

A légszennyezés sem csak korunk jelensége. A sarki jég már említett vizsgálatával megállapították, hogy mielőtt az ember felfedezte a rezet, már azelőtt is kb. száz tonna juthatott belőle a föld légkörébe a vulkánkitörések által (amelyek persze, nem csak rezet juttattak a levegőbe). Ez a szám a bronzkorszakra megtízszereződött, Róma fénykorára pedig százszoros a réz mennyisége a levegőben az eredeti viszonyokhoz képest. Ebből az időből már szólnak írások a kohók káros füstjéről, és betiltották a fémfeldolgozást bizonyos helyeken.

Nehéz lenne felsorolni azokat az anyagokat, amelyeknek eredetileg semmi keresnivalója az atmoszférában. A szén először fűtőanyagként, majd később a nehéziparban mérhetetlen mennyiségben történő felhasználásával (az ipari forradalommal kezdődően) elképesztően megváltozott a levegő összetétele. Az ősember valószínűleg fuldokolna, ha korunk levegőjét kellene belélegeznie. A XIX. században Wales déli részén a Tawe folyó völgye az ipari környezetszennyezés valódi pokoli üstje volt. Itt hozták létre az akkori idők legjelentősebb fémipari központját. Az üzem virágzása idején kb. 400 kémény okádta a füstöt a kis völgyben.
Néhány beszédes adat jól ábrázolja az akkori állapotokat: a farmerek már az 1830-as években beszámoltak arról, hogy a szarvasmarhák elpusztultak, 1880-ban az itt élő emberek átlagéletkora mindössze 24 év volt.

Persze, ma már jócskán visszaesett a szén felhasználása (bár Kínában és Indiában még mindig jelentős), mivel az emberiség majdnem teljesen felélte a Föld szénkészletét; de itt van helyette a kőolaj és származékainak (benzin, kerozin stb.) elégetése, amelyekkel gépjárműveink működnek, sokféle mérgező anyagot juttatatva a levegőbe.

A környezetszennyezés folyamatos "fejlődése" folyamán, az ókortól egészen a XXI. századig, az ember szinte az egész Földet - a természet, az ismert világegyetem eme páratlan csodáját - megmérgezte, beszennyezte. A légszennyezés vezetett többek között a napjaikban tapasztalható globális felmelegedéshez is. Emiatt mára az emberiségnek rendkívül nagy problémákkal kell szembenéznie és valahogy orvosolnia azokat. A teljesség igénye nélkül: üvegházhatás, radioaktív szennyeződés, a természet egyensúlyának felborulása, civilizációs betegségek (pl. az asztma), az ózonpajzs kilyukadása, savas esők, szmog, szeméttengerek és beszennyezett vizek soha le nem bomló, mérgező, rákkeltő anyagok, vegyszerek tömkelegével.