"A mosoly az a görbe, mely mindent kiegyenesít"
2002/07/19 08:00
1635 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Míg a gyermek még szívből képes nevetni, a felnőtt sokszor érzi úgy, hogy semmi oka a felhőtlen kacagásra, pedig a nevetés boldogabbá, egészségesebbé, szebbé tesz bennünket.

Manapság egyre több komor arccal találkozhatunk buszon, villamoson, egyre több ordító autóvezetővel az utakon, rohanó tömegekkel az utcán. Mitha elvesztettük volna az egyszer már megtanult önfeledt nevetés képességét.

De mi is készíthet ki bennünket ennyire? Először az önfeledt gondtalan kisgyermekkori évek után az iskola az, mely közbeszólhat a folyamatba. Fegyelmezettségre, csendre tanítanak, semmi beszéd, csak a felelés, meg az okosságok.... Meg kell tanulnunk befogadni a temérdek mennyiségű anyagot, az eszünket használva folyamatosan megfelelni viccelődés nélkül. Ha pedig felnőtté válunk lassan elfeljtünk gyereknek lenni, aki még mindig jobban tudott önfeledten örülni és nevetni, mint mondjuk apukám (bár ő miért is tudott volna, mikor volt neki egy ilyen gyereke, mint én...)

De a lényeg, hogy kutatások ezrei mutatják, hogy a lelkivilágunk hatással van testünk fizikai állapotára. A nevetés számos olyan folyamatot indít el szervezetünkben, amitől jobban érezzük magunkat. Például az adrenalin szétárad testünkben, emelkedik vérnyomásunk, később az átlagos alá esik, majd 45 percig ugyanazon a szinten marad. Megindul az endorfin és szerotonin hormonok termelődése, miközben a stresszhormon csökken.

A jóízű nevetés edzésben tartja arcizmainkat is, így megakadályozza bőr idő előtti elöregedését. Lányoknak a recept tehát egyszerű: sok nevetés, kevés ránc! Ezen kívül méregteleníti szervezetünket és serkenti az immunrendszert. Kutatások bizonyítják, hogy hosszas nevetés után a felső léguti fertőzések elleni védekezésért felelős antigén szint növekszik.

A mosolyunk környezetünkre tett jótékony hatása sem elhanyagolható! Figyeld meg ismerőseidet, akik kevés önbizalommal rendelkeznek, csak azokkal tudnak igazán feloldódni és nevetni, akik közel állnak a szívükhöz. Egy boldog és vidám ember, aki békében van önmagával, nyitott a külvilág felé, sok kellemes élményt és embert fog a viselkedése miatt magához vonzani. Az ilyen embert a betegségek és fájdalmak is elkerülik majd. A sokat emlegetett pozitív gondolkodás, melynek fontos része a mosoly pedig nem más, mint az önmagunkkal, környezetünkkel, barátainkkal, tanárainkkal kialakított jó viszony, harmónia.

Tehát a helyzet az, hogy egy jóízű vigyorgás sok mindent megoldhat, talán az influenzát nem gyógyítja, de sebaj... Legalább röhögtünk egy jót, ugye...