A Lélekbúvár válaszol. Az első szex
Szendrei Judit
2004/10/22 08:00
4189 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
"Tudom, nem a "Szülõk kérdezték" kategóriába tartozó a kérdésem, ettõl függetlenül, talán tud nekem segíteni... A gondom a következõ volna: 22 éves fiú vagyok. A barátnõmmel 11 hónapja vagyunk együtt már, igaz, hogy ún. "távkapcsolatban" élünk, mivel más városban él és tanul, mint én. Így kb. havonta-kéthavonta találkozunk 2-3 napra. Idén sikerült megoldani, hogy együtt nyaraltunk 10 napig. Igaz, hogy "le nem lehetett vakarni egymásról bennünket", szinte el se engedtük egymás kezét napközben, azonban én egy kicsit többet is szerettem volna. Mégiscsak 11 hónapja járunk már együtt..."

Tudom, nem a "Szülõk kérdezték" kategóriába tartozó a kérdésem, ettõl függetlenül, talán tud nekem segíteni...A gondom a következõ volna: 22 éves fiú vagyok. A barátnõmmel 11 hónapja vagyunk együtt már, igaz, hogy ún. "távkapcsolatban" élünk, mivel más városban él és tanul, mint én. Igy kb. havonta-kéthavonta találkozunk 2-3 napra. Idén sikerült megoldani, hogy együtt nyaraltunk 10 napig. Igaz, hogy "le nem lehetett vakarni egymásról bennünket", szinte el se engedtük egymás kezét napközben, azonban én egy kicsit többet is szerettem volna. Mégiscsak 11 hónapja járunk már együtt... Fel is vetettem a témát, hogy szerelmeskedjünk, de elutasító választ kaptam. Tudom, hogy közrejátszanak bizonyos dolgok: zárkózott természet, emellett még szűz, én vagyok az elsõ komoly barátja, nem bízhat meg bennem teljes mértékben elméletileg 11 hónapos, a gyakorlatban azonban csak 23-24 együtt töltött nap után...

Azonban három évvel és néhány - szexualitást is tartalmazó - kapcsolattal tapasztaltabb vagyok nála. És a szexuális élet sajnos olyasmi, mint egy drog: aki egyszer elkezdte, nagyon nehezen tudja megállni, hogy hosszú ideig ne gyakorolja a továbbiakban is... Tudom, hogy megoldást nyújthatna, hogy idõleges barátnõt keressek, ha a kapcsolatom a stabil barátnõmmel még nem olyan, hogy "ágyba bújjunk". De megcsalni nem akarom, mert szeretem. Miben is kérem az Ön tanácsát: hogyan tudnám növelni a barátnõm bizalmát irányomban? Természetes, hogy nem bízik teljes mértékben bennem, hisz alig lát, és tudom, hogy nem a szexuális élet körül forog az egész világ, de azért elég fontos összetartó eleme egy kapcsolatnak. Másképp nem "szerelmeskedés"-nek hívnák...

Tanácsát elõre is köszönöm!"

A Lélekbúvár válasza

Kedves Levélíró!

Kérdését, dilemmáját érthetően, jól átérezhetően fogalmazta meg, csupán azt felejtette el megemlíteni, hogy barátnője hány éves. Pedig ez a kérdés szempontjából korántsem mindegy. Ön 22, testileg is, nyilván lelkileg is érett a testi szerelemre, normális vágy az Ön részéről, hogy társát felnőtt módon szerethesse. Ha azonban barátnője jóval fiatalabb magánál, talán nincs is semmi "rendellenes" abban, ha ő még várna a nemi élet elkezdésével. Igaz, hogy manapság a szüzesség elvesztésének időpontja a korábbi generációkhoz képest jóval előbbre tolódott, egy 17-18 éves szűzlány sokak szemében talán már "vénlánynak" számít, mégsem gondolom, hogy ez az átlagtól való eltérés ne lehetne normális, hogy feltétlenül valamilyen lelki zavar, súlyos szorongás vagy társas ügyetlenség állna a hátterében. (Sőt, inkább a korai kezdők azok, akiknek később mindenféle problémájuk lehet abból, hogy éretlenül vágtak bele a testi szerelembe.)

Számos oka lehet annak, ha egy fiatal lány ellenáll a szexnek, de mint ahogy szerelmi bájital is csak a mesékben vagy a férfiak fantáziájában létezik, mindent megoldó varázsige, mágikus erejű jó tanács sem létezik, mely e gondját egy csapásra megoldaná. Érdemes azonban, (mint ahogy ezt Ön el is kezdte) együtt átgondolni, vele megbeszélni azokat a dolgokat, amik az ellenállást okozhatják. Lehet, hogy a világnézetével, neveltetésével nem egyezik a túl korai, vagy házasság előtti szex, vagy azt szeretné, ha "az igazi" lenne az első, de még nem biztos abban, hogy valóban Ön az. Lehet, hogy fél a terhességtől, mert tájékozatlan a fogamzásgátlás tekintetében. Lehet, hogy korábban szerzett valamilyen rossz tapasztalatot, másoktól olyasmiket hallott, ami megijesztette, pl. hogy a szex fájdalmas, csak a férfiak élvezik, és csak addig kell nekik egy lány, amíg meg nem kapták.

Nem gondolom, hogy a drog hasonlatot szerencsés volna bevetnie egy ilyen beszélgetésben, mondván "a test megköveteli a magáét", és a megcsalással való finom zsarolás/fenyegetés sem hiszem, hogy növelné a lány Ön iránti bizalmát. A helyében inkább azt emelném ki, hogy komolyan gondolja a kapcsolatukat, nemcsak afféle tini szerelemként, ezért szeretné felnőtt módon szeretni őt. Remélem a gondjuk megoldódik. Sok sikert kívánok!

Kép