A magas vérnyomás
2002/06/03 08:00
1702 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
A magas vérnyomás gyakorisága az életkor előrehaladtával nő. Ezt a betegséget a magyar felnőtt lakosság körében 10-15 %-osra becsülik. A magas vérnyomás (hypertonia) a szisztémás artériás vérnyomás megemelkedése.

Ezt a betegséget a magyar felnőtt lakosság körében 10-15 %-osra becsülik. A magas vérnyomás (hypertonia) a szisztémás artériás vérnyomás megemelkedése. Más betegségek kísérő tünete lehet, de a legtöbb esetben ismert ok nélkül alakul ki. A vérnyomás emelkedése kóros elváltozásokat idéz elő a szívben, a vesében, az agyban és a retinában. Nagyon gyakran vezet szívinfarctushoz, szívelégtelenséghez, hirtelen szívhalálhoz, agyvérzéshez, veseelégtelenséghez.

Mikor beszélünk magas vérnyomásról?
Az Egészségügyi Világszervezet javaslata alapján, ha a mért érték kisebb, mint 140/90 Hgmm, akkor normális vérnyomásról beszélünk. Ha 140/90 és 160/95 között van, akkor határérték hypertoniáról, és ha nagyobb, mint 160/95, akkor felnőttkori magas vérnyomásról van szó. Az is előfordul, hogy a két érték közül csak a systolés nő meg 160 Hgmm fölé, a dyastolés érték 95 Hgmm alatt marad.

Mit jelent a két érték?
A 140/90 Hgmm-es érték azt jelenti, hogy a systolés artériás nyomás 140 Hgmm, a dyastolés nyomás pedig 90 Hgmm. A systolés érték azt az értéket adja meg, amikor a szív összehúzódik és vért lök ki az erekbe, míg a dyastolés érték esetében a szívizom összehúzódásának vége.

A magas vérnyomás gyógyítása:
Teljes gyógyulás csak azokban az esetekben várható, ahol a kiváltó ok sebészeti úton megszüntethető. Az esetek nagy részében azonban ez nem lehetséges, ilyenkor gyógyszeres kezelés és életmód változtatás szükséges. Igen enyhe hypertonia esetében elég lehet esetleg a dohányzás, az alkohol elhagyása, a sószegény étrend és a testsúlycsökkentés. Gyógyszeres kezelés esetén számos lehetőség áll rendelkezésre. A gyógyszeres kezelés nehézsége abban rejlik, hogy egy életre szól, és a betegek nem túl együttműködőek, abbahagyják a gyógyszer(ek) szedését. A magas vérnyomás egyes szervekben elváltozásokat idéz elő, és pont az lenne a cél, hogy ezt megelőzzük, méghozzá a rendszeres gyógyszerszedéssel.

Vérnyomásmérés:
A vérnyomásmérők közt vannak félautomata és automata készülékek, amik közül az ember kedvére választhat. Egy adott készülék esetében meg kell tanulni a helyes használati módot, amit vásárláskor a készülék működésének magyarázatával és helybeni kipróbálásával lehet megtenni. Célszerű többször megmérni otthon a vérnyomásunkat, hogy tisztában legyünk az átlagos értékkel, ugyanis az orvosnál az izgalom miatt más értékek jelentkezhetnek.