A Lélekbúvár válaszol: a félelem
Szendrei Judit
2004/07/20 08:00
1520 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
"Kislányom 2,5 éves. Az utóbbi 1 hónapban rendkívül megerősödött benne a széllel szembeni félelme. Az egész azzal kezdődött, hogy a kertben dolgozgattunk, amikor feltámadt a szél. A házunkat és többnyire az egész falut hatalmas nyárfák övezik, és ezek bizony elég ijesztőek lehettek számára, ahogy hajladoztak. Akkor még csak közölte, hogy nagyon fúj a szél és bemegy inkább a lakásba játszani."

Kedves Anna!

Kislányom 2,5 éves. Az utóbbi 1 hónapban rendkívül megerősödött benne a széllel szembeni félelme. Az egész azzal kezdődött, hogy a kertben dolgozgattunk, amikor feltámadt a szél. A házunkat és többnyire az egész falut hatalmas nyárfák övezik, és ezek bizony elég ijesztőek lehettek számára, ahogy hajladoztak. Akkor még csak közölte, hogy nagyon fúj a szél és bemegy inkább a lakásba játszani. Azóta ez napról napra rosszabb lett, és most már ott tartunk, hogy szél esetén - teljesen mindegy, hogy milyen erősségű - a házba be kell menni, mindent be kell csukni - ajtót, ablakot - és ott kell mellette ülni addig, amíg azt nem látja, hogy már nem hajladoznak a fák, vagy nem mozognak a falevelek. Persze végig sír, és befogja a fülét, nem lehet elterelni a figyelmét, legalább is nekem nem sikerült. Próbálkozásom, hogy megmagyarázzam a szél jelenségét sajnos szintén sikertelen. A legnagyobb baj, hogy ahol lakunk a hét minden napján fúj a szél!!! Kérem, adjon tanácsot, mit tehetnék, hogy a félelmét megszüntessem, vagy legalább csökkentsem. Nagyon aggódom miatta.

Segítségét köszönve, tisztelettel: Katalin

Kedves Katalin!

Aggodalmát megértem, hiszen valóban nagyon szívszorító tud lenni, amikor gyermekünk szenved, fél, s mi nem tudjuk miért, és hogyan segíthetnénk rajta.
Legyen szó akár harapós kutyáról, begipszelt kezű emberről, villámlásról, vagy, mint az Önök esetében, szélviharról, a szülő hamar rájön, hogy a józan észre apelláló, felvilágosító jellegű magyarázatai nem igazán nyugtatják meg gyermekét; legközelebb is ugyanúgy pánikba esik, amikor a retteget esemény bekövetkezik. A sikoltozó, elfehéredő, ágy alá bújó, vagy anyjába görcsösen, zokogva kapaszkodó kisgyerek a felnőttet is pánikba ejti. Tanácstalan, tehetetlen, és egy idő után ugyanúgy tart a gyermek számára félelmetes dologtól, mint a kicsi maga. A gyerek a széltől fél, a szülő attól, hogy a kicsi megint félni fog. Egy ördögi kör alakulhat ki, melyben a két fél szorongása egyre erősít egymást, így a szorongásos rohamok valóban egyre erőteljesebbek lehetnek.

Az efféle gyermeki félelmek nem ritkák, szinte minden kisgyerek fél, vagy élete során félt valamikor valamitől: sötéttől, kígyótól, betörőtől, hurrikántól, fekete himlőtől, stb. Ezeknek a félelmeknek részben valóságos alapja lehet, (megugatta egy kutya, látta, amint a villám belecsap a fába, stb.), másrészt gyakran szimbolikus jelentést is hordoznak: a gyermek valamely belső konfliktusát vagy félelmét testesítik meg. Pl. egy műtéten, altatáson átesett gyermek egyszercsak félni kezd az elalvástól vagy a szúrós, hegyes dolgoktól, egy szeretett személy halála után esetleg a kád lefolyójától vagy a szemétledobótól (ahol dolgok hirtelen, nyomtalanul eltűnhetnek). Minél több szimbolikus tartalmat hordoz a gyermek félelme, annál nehezebb őt racionális magyarázatokkal, és ésszerű óvintézkedésekkel (bemegyünk a házba) megnyugtatni.

A szélvihartól való rettegés jelentése sokféle lehet, nincs rá általános magyarázat, a szimbólumok jelentését mindig az egyéni élettörténetben és körülményekben kell keresnünk. A gyermek életkora alapján (2 és fél éves kor az akaratos, indulatos, dührohamos dackorszak indulása, vagy már kellős közepe kell, legyen), én arra tippelnék, hogy a szél pusztító ereje talán a kicsi saját belső pusztító haragjára emlékezteti őt, melyet nehéz megfékeznie, kordában tartania. Talán aggódik, hogy dühében egyszer eltör, feldönt, kárt okoz valamiben, vagy valakiben, aki pedig becses számára. Az erőteljes indulat félelembe fordulása gyakori jelenség, gyermeke életkorát tekintve tulajdonképpen normálisnak is tekinthető, nyilván a szorongás mértéke az, ami aggasztja Önt. Nem gondolom azonban, hogy a szimbolikus, rejtett jelentések feltárása, néven nevezése feltétlenül szükséges volna ahhoz, hogy a helyzet javuljon.

Az efféle félelmek gyakran maguktól megszűnnek, hiszen ahogy a kicsi fokozatosan megtanul bánni indulataival, saját haragja sem annyira veszélyes már számára, így a szélvihar mögötti rejtett jelentés ereje is elhalványul. Aggodalomra akkor van ok, ha tartósan, fél évig, egy évig is fennáll, egyre erősödik, vagy a rettegés mindenféle más jelenségre is átterjed (már az esőtől is, a villámtól is, a fekete felhőtől is, stb.) Ilyenkor érdemes szakember segítségét kérni. Az időről-időre pánikba eső gyerek félelmét azonban addig is, amíg a dolog magától el nem múlik, a szülőnek valahogy kezelnie, enyhítenie kell. Fontos, hogy az egymás félelmét erősítő ördögi kör ne alakuljon ki, ehhez azonban a szülőnek éreznie kell, hogy képes lesz megnyugtatni gyermekét.

Mi az, amit tehet? Először is maradjon higgadt! Igaz, hogy a szélre vonatkozó tudományos magyarázatok nem segítenek, és az sem, ha meg akarjuk győzni a kicsit, hogy nincs oka félni, az azonban nagyon is megnyugtató lehet számára, ha a mama ölbe veszi, és valami ilyesmit mond: "Megint fúj a szél, ezt nem szereted. Rázza a fákat, és ez félelmetes. De nem lesz semmi baj. Mindjárt elmúlik, és megint sütni fog a nap. Nem fáj a fáknak, amikor hajladoznak. stb." A lényeg az, hogy a szülőnek úgy kell együttéreznie a kicsivel, hogy közben nem veszi át a gyermek érzéseit egy az egyben. A gyerekhez intézett megnyugtatásnak, nagyon egyszerű, korához igazított nyelvezettel valami ilyesmit kell kifejeznie: "Érzem, hogy te mit érzel, de ez az érzés engem nem sodor magával. Te félsz, én ezt elfogadom, nem akarlak lebeszélni róla, de látod, én nem félek, akkor pedig olyan nagy baj azért nem lehet." Remélem, ez a módszer Önöknél is beválik, és a kicsi félelme hamarosan enyhül.

Képek forrása

  • www.ci.greensboro.nc.us/. ../audition.htm
  • www.miamisci.org/ hurricane/wind.html