A legkisebb magashegység
Sulinet
2012/05/24 14:15
2957 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

A világ első nemzeti parkját az amerikai Yosemite-völgyben hozták létre, melyet 1864. júniusában Abraham Lincoln, az Egyesült Államok akkori elnöke szentesített kézjegyével. Ezt követte a biztosan mindenki által jól imsert Yellowstone Nemzeti Park. Május 24-én ünnepeljük az Európai nemzeti parkok napját! 

magas_tatra_001_520

Mi a nemzeti park?

„A nemzeti park a Természetvédelmi Világszövetség meghatározása szerint olyan terület, amelynek ökológiai egységessége megőrzendő a jelen és a jövő generációi számára; amely megvédendő mindenfajta mezőgazdasági és ipari hasznosítástól; és amelyen lehetőség nyílik nemcsak tudományos, hanem oktatási és szabadidős tevékenységek végzésére is.”

Hazánk első nemzeti parkja az 1973-ban létrejött Hortobágyi Nemzeti Park, az utolsóként létrehozott pedig a 2002-ben védelem alá vont Őrségi Nemzeti Park. A világ számos nemzeti parkjai közül kiemelnénk párat azok egyedülálló természeti kincsei és látványosságai végett. Mi mással is kezdhetnénk, mint a hazánkhoz és szívünkhöz is legközelebb álló Tátrai Nemzeti Parkkal.

Számos felejthetetlen útvonal

A világ legkisebb magashegységének területén helyezkedik el, Lengyelország déli és Szlovákia északi határán. A parkot 1949-ben hozták létre Tátralomnic központtal mely egyben foglalja magába a Magas-Tátra égbetörő vad sziklaszirtjeit és a Bélai-Tátra enyhébb lejtésű domborulatait.

A hegység legmagasabb pontja a 2655 méter magas Gerlachfalvi-csúcs, ahová csak az igazolvánnyal rendelkező hegymászók, vagy a nemzeti park hivatásos hegyikísérőivel kísért csoportok tehetik a lábukat. A Rysy 2503 méteres csúcsát azonban bármelyik átlagos állóképességgel rendelkező, kitartó turista elérheti, ahol a fél napos kitartó gyaloglást, némely részeken lánccal biztosított sziklahátakon való felmászást bőségesen kárpótolja a lengyel és szlovák oldalra is rálátó pazar kilátás.

A nemzeti parknak egyik része sincs folyamatosan a hóhatár felett, ennek ellenére a leginkább alkalmas időpontok a látogatásra a júniustól szeptemberig tartó időszak. Különösen maradhatatlan élményekkel gazdagodhat az őszi látogató, a nyárral ellentétben ugyanis ekkor a legkiegyensúlyozottabb az időjárás – egy anticiklonális időszakban nem ritka a napokig tartó esőmentes időszak, amire a legkülönfélébb színekbe öltözött természet rakja fel a koronát.

havasi_gyopar_01_200 Ahány völgy annyi fajta

A számtalan és változatos növény- és állatvilággal rendelkező park joggal kapta meg a természetvédelmi területeket illető rangot. Különlegessége, hogy a különféle völgyeknek más és más növényvilága van, számos jégkori benszülött növénnyel. Az egyik szimbólummá is vált és legismertebb növény ezek közül a Bélai havasokban található havasi gyopár (Leontopodium alpinum). Hasonlóan változatos állatvilága is, melyek közül a szemfüles túrázó egy szerencsés pillanatban megpillanthat egy zergét vagy mormotát is, míg a  visszahúzódóbb állatok közül a barna medvét és a hiúzt emelhetnénk ki, de számos ritka és értékes madárfaj is található itt.

A nemzeti parkok a világ összes kontinensének szemet gyönyörködtető gyöngyszemeiként tündökölnek, emlékeztetve az embereket arra, hogy a környezetünk a lakóhelyünk, amit óvnunk és védenünk kell!

Szeretnél még olvasni nemzeti parkokról? Az alábbiakban számos természetvédelmi területetről találsz leírást.

Jégbe zárt nemzeti park

A jégmezők és a gleccserek mellett az erózió különböző megnyilvánulási formái nyújtanak káprázatos látványt a Los Glaciares Nemzeti Parkban. Az Argentínában található, közel 500 ezer hektár alapterületű park óriás gleccsereiről kapta a nevét. A jég mozgása nyomán gyönyörű felszíni formák alakultak ki: a morénák, a simára csiszolt sziklák, barázdált sziklafalak, víznyelők, búvópatakok és alagutak váltják egymást.

A Pyhätunturi Nemzeti Park

A Pyhätunturi Nemzeti Park a finnországi Lappföldön fekszik, félúton Sodankylä és Kemijärvi között. A park különleges szépségű jellegzetességei a meredek hegyoldalak közé leomló kvarcit sziklákat és törmelékeket befogadó mély szorosok.

A kanadai Sziklás-hegység Nemzeti Parkjai

Kanadában, a Sziklás-hegységben található a világ harmadik legnagyobb kiterjedésű nemzeti parkja, amely négy különálló terület egyesítésével jött létre. Ezen a gleccserek által szabdalt vidéken már több mint tízezer éve élnek emberek, de mellettük otthonra találtak itt olyan ritka állatfajok is, mint a puma, a szirti sas vagy a kőszáli kecske.

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park földtani értékei

Az 1997-ben létesült, mintegy 57 ezer hektáron elterülő Balaton-felvidéki Nemzeti Park gondozása alatt álló változatos terület számos különleges értékkel ismertet meg bennünket, amelyek közül a földtani értékek is kiemelkednek.

Nemzeti park Amazóniában

Új védett őserdővel gazdagodott a világ. A Föld tüdejének tartott Amazóniában szeptember óta védett vadonnak nyílvámítottak egy 38.874 négyzetkilométeres területet Brazilia észak-keleti részében, francia Guayana és Szurinam határánál. A ritka növényekben és állatokban gazdag nemzeti park 2300 négyzetkilométerrel nagyobb, mint a Kongói Demokratikus Köztársaságban lévő Slonga park, amely eddig a világ legnagyobb természetvédelmi területe volt.