A Lélekbúvár válaszol - Elalvási nehézségek
Szendrei Judit
2004/01/15 08:00
1669 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
"Kislányom 10 éves, kb. 1 hónapja kezdődtek a problémák. Esténként nem tud elaludni. Mindig kiabál a szobájából: "Anya, nem sikerül elaludni!". Próbáltunk az apukájával beszélni vele, de nem tud magyarázatot adni a dologra (nem fél semmitől, álmos is, de mégsem megy az alvás). Van olyan, hogy még éjfélkor sem alszik..."

Tisztelt Győrfi Anna!

Kislányom 10 éves, Kb. 1 hónapja kezdődtek a problémák. Esténként nem tud elaludni. Mindig kiabál a szobájából: "Anya, nem sikerül elaludni!". Próbáltunk az apukájával beszélni vele, de nem tud magyarázatot adni a dologra (nem fél semmitől, álmos is, de mégsem megy az alvás). Van olyan, hogy még éjfélkor sem alszik. Kapcsolatunk a gyerekkel nagyon jó. Kiegyensúlyozott életet élünk, mindent megbeszélünk egymással. A kislány kitűnő tanuló, nagyon szorgalmas, szófogadó gyerek. Mit tudna javasolni a problémánk megoldására? Várom válaszát!

Köszönettel: Erika

Kedves Erika!

Levele alapján, első látásra, én is kicsit tanácstalan vagyok, illetve, megértem tanácstalanságát. Eddig minden rendben volt, a baj hirtelen, minden előzmény nélkül jelent meg, ráadásul látszólag nincs tartalma, értelme: a kislány nem fél, álmosnak is érzi magát, mégsem tud elaludni. Okát maga sem tudja, hiszen Önök nyilván kérdezgették, hogy történt-e vele valami szokatlan mostanában, ám ő semmiről nem tudott beszámolni.

A tapasztalat azonban azt mutatja, hogy a panaszok felbukkanásának mégiscsak szokott valamilyen oka lenni. Az elalvási nehézség szorongásos tünet; valamilyen nem tudatosuló, így meg sem fogalmazható félelem, feszültség, bizonytalanság vagy belső konfliktus okozhatja. Hogy pontosan mi, azt csak gyermekük, családjuk, élettörténetük és a kicsi körüli aktuális történések ismeretében lehetne pontosan kideríteni. Látatlanban ezért csak általános ötleteim vannak. Pl. Nem túl teljesítményorientált, túlzottan megfelelni vágyó-e ez a "kitűnő tanuló, nagyon szorgalmas, szófogadó gyerek"?

Nem kerül-e neki ez a jó teljesítmény túl sok félelembe és energiába? Tud-e, szokott-e lazítani? Nem foglalkoztatja-e valamiért a halál mostanában (családi haláleset, film, stb.), hiszen az éjszakai elalvás egy kicsit emlékeztethet az elmúlásra, ezért előfordul, hogy hátterében halálfélelmet találunk. Változott-e valami a gyermek életében, ami a biztonságérzetét, a szüleihez való biztonságos és kellő mennyiségű hozzáférést befolyásolta, (pl. vidéki, késő esti munka, utazás, stb.) ami miatt esetleg az elszakadástól való félelem erősödhetett fel benne?

Ha mindezeket végiggondolták, de semmire sem jutottak, és az elalvási nehézség továbbra is folyamatosan (tehát nem csak ritka alkalmanként) fennáll, érdemes volna szakemberhez fordulni.

Kép

  • www.ukc.ac.uk/psychology/people/quinelm/sleep-problems.htm