A minket körülvevő veszélyes anyagok, hulladékok
Lénárt Ágnes
2010/01/07 23:36
1461 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Egy háztartás számtalan veszélyt és környezetszennyező anyagokat rejt magában. Leggyakoribbak a világítótestek, kimaradt festékek, gyógyszerek, lemerült elemek, lejárt szavatossági idejű vegyszerek, növényvédőszerek, elhasznált olaj, javíthatatlan vagy korszerűtlen háztartási készülékek, vagy a szigeteléshez használt egészségkárosító anyagok.

Ezeknek az egészségkárosító hatása csak részletekben ismert. Nem tudjuk, hogy hosszú távon hogyan hatnak az ember biológiai életkorára, egészségi állapotára, a súlyos betegségek kialakulására, vagy banális betegségek súlyosbodására, krónikussá válására. A tudatos vásárló e szempontként figyeli a fentieket, amikor beszerzi a mindennapi életvitelhez szükséges, vagy komfortfokozatát növelő termékeket, vagy már ráutaló magatartást sem tanúsít, hanem kölcsönzi, amit lehet.

Tudatos vásárló azonban nem születik, hanem tanulási folyamat részeként azzá válik, aki erre gondot fordít.  Lépjünk túl azon az időszakon, amikor a szelektív hulladékgazdálkodásra vonatkozó terveket és startégiákat dolgozunk ki. Elérkezett az idő, hogy az adott problémán felülkerekedjünk és cselekedjünk! A szelektív hulladékgyűjtés akkor valósulhat meg, ha nemcsak beszélünk róla, szórólapokat, füzeteket osztogatunk, hanem minden egyes családnál, közösségi intézménynél megszokássá válik. Beszéljünk róla minden fórumon és tegyünk érte! Meg kell a diákoknak ismernie a szelektívgyűjtés formáit, és azok negatív hatásait, amikkel napról napra szembetaláljuk magunkat. Nem könnyű az út. Példamutatást már adott nekünk több nyugati ország.

A korszerű hulladékkezelés elvi alapfeltételei a megfelelő mértékű tudatformálás, a lakosság tájékoztatása, ösztönzése és a megtett lépések elismerése. A multimédia leghatékonyabb eszközével szeretne segíteni ezen a www.szelektiv.hu oldal. Az ide látogatókat kvízjátékkal, pontgyűjtő versennyel, közösségépítéssel szeretnék bevonni a tudatos hulladékkezeléssel kapcsolatos információkba.