A korpa, hajunk örök ellensége
2002/11/05 08:00
1635 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
A fejbőr, akárcsak a testünket fedő bőr bármely más része, állandóan kopik, azaz a felszínéről eltávoznak az elszarusodott, elhalt sejtek, ugyanakkor az alsóbb bőrrétegekből sejtosztódás révén pótlódnak. Ez a természetes megújulási folyamat az egészséges bőrnél 28 napig tart, de a hámlás ritkán válik szabad szemmel láthatóvá. A korpásodás kialakulásában több tényező játszhat szerepet: hormonális változások, fokozott faggyútermelődés, allergia, stressz, helytelen táplálkozás stb.

Korunk egyik leggyakrabban előforduló fejbőrrel kapcsolatos problémája a korpásodás. A felnőtt lakosságnak kb. 60%-a legalább egyszer találkozik ezzel a problémával.

A korpásodó emberek számára van egy jó hírünk és egy rossz. A rossz: a korpásodás hajlam kérdése, és sohasem lehet elmulasztani végérvényesen. A jó hír viszont az, hogy nagyon jó szerek vannak ma már a kordában tartására.

A bőrszárazságon kívül a korpásodásnak rendszerint más okai is van, mégpedig a fejbőrön élő mikroorganizmusok, gombák. Nem is gondolnánk, de a bőrgyógyászok tudják, hogy mindnyájunk kobakján laknak albérlők, és ez természetes. Problémát csak akkor okoznak, ha valamiért nagyon elszaporodnak, és a fejbőr epidermisz-sejtjeit fokozott osztódásra, elszarusodásra késztetik, ami azután korpa formájában távozik. A különböző korpásodás elleni készítményekkel gátolhatjuk a gombák szaporodását, de véglegesen kiirtani őket nem lehet, és nem is kell, hiszen a bélflórához hasonlóan egyszerűen együtt élnek velünk.

Az októl függetlenül azonban minden esetben megbomlik a bőr mikroflórájának egyensúlya, és elszaporodik a Pityrosporum ovale nevű gomba. Ez a gombafaj egészséges körülmények között is része a fejbőr mikroflórájának. Elszaporodása esetén anyagcsere-termékei irritáló hatásúak, meggyorsítják a bőr sejtmegújulási folyamatát, aminek hatására a fejbőr szarurétege elvékonyodik, az elhalt sejtek pedig összetapadva korpapikkelyekként válnak le a bőrről. Amennyiben a faggyúmirigyek túl sok faggyút termelnek, a fejbor zsíros, sárgás korpával telítődik. Néha az is előfordulhat, hogy a korpásodás valamilyen borbetegség (pl. psoriasis, mycosis vagy allergiás ekcéma) jele. Két jellemző tünete a pikkelyképződés és a viszketés, mely igen kínzó is lehet.

Az enyhe, főleg a választékoknál látható korpásodástól a komolyabb tüneteket produkáló fejbőr seborrheás ekcémájáig vagy dermatitiszéig lényegében ugyanannak a problémának a különböző fokozatairól van szó. Seborrheás dermatitiszről, azaz bőrgyulladásról akkor beszélünk, amikor a bőr nemcsak korpázik, de ki is pirosodik és erősen viszket. A panasz a felnőttek 1-3 százalékát érinti, a fiatalembereknél némileg gyakoribb, akár 5 százalék is lehet. Ez a bőrbetegség, bár elsősorban a hajas fejbőrre jellemző, megjelenhet az arcon vagy a test más részein is. Súlyosabb esetben a bőr gyulladt, fokozottan zsíros-faggyús felszínű lesz, esetleg nedvezik. A kóros elváltozásokért rendszerint az amúgy ártalmatlan élesztőgomba, a Malassezia furfur nevű (korábban a Pityrosporum ovale névre hallgatott) mikroorganizmus felelős, amely csak bizonyos hajlamosító tényezők jelenlétében, illetve együttes jelenlétében válik kórokozóvá. Sok embert érint a homlok-hajasfejbőr-határon képződött finom lemezes hámlás, a sötét ruha felszínére hulló korpa. A szaknyelv szerinti seborrheás alkat jegyei a csecsemőkortól az aggkorig jelen vannak az érintettek bőrén. A hajas fejbőr korpásodásában meghatározó tényező az öröklési vonal. Ez eleve meghatározhatja bőrünk típusát, nemcsak azt, hogy női vagy férfi alkatról van szó, hanem igen fontos ez esetben a zsíranyagcserénk, a faggyúmirigy termelésünk is.

A száraz bőrű embereknek nem szabad túl gyakran hajat mosni - főként a hidegebb évszakokban. Az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozás és a kíméletes hajápolószerek használata elősegíti a fejbőr egészségét. A hajápolás aranyszabályai: Ha szükséges, akár naponta is moshatunk hajat, azonban ilyenkor a sampont erősen hígítva használjuk. Az öblítő víz ne legyen túl forró. Mivel a nedves haj különösen érzékeny, mosás után ne dörzsöljük erősen a törölközővel. A túl szoros hajgumik, a hajsütő, az éles fogú fésűk ártanak a hajnak. Időnként kell a kényeztetés, tegyünk rá típusának megfelelő hajpakolást.

A korpásodás nem szűnik meg magától. Ha nem kezeljük, a kellemetlen tünetek fokozódnak. Ne a divatos reklámoknak higgyünk, hanem a bőrgyógyász orvosnak, aki a leghatékonyabb korpa elleni szert tudja ajánlani.

Hajunk legyen göndör vagy szögegyenes, rövid vagy hosszú, vörös, szőke vagy barna, egy a lényeg: egészséges legyen!