A "mennydörgő gőzölgés" birodalma
2002/05/29 00:00
3049 megtekintés
A cikk lejárt! Valószínű, hogy már nem aktuális információkat tartalmaz!
Az afrikaiak "mennydörgő gőzölgésnek" és "robajló füstnek" is nevezik a Viktória-vízesést, amelyek a Zambézi folyó száz méteres mélységbe alázúduló hangjára utalnak. Az óriási robajt háromszáz méteres párafüggöny látványa teszi teljessé. A vízesés két ország Zambia és Zimbabwe határán található. Mindkét oldalon közvetlen környékét nemzeti parkká nyilvánították és az UNESCO-világörökség részeként nemzetközi védelemben is részesül.

Afrika annyi más ámulatra méltó természeti csodája közül, az egyik leginkább bámulatra méltó a Viktória-vízesés. Eme páratlan természeti csoda méltán lett az UNESCO-világörökség része. A vízesés Zambia, Zimbabwe és Botswana felől közelíthető meg, de gyakorlatilag az első két ország osztozik rajta, amiket a zuhatag közvetlen közelében, a Zambézi felett átívelő vasúti híd köt össze. A Viktória-vízesés a Zambézi folyónak köszönhető, ugyanis Afrika negyedik leghosszabb folyója a Batoka-fennsíkról zuhan alá a száz méteres mélységbe.

Az itt élő bennszülött népek már régóta ismerik a zuhatagot, a "mennydörgő gőzölgés" elnevezés a makololóktól származik. David Livingstone a híres felfedező és misszionárius volt az első európai ember, aki megpillanthatta a vízesést. Ő nevezte el Viktóriáról a brit birodalom egykori királynőjéről a zuhatagot. A skót felfedezőre oly nagy hatással volt a látvány, hogy a következőket jegyezte fel róla: "Olyan gyönyörű, hogy még az angyalok is elámulnának, ha felette elrepülve megpillantanák."

A vízesés környékének klímája rendkívül kellemes, mert bár a trópusi övben helyezkedik el, a tengerszint feletti magassága miatt a hőmérséklet nem túlságosan szélsőséges. Afrikának ezen a részén három évszak különböztethető meg a viszonylag forró és száraz nyárelő, ami augusztustól október végéig tart, novembertől áprilisig a nagy esőzéseket hozó nyáré a terep, a csontszáraz és derült tél, májustól júliusig határozza meg az időjárást. A Zambézi novemberre, tehát a nyár végére a zambiai oldalon általában kiszárad, ilyenkor a vízesés csak a Zimbabwei oldalról nyújt élvezhető látványt.

A zuhatag közvetlen közelében található a világ egyik legnagyobb és legidősebb baobabfája. A nagy majomkenyérfa találkozási pontja volt egykor az itt megforduló kereskedőknek, kalandoroknak és utazóknak. Napjainkban már nincs szükség efféle tájékozódási pontokra. A Viktória-vízesés turisták ezreit vonzza a világ minden részéről, ezért a zimbabwei oldalon található Victoria Falls nevű városka minden igényt kielégíteni képes szállodákkal, üzletsorokkal és egyéb szolgáltatásokkal várja a pénzüket elkölteni vágyókat.

Pénzért lehet vásárolni sok mindent, de néhány dolgot itt sem kell külön megfizetni. Bár a legjobb nézőponttal szolgáló helyeken belépődíjat szednek, a "mennydörgő gőzölgés" mindent elnyomó hangja és az afrikai táj szépségéhez szervesen hozzátartozó napfelkelték és naplementék továbbra is ingyen gazdagítják az odavetődő embereket.