A melanoma
2012/07/18 08:00
1343 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Talán az egyre vékonyodó ózonrétegnek köszönhetően a világon mindenütt növekszik a melanomás megbetegedések száma. A melanoma, más néven a bőrrák egyre fiatalabb korosztályoknál is előfordul, ám ritka, hogy serdülőkor előtt támadna.

A melanoma a fehér bőrű lakosságot támadja, és kiemelt kedvence az I. bőrtípushoz tartozó, világos bőrű és hajú, esetleg szeplős egyéneket. Földrajzi szempontból (éppen ezért) jelentős eltérés figyelhető meg észak és dél között. A magasan a tengerszint feletti tartózkodás és a gyakori, tengerparti nyaralás jelentősen növeli a betegség kialakulásának kockázatát. Ez különösen igaz a hidegebb, északibb országokból délre, trópusokra utazó turistákra, hiszen az ő szervezetük nem alkalmazkodott úgy a nap terheléséhez, mint a helyi lakosságé.

A melanoma kialakulása mindig a bőr leégésével kezdődik. Ez különösen igaz az I. bőrtípushoz tartozóknál. Az is fontos tényező, hogy a gyerekkori leégések hatványozottan terhelik a bőrt, így nagyobb az esély a felnőttkorban kialakuló melanomára. Magyarországon a melanoma a nőknél a hetedik, míg a férfiaknál a hatodik leggyakoribb daganat. Ez bár egy megdöbbentő adat, azt is mutatja, hogy a betegség nem oszlik meg nemek között, ugyanúgy lecsap a férfiakra is, akárcsak a nőkre.

Leggyakrabban az 50-70 éves korosztály érintett. Sajnos az is nehezíti a melanomával való harcot, hogy általában későn fedezik fel, így a kezelése többnyire hatástalan. Ezért nagyon nagy hangsúlyt kell fektetni a prevencióra, azaz a megelőzésre. Igen fontos védekezni a napsugárzás károsító hatásaival szemben. Mivel a napsugárzás rengeteget erősödött az elmúlt évtizedekben, és az erős, magas UV számú órák hossz is jelentősen megnőtt ezért soha, egy percre sem feledkezhetünk meg a megfelelő óvintézkedésekről. ontos tisztában lenni a túlzásba vitt napozás károsító hatásaival, a napégés és a festékes bőrrák közötti összefüggéssel. Hiszen, bár a betegség az idősebb korosztályokban gyakori előfordulású, mégis a gyerekeket kell, hogy a legnagyobb figyelem érje ebben e kérdésben. Ugyanis az életünkben minket érő UV expozíció 80%-át már életünk első szakaszában, 18-22 éves korban megkapjuk.

Az életünk során felhalmozódó UV A és B sugarak hatása összeadódik. Így az életünk során elszenvedett bőrkárosodások is jelentős mértékben megnövelhetik a bőrrák kialakulásának esélyét. Nagyon fontos a prevenció mellett az évente megismételt szűrővizsgálat is. A szűrővizsgálatot érdemes ugyanannál az orvosnál vizsgálni, hiszen megismerve minket később megfelelően tájékozódhat újonnan megjelenő anyajegyeinkről. Létezik fényképes szűrővizsgálat, mely pontosan ezt a célt szolgálja, hogy fényképeinket évről évre összehasonlítva releváns információkat kapjunk bőrünk állapotáról. De fontos, hogy mi magunk is vizsgáljuk meg anyajegyeinket. Ha úgy látjuk, hogy valamelyik megnőtt, megváltozott, esetleg pigmentálódott, közepén sötétbarna, fekete elszíneződés jelent meg, azonnal forduljunk orvoshoz! Ha nagyobb, kiálló anyajegyünk van, azt sebészi úton távolíttassuk el! Ha valaha azt tapasztalnánk, hogy egy anyajegyünk vérezni kezd, ne gondolkodjunk, azonnal forduljunk orvoshoz!