Migrén
2014/10/13 08:00
1325 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

A lakosság 10%-át érintő, nehezen kezelhető, mindennapokat jelentősen megnehezítő betegség.

migren

A migrén definíciójának számos változata ismert, míg egyesek a rendszeresen, naponta vagy hetente több alkalommal jelentkező kórképet nevezik annak, addig mások inkább a fájás erősségét hangsúlyozzák. Természetesen a szerteágazó tünetek sokszor hasonlóak, így akár laikus is „diagnosztizálhatja” ezt az állapotot. A fejlett világ, így Európa és Észak-Amerika lakosságának kicsivel több, mint 10%-át érinti, azon belül is többségében nőket.

Hogyan alakul ki a migrén?

A válasz nem egyszerű. Olykor az agyi erek beszűkülését teszik felelőssé, máskor neurológiai (idegrendszeri) zavarokat említenek. A betegek számának folyamatos növekedése feltételezi, hogy a civilizációs ártalmak jelentősen hozzájárulhatnak kialakulásához. Számos betegnél hormonális hátteret, másoknál étkezési szokásokkal összefüggő kapcsolatot mutattak ki. A stressz és a dohányzás szintén kockázati tényező. A betegség nem ritkán már gyermekkorban megjelenik, a legtöbb beteget azonban 25-45 éves kor között diagnosztizálják.

Milyen tünetei vannak?

Ahogy már említettük a tünetek is szerteágazóak lehetnek. Fejfájás. Általában erős, hullámzó, sokszor erősödik fényre vagy hangra. Kísérheti hányinger, hányás. A fájdalmak többnyire féloldaliak. Jelentkezhet szédülés, látászavar, látótár kiesés, fáradtság, aluszékonyság és sorolhatnánk. A tünetek sokfélék, de általában egy beteg a rohamok során ugyanazon tüneteket érzékeli. Ezek előjelekor már érdemes elkezdeni a megelőzést/kezelést.

Mi váltja ki?

Az esetek jelentős részében a beteg be tudja azonosítani milyen tényezők járulhatnak hozzá a fejfájás kialakulásához. Az időjárás változása és a stressz gyakori tényező, akárcsak a hangos zene. Egyes esetekben bizonyos illatok vagy élelmiszerek a kiváltó tényezők. Utóbbiak közül különösen a kávé, csokoládé és a vörösbor, de az ázsiai ételek elkészítéséhez használt nátrium-glutamát szintén lehet bűnös. Kerüljük a szennyezett levegőt, a cigarettafüstöt és a szeles időt, ügyeljünk a megfelelő mennyiségű és minőségű alvásra! Fogyasszunk kellő mennyiségű folyadékot, lőjük be ügyesen a képernyő (tv, monitor, okostelefon) előtti időnket!

Mit tegyünk roham esetén?

Próbáljuk mielőbb felismerni! Minél előbb kezdjük el a megelőzést, annál enyhébb tünetek lesznek. A fejfájás megjelenésekor lehetőleg feküdjünk le. Kerüljük a hangos helyeket és az intenzív fényt, fejünk legyen enyhén megemelt helyzetben. Ha tapasztalataink azt mutatják, hogy csak gyógyszer képes oldani – vagy orrspray, kúp - a fájdalmat mielőbb vegyük be, természetesen nem megfeledkezve arról, hogy minden gyógyszernek vannak mellékhatásai. Az elfogadott alternatív terápiák közül az illatterápia alkalmazható leginkább.

Kivizsgálás

Rendszeres fejfájás esetén érdemes elsőként fejfájási naplót vezetni. Leírni a fejfájás  pontos időpontját (reggel, este, délután), feljegyezni mit csináltunk előtte 1-2 órával (séta a városban, dohányzás, étkezés), rögzíteni mennyi ideig tartott (1-2-3 óra), hogyan csillapítottuk (folyadékbevitel, alvás stb.), mennyire bizonyult eredményesnek a kezelés. Tíz-húsz esetet követően már érdemes felkeresni – a naplóval együtt – neurológust vagy fejfájás, migrén specialistát. Szerencsére egyre több helyen, az állami egészségügyi ellátórendszer keretében is elérhetők ilyen specialisták.

Marsi Zoltán írása